Exmistra světa Dungeyho vyhodili od Suzuki

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Podle mnohých nejlepší motokrosař současnosti a bývalý mistr světa, Američan Ryan Dungey, přišel o místo. American Suzuki Motor Corporation oznámila, že s jeho službami už pro příští rok nepočítá. V druhé části článku se budeme věnovat Stevenu Frossardovi, který kvůli zranění nepojede Motokros národů.

Šokující zpráva přišla jen pár dní poté, co Dungey prohrál v posledním závodě AMA Championship souboj o americký titul s Ryanem Villopotem (Kawasaki). Suzuki také potvrdila, že si nechá v týmu sedmadvacetiletého Australana Bretta Metcalfa, který přišel do továrního týmu na začátku tohoto roku. Je to poněkud divné rozhodnutí, když Dungey letos získal třetí místo v supercrossovém mistrovství světa (opět za Villopotem a Australanem Chadem Reedem) a druhou příčku v prestižním americkém mistráku, zatímco Metcalfe nebyl v supercrossovém seriálu ani v první desítce a v AMA skončil celkově čtvrtý. Odborníci soudí, že Suzuki vedla k tomuto kroku spíš finanční situace - Australan bude v sezoně 2012 o mnoho levnější jezdec, než hvězdný Dungey.
Team Makita Suzuki potvrdil, že Dungeyho podpoří ještě na letošním Motokrosu národů, který se jede tento víkend ve francouzském Saint Jean d’Angely, a pak se jejich cesty rozejdou. Brett Metcalfe (na snímku se startovním číslem 24) letos hodně padal a několik závodů musel vynechat kvůli zranění. Přesto však podle manažerů American Suzuki Motor Corporation „prokázal solidní reputaci a demonstroval sílu, rozhodnost a schopnost vyhrávat v sedle naší Suzuki RM-Z 450“. Metcalfe v seriálu AMA získal jedno vítězství, dvě pódia a tři místa v první pětce. „Jsme velmi šťastní, že se nám podařilo zajistit, aby byl Brett Metcalfe součástí našeho týmu i v roce 2012,“ řekl týmový manažer Mike Webb. „Metty prokázal, že je v jeho schopnostech vyhrávat, je velkým ambasadorem tohoto sportu ve světě a kvalitním reprezentantem firmy Suzuki. Ryan Dungey u nás zažil velké úspěchy a získal pro nás tituly jak na dvěstěpadesátce, tak na motocyklu 450 ccm. Přejeme mu mnoho štěstí v jeho příští kariéře.“
Stevena Frossarda nahradí v týmu Francie Gautier Paulin
Zranění francouzského jezdce Stevena Frossarda (Monster Energy Yamaha) se ukázalo být mnohem horší, než se zprvu zdálo. Letošní vicemistr světa ve třídě MX1 tak bude vyřazen ze hry na několik týdnů a pochopitelně tak bude chybět Francii v bojích v nadcházejícím Motokrosu národů. Čtyřiadvacetiletý Frossard se podrobil rentgenu zraněného hrudníku a ten odhalil vzduchovou bublinu v proražené plíci, která způsobila infekci. Steven jel letos na Yamaze YZ450FM světový šampionát MX1 poprvé a hned zaujal vítězstvími ve Velkých cenách Francie a Švédska. "Bylo mi řečeno, že kdybych v tomto stavu sedl na motocykl, byl by to příliš velký risk. Mrzí mě to o to víc, že se jede u nás doma," řekl smutně Frossard. Pro jednoho smůla, pro druhého velké štěstí. Místo Frossarda byl do týmu Francie nominován Gautier Paulin, a to doslova jen pár hodin po svém vůbec prvním vítězství v MS MX1 v italské Grand Prix. Jeho parťáky budou Christophe Pourcel a Marvin Musquin.
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist