Cairoli: Svůj osmý titul věnuji otci

Byl to velký den pro tři muže - Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory) udělal svůj osmý titul, Němec Max Nagl (HRC) zaznamenal double v MXGP a Francouz Romain Febvre na Husqvarně vyhrál svůj první závod mistrovství světa dvěstěpadesátek. Nejen o tom jsou ohlasy po motokrosové Velké ceně Brazílie.

Ital Antonio Cairoli po zisku dalšího titulu mistra světa: „Za tento titul jsem hodně šťastný. Byl to pro mne velmi těžký šampionát, hlavně z hlediska psychiky (ztráta otce). Se způsobem mého závodění a jízdy samotné jsem velmi spokojený. Byl jsem skoro každý víkend na podiu prestižní třídy MXGP a vždy jsem domů vezl velkou nálož bodů. V sobotu tady v Brazílii jsem měl ale smůlu. Po špatném startu jsem pronásledoval jednoho jezdce a koupil jsem od jeho zadního kola pořádný kámen do brýlí. Od té chvíle jsem měl pořád plné oči špíny a měl jsem co dělat, abych alespoň dokončil kvalifikační závod. V neděli od rána jsem se cítil dobře a v první jízdě jsem jel tak akorát, abych si zajistil výsledek, ztvrzující titul. Ve druhé jízdě jsem měl lepší start a chtěl jsem pronásledovat jezdce před sebou, ale zase se mi po čase zhoršilo vidění a nakonec jsem neviděl skoro nic. A když šlo odpoledne slunce ještě víc dolů a pálilo pod přilbu, zvolnil jsem, protože jsem nechtěl před Motokrosem národů riskovat žádné zranění. Ted se přesuneme do Mexika, kde se pokusím o další vítězství, abych dokončil sezonu na nejvyšším levelu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se mnou letos spolupracovali a fanouškům za skvělou podporu. Chtěl být svůj osmý světový titul věnovat otci Benedettovi.”
Double ve třídě MXGP Max Nagl (GER-HONDA): „Byl to zkrátka jeden z těch perfektních dnů. Nedělal jsem žádné chyby a byl jsem schopen oba závody kontrolovat z první pozice. Z toho jsme velmi šťastný. Už od začátku víkendu jsme měli na mojí Hondě perfektní setup a já se cítil na motorce mimořádně pohodlně. Dnes ráno jsem byl trochu nervózní, protože jsem věděl, že se ode mne očekává vítězství, ale jak padly startovní brány, všechno ze mne spadlo. Po Grand Prix v Lommelu jsme s HRC hodně testovali a tady jsme tu tvrdou přípravu zúročili.”
I s těžce pochroumaným kotníkem získal titul vicemistra světa třídy MXGP Jeremy Van Horebeek (BEL-YAMAHA): “V této chvíli se stále cítím trochu divně, že jsem se stal vicemistrem světa, ale všichni ví, že mám za sebou výbornou a hlavně vyrovnanou sezonu se spoustou podií na svém kontě. Udělal jsem také několik začátečnických chyb a v této třídě se pořád mám co učit. Věřím, že už příští rok zaútočím na titul. Celkově sezona 2014 byla pro mne skvělá, hlavně kvůli mému premiérovému vítězství v Grand Prix v českém Lokti. Také naše motorka byla celý rok výborná a věřím, že tam ještě pořád máme malé rezervy ke zrychlení.”
Překvapivý vítěz třídy MX2 Francouz Romain Febvre: „Tohle je pro mne neuvěřitelný moment. Vyhrál jsem svůj první závod mistrovství světa – to je fantazie. Byl jsem celý víkend dost nemocný a upřímně řečeno, neočekával jsem, že při takové formě budu moci zajet takový výsledek. Během závodů se mi těžko dýchalo a bylo mi také zle od žaludku – bylo to těžké. Jízda číslo jedna – to bylo vítězství start cíl. V závěru druhé jízdy jsem toho všeho měl už po krk a byl jsem rád, že jsem se dohrabal do cíle jako třetí. Velký dík patří Husqvarně a mému týmu Wilvo Nestaan.”
Francouz Jordi Tixier stíhající svého zraněného týmového kolegu Jeffrey Herlingse v bitvě o titul třídy MX2: „V první jízdě jsem měl opravdu špatný start, okolo prvního rohu jsem jel snad poslední. Ale soustředil jsem se sám na sebe, bojoval dál a nakonec z toho bylo dobré páté místo. Na této trati jsem se necítil nijak zvlášť dobře, ale zkoncentroval jsem se na start druhé jízdy a bylo to lepší. Ale tlačil jsem se dopředu příliš a udělal chybu. Čtvrté místo nebylo tím výsledkem, ve který jsem doufal. Do konce seriálu nám zbývá jeden závod a já na titul pořád ztrácím na Herlingse 23 bodů.“
Zklamaný Belgičan Kevin Strijbos (Suzuki, třída MXGP): “Měl jsem tady být na podiu. Měl jsem rychlost i slušné starty. Ale nějak jsem na té divné trati s mnoha skoky nemohl chytit rytmus ani dobrou stopu. Před druhou jízdou hodně kropili, trať pak byla kluzká a já narazil do padajícího Stephena Frossarda, který přede mnou ztratil předek. A do nás dvou ještě zezadu vrazil další jezdec. Nic se mi nestalo, ale trvalo mi příliš dlouho, než jsem zase nastartoval motorku a podium už bylo v trapu.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist