Další přestupy v motokrosovém MS

Slovinec Tim Gajser k tovární Hondě pro třídu MX2, Francouz Xavier Boog rovněž k Hondě, ale v barvách týmu 24MX, a zkompletování stáje KTM Marchetti. To je další kolo přestupů v motokrosovém mistrovství světa.

Neuvěřitelných 25 let trvalo Hondě, než znovu postavila svůj tovární tým do motokrosového mistrovství světa třídy MX2. Za svého jezdce pro rok 2014 si zvolila bývalého mistra světa i Evropy stopětadvacítek Slovince Tima Gajsera, který po roce nepřesvědčivých výkonů přichází od KTM. V letošním ročníku mistrovství světa MX2 obsadil až dvacáté místo se 112 získanými body, když nejvíc se mu dařilo v německém Lausitzu. Manažersky se o projekt Hondy v MX2, plně podporovaný továrnou, zřejmě bude starat Ital Giacomo Gariboldi z Milána, který měl letos v týmu bývalého mistra světa MX1 z roku 2008 Itala Davida Philippaertse (MX1 – 11. celkově), Fina Harriho Kullase (MX2 – pár umístění v první desítce), a pak Rusa Vsevoloda Bryljakova (MX2 – bez úspěchu). Gajserovi už Honda zapůjčila motorku pro poslední kolo mistrovství Slovinska na trati Orehova Vas, kde si pořádně před natěšenými diváky zablbnul s letošním mistrem světa MX3 Klemenem Gercarem.
Honda má ve třídě MX1, nově už MXGP, také tým 24MX, který kompletně vlastní a řídí Steven Lettani. Ten pro příští ročník mistrovství světa angažoval rychlého Francouze Xaviera Booga, který býval dlouho testovacím pilotem Kawasaki a letos se v seriálu MX1 představil v týmu ICE1 Racing KTM. Pětadvacetiletý Francouz v týmu 24MX nahradí Dána Nikolaje Larsena a bude závodit po boku dvacetiletého Belgičana Jense Gettemana, který letos absolvoval pouze tři úvodní Grand Prix, pak se zranil. Oba v roce 2014 pojedou, jak jinak, na strojích Honda CRF450R. Boog má za sebou pětiletou kariéru v mistrovství světa, byl třikrát celkově sedmý ve třídě MX1 a už dokonce ví, jak chutná vítězství v jízdě Velké ceny. Honda je jediný motocykl, na kterém ještě nikdy nezávodil. Těší se hlavně na to, že se v týmu 24MX Honda opět potká s mechanikem Lucem Bruggemanem, se kterým spolupracoval v továrním týmu Kawasaki.
Jak už jsme informovali, tým KTM Marchetti už se dohodl s Italem Ivem Monticellim pro další ročník mistrovství světa MX2, a teď oznámil i další jezdce. Je chvályhodné, že nespoléhá na vyčpělé hvězdy, ale dal přednost mládí. Nabídl smlouvy mistru Evropy v kubatuře do 125 ccm Lotyši Paulsu Jonassovi, který pojede v roce 2014 evropské dvěstěpadesátky (už je v posledním letošním závodě úspěšně zkoušel), Ivanu Petrovovi a Italu Alessandrovi Faccovi, sedmnáctému muži z ME do 65 ccm. Petrov byl měl jezdit evropské stopětadvacítky, Facca třídu EMX85. Známý italský manažer Marchetti se letos soustřeďoval hlavně na prestižní třídu MX1, kde jeho jezdec Davide Guarneri pravidelně dojížděl do první desítky. Zda s ním bude pokračovat ve spolupráci, se ještě neví. Spekuluje se, že by Guarneri mohl přestoupit k TM.


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist