Další pole position pro Gajsera a Prada

Motokrosové mistrovství světa 2019 se přehouplo do druhé poloviny. Desátým z 18 závodů je Grand Prix Německa na známé trati v Teutschenthalu. Pole position v sobotních kvalifikačních závodech získali Slovinec Tim Gajser (Honda HRC – MXGP) a Španěl Jorge Prado (Red Bull KTM Factory Racing - MX2), kteří jsou v poslední době k neporažení.

Německá Velká cena začala oznámením, že v Teutschenthalu budou chybět oba jezdci továrního týmu Red Bull KTM Factory Antonio Cairoli a Jeffrey Herlings. Ital a Nizozemec jsou poslední dva mistři světa prestižní třídy MXGP. Herlings, který se sotva vrátil po zranění nohy a operaci do seriálu, se znovu zranil minulý víkend v lotyšském Kegumsu. První jízdu tam sice vyhrál, ale pak byl nucen odstoupit s vlasovou zlomeninou holenní kosti té samé nohy, kvůli které už přišel o půlku sezony. Čtyřiadvacetiletý šampion už podstoupil menší operaci, během které mu do nohy vložili zpevňovací šroub. Dva týdny bude mít nohu v dlaze, až pak znovu začne s fyzioterapií, rehabilitací a tréninkem na své KTM 450 SX-F.  Ztratí tak další závody mistrovství světa a letošní sezona je pro něj doslova pohromou.

Devítinásobný mistr světa Cairoli rovněž minulý víkend upadl ve druhé jízdy lotyšské Grand Prix a vykloubil si pravé rameno. Počáteční testy vyzněly pozitivně, ale kloub je i nadále bolestivý. Další vyšetření, která zjistí přesný rozsah škody, teprve přijdou. Robert Jonas, viceprezident offroad sekce KTM, k nepříjemné situaci uvedl: „V posledních dvou letech jsme měli ve třídě MXGP úžasný úspěch, a to má co do činění s našimi jezdci, našim výborným týmem a veškerou podporou, kterou od továrny máme. Nyní zažíváme tu tvrdou stránku motokrosu, ale víme, že je to bohužel součástí sportu. Nelíbí se nám to, ale musíme to přijmout a udělat vše pro to, abychom pomohli Jeffreymu a Tonymu. Jde o to, aby se brzy vyléčili a vrátili se do bojů o mistrovské body.“

Za těchto okolností asi nikoho nepřekvapí, že ve vítězném tažení pokračuje fenomén posledních závodů třídy MXGP Slovinec Tim Gajser. Tovární jezdec Hondy vyhrál poslední čtyři podniky a také v Německu kraloval sobotnímu programu. Byl nejrychlejší ve volném i měřeném tréninku a také v rozhodujícím kvalifikačním závodě nedal nikomu šanci. Vyhrál ho s náskokem 6,404 sekundy před neustále se zlepšujícím Švýcarem Jeremy Seewerem (Monster Energy Yamaha). Třetí skončil Nizozemec Glenn Coldenhoff (Standing Construct KTM), který v půlce jízdy předjel Francouze Gauthiera Paulina (Monster Energy Wilvo Yamaha). Další aspirant na TOP 3 Švýcar Arnaud Tonus (Monster Energy Wilvo Yamaha) ze 4. pozice havaroval a dokončil kvalifikační závod jako čtrnáctý.

Během tréninků třídy MX2 havaroval jednadvacetiletý britský jezdec Ben Watson (Monster Energy Kemea Yamaha). Pátý muž průběžné tabulky mistrovství světa si zlomil ruku a odjel se léčit do Belgie. Velká cena Německa tak pro něj skončila předčasně. Na těžké trati s vyjetými kolejemi opět triumfoval španělský supertalent Jorge Prado (Red Bull KTM Factory). Majitel červené tabulky pro lídra šampionátu porazil o 2,499 sekundy druhého muže seriálu Dána Thomase Kjera Olsena (Rockstar Energy Husqvarna). "Byl to z mé strany moc vydařený závod, ačkoli jsem neměl na motorce ten úplně správný feeling. Snad se to do zítřka zlepší," uvedl po dojezdu do cíle Prado. Český tým JD Gunnex KTM Jiřího Jankovského má v Německu dvě želízka v ohni. Slovák Richard Šikyňa vybojoval v kvalifikačním závodě třídy MX2 21. místo, Čech Petr Polák byl třicátý. 

Výsledky kvalifikačních závodů

MX2: 1. Jorge Prado (ESP, KTM), 25:35.754; 2. Thomas Kjer Olsen (DEN, Husqvarna), +0:02.499; 3. Mitchell Evans (AUS, Honda), +0:08.488; 4. Henry Jacobi (GER, Kawasaki), +0:15.989; 5. Brian Strubhart Moreau (FRA, Kawasaki), +0:17.922; 6. Maxime Renaux (FRA, Yamaha), +0:19.059; 7. Jed Beaton (AUS, Husqvarna), +0:22.959; 8. Michele Cervellin (ITA, Yamaha), +0:23.723; 9. Tom Vialle (FRA, KTM), +0:24.850; 10. Jago Geerts (BEL, Yamaha), +0:26.195.

MXGP: 1. Tim Gajser (SLO, Honda), 25:33.189; 2. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), +0:06.404; 3. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), +0:07.508; 4. Gautier Paulin (FRA, Yamaha), +0:09.389; 5. Romain Febvre (FRA, Yamaha), +0:10.823; 6. Julien Lieber (BEL, Kawasaki), +0:11.888; 7. Ivo Monticelli (ITA, KTM), +0:26.124; 8. Pauls Jonass (LAT, Husqvarna), +0:29.289; 9. Arminas Jasikonis (LTU, Husqvarna), +0:30.852; 10. Jeremy Van Horebeek (BEL, Honda), +0:31.653;

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
jendazeleny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist