Boog vynechá dva závody, Lieber ukončil sezonu

Marodka v motokrosovém mistrovství světa, kterou už zaplnili například Rus Jevgenij Bobryšev a Francouz Steven Frossard, se rozrostla o další jména. Nejméně ve dvou závodech MX1 bude chybět kvůli zraněné noze Francouz Xavier Boog (ICE1Racing KTM), v nižší kubatuře neuvidíme do konce sezony Belgičana Juliena Liebera.

Ještě vloni tovární jezdec Kawasaki Xavier Boog, sedmý muž konečné klasifikace MX1 2012 a vítěz jedné jízdy v Brazílii, si letos po přestupu k satelitnímu týmu KTM vedl skvěle. I když jezdil ve velkých bolestech. Už v první finálové jízdě úvodní Grand Prix Kataru si totiž zranil pravý kotník. Nechal si ho ošetřit na místě a dál závodil pod prášky. Místo ale aby bolesti ustupovaly, tak naopak narůstaly. Během Velké ceny Bulharska navíc dostal Boog do postiženého místa další velkou ránu a víkend pro něj skončil v šestém kole druhé jízdy. Doma ve Francii se pak podrobil odborným zdravotním testům. Ty prokázaly, že má nalomenou jak holenní, tak lýtkovou kost. Noha šla do sádry, Francouz dostal speciální výživové injekce a bude muset být tři týdny v naprostém klidu. Vynechá tak nejméně Velké ceny Portugalska a Brazílie. Návrat je plánován na jeho domácí Grand Prix Francie v Ernée 9. června, ale o tom budou muset rozhodnout doktoři. 
Je vůbec otázkou, jak mohl s takovým zraněním závodit na motorce, natož získat například na Grand Prix Trentina sedmé a osmé místo. V průběžném hodnocení MS MX1 pořád drží devátou příčku s 90 body na kontě. „Mám z toho smíšené pocity. Na jednu stranu jsem zklamaný z toho, že kvůli zranění mi utečou body ze čtyř jízd mistrovství světa, na straně druhé jsem rád, že konečně vím, co bylo příčinou těch bolestí,“ uvedl Boog. „Teď musím zůstat týden na lůžku, ale potom už snad budu moci posilovat alespoň ruce a horní části těla. Po třech týdnech už bych to mohl zkoušet na motocyklu. Moc se těším, až si budu moci sednout na svou KTM a jezdit bez toho, abych pociťoval ty hrozné bolesti v pravé noze. Cílem je být dobře připravený na domácí Grand Prix a udělat tam nějaký dobrý výsledek. A s dobrými výsledky pak otevřít i druhou část sezony. Musím poděkovat členům týmu ICE1Racing za pokračující podporu.“
To velká belgická naděje ve třídě MX2 Julien Lieber si už nezajezdí do konce sezony. Člen továrního týmu Rockstar Energy Suzuki Europe se v pondělí podrobil operaci přetržených vazů v pravém koleně a podle všech prognóz pro něj letošní šampionát skončil. Vloni 22. muž konečného pořadí dvěstěpadesátek tak prožívá obrovské zklamání, zvlášť poté, co tak skvěle rozjel sezonu 2013 silnými bodovými zisky v Kataru, Thajsku a Nizozemsku. V Bulharsku už po pádu v úvodním tréninku nedělní jízdy neabsolvoval, přesto stále figuruje na 13. místě celkově. V Sevlievu nechal pod motocyklem pravé koleno a to se „otočilo“. Jezdec byl okamžitě převezen do místní nemocnice, ale s operací Lieber počkal až do speciálního německého střediska Ortema. „Až do konce jsem věřil, že bolesti ustoupí a zákrok nebude potřeba, ale lékaři mne brzy vyvedli z omylu. Došlo tam navíc k nějakému zánětu, a tak jsem musel pod nůž,“ říká Lieber a týmový manažer Thomas Ramsbacher dodává: „Samozřejmě jsme všichni hrozně moc zklamaní. Viděli jsme v něm ohromný potencionál a na naší RM-Z250 byl horkým kandidátem na první desítku. Ale důležité je, aby se co nejdříve dal do pořádku, aby stihl kompletní přípravu na další sezonu.“ Tým Rockstar Energy Suzuki Europe tak zřejmě pojede tento víkend v Portugalsku jen s Britem Maxem Anstiem. Ten se po svém podpisu smlouvy na podzim 2012 pořád lepší a čeká se, že už brzy udělá své premiérové podium. Manažer Ramsbacher údajně shání náhradu za Liebera v Německu.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist