Arminas Jasikonis se probral z komatu, bude v pořádku

Skvělá zpráva v předvečer Velké ceny Evropy, která se jede zítra v italské Mantově jako jedenáctý závod motokrosového mistrovství světa. Litevský jezdec Arminas Jasikonis, který se vážně zranil 27. září ve druhé jízdě třídy MXGP na Grand Prix Lombardie, se probudil z umělého spánku a komunikuje se svoji rodinou. Podle lékařů a svého týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing by měl být v pořádku.    

Jasikonis měl letos fantastickou fazonu a neustále bojoval o TOP 5. Tovární  jezdec Husqvarny byl ale 27. září převezen do nemocnice v italské Cremoně po těžkém pádu, který utrpěl ve druhé rozjížďce Velké ceny Lombardie na trati v Mantově. Tam mu bylo diagnostikováno traumatické poranění mozku. Lékaři ho uvedli do umělého spánku, který je běžným postupem u zranění tohoto typu. Vypadalo to s ním dost šatně, ale tým Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing nakonec vydal hodně pozitivní zprávu. Ve středu po probuzení z komatu byl Arminas velmi rychle schopen rozeznat členy své rodiny a hovořil s nimi, jak ve svém rodném jazyce, tak i v angličtině. Údajně se brzy bude moci pohybovat a nemá žádné bolesti. Brzy zahájí rehabilitaci.

Manažer týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing, bývalý vynikající jezdec Antti Pyrhönen, k tomu uvedl: „Nikdy jsem nebyl tak šťastný, když hovořím o jednom ze svých jezdců. Oznámit, že Arminas bude v pořádku, je skoro zázrak. Poslední dny byly emocionálně vyčerpávajících pro všechny Arminasovy blízké. Když se probudil, uvědomili jsme si, že může mluvit, že může hýbat rukama a nohama. Nemá žádné bolesti a další zranění. Je téměř nemožné vyjádřit slovy, jaký neuvěřitelný pocit to pro nás všechny byl. Samozřejmě má před sebou velký kus cesty, než se úplně uzdraví a je pochopitelné, že je velmi unavený. To nejhorší má však za sebou a brzy se bude moci začít zotavovat. Znovu bych chtěl upřímně poděkovat všem, kteří na Arminase v posledních dnech mysleli, všem od kterých se mu dostalo podpory v paddocku a v celé motokrosové komunitě.“

Po dvou odjetých závodech v Mantově a před nedělním posledním se situace v průběžném pořadí třídy MXGP pořádně zkomplikovala. Velkou cenu Lombardie vyhrál poprvé ve své kariéře Švýcar Jeremy Seewer (Monster Energy Yamaha Factory Racing), následující GP of Città di Mantova Francouz Romain Febvre (Monster Energy Kawasaki Racing). Šampionát ale vede obhájce titulu Slovinec Tim Gajser (HRC) s náskokem pouhých pěti bodů na Itala Antonia Cairoliho (Red Bull KTM Factory Racing). Třetí Seewer má ztrátu na Gajsera 18 bodů, čtvrtý Španěl Jorge Prado (Red Bull KTM Factory Racing) bodů 35. Připomínáme, že stále zranění jsou další favorité Nizozemec Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing) a Švýcar Arnaud Tonus (Monster Energy Yamaha Factory) .

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist