Motokrosové finále JČ KP v Klukách

Finálový závod sedmidílného jihočeského Krajského přeboru v motokrosu hostily Kluky u Písku. Na startu se sešlo 118 závodníků. V některých třídách bylo o titulech Krajských přeborníků již rozhodnuto, ve většině kategorií se však bojovalo až do konce. Závody měly hladký průběh, nedošlo ani k žádnému zranění, celý den ale doprovázelo poměrně chladné počasí. Po závodech se vyhlásily výsledky celé sezóny, poté přišel na řadu kulturní program v podobě vystoupení živých kapel.

Ve třídě 65ccm stačila jízda na jistotu a celkové čtvrté místo Dominikovi Kučeříkovi ze Stříbra, aby si udržel slušný náskok před Kevinem Schneeweisem z Motosportu Chýnov a stal se tak celkovým vítězem této třídy v letošní sezóně. Kevin sice kloucký závod vyhrál, ale chyběly mu v sezóně nějaké závody a tak byl v seriálu až druhý. V Klukách se dařilo bratrům Janoutovým, z Drachkova - Jan byl celkově druhý, o dva roky mladší Václav, který ke konci sezóny přestoupil ze třídy 50ccm, byl třetí. Ve třídě 85ccm v Klukách zvítězil zaslouženě Šimon Proučil z SMS Praha před Janem Hadravou z Motosportu Chýnov a Rusem Iljou Smolinem. Celkově se ale přeborníkem kraje stal Pavel Vítovec z SMS Praha (poslední závod už ani nepotřeboval jet a tak si to v Klukách zkusil ve třídě MX2 Amatér už na větší motorce), druhý byl v konečném součtu zmíněný Jan Hadrava a třetí Matyáš Plch z Extreme Motorsportu.

kategorii MX2 Amatér stačil k titulu jediný bod Michalu Fischerovi z BO MOTOR OIL Autoprofi Teamu. V Klukách ale Michal předvedl pěkný závod z letošním mistrem Rakouska ve třídě 85ccm, teprve třináctiletým Marvinem Salzerem z Motosportu Chýnov. Ten ke konci sezóny osedlal větší motocykl a ukázal, že je opravdu talent. V první jízdě sice na Michala nestačil, ve druhé však už ano a stal se tak vítězem závodu. Dařilo se i dalšímu mladému Rakušanovi Oskaru Reichenpfaderovi, který přesedlal na silnější stroj a byl třetí. Dobře si vedl i Pavel Vítovec, který též absolvoval jeden z prvních závodů na velké motorce a hned se blýskl čtvrtým místem. Dalo by se tedy říci, že to byl závod opravdových mladíků.

Ve třídě Amatér OPEN si v obou jízdách rozdělili pódiová umístění pozdější vítěz Michal Úlehla z Lišova, Ondřej Herink z MX Teamu Český Krumlov a Tomáš Valter z Prahy. Prvně jmenovaný se letos stal i přeborníkem kraje v této třídě. V Klukách celkově čtvrtý Pavel Skála si v seriálu vyzávodil konečné třetí místo za druhým Valterem.

Veteráni měli vítěze jasného již před posledním závodem. Byl jím Daniel Doppler z Motosportu Chýnov. Do Kluk sice přijel, ale pro technickou poruchu ve druhé jízdě musel ze závodu odstoupit… Vítězem se tak zcela jasně stal Roman Váca z Klenovic, kterému v seriálu patří celkové druhé místo s velkým náskokem před Davidem Hlaváčkem z Šestajovic. Ladislav Mikas sice druhou polovinu sezóny stál, přesto mu po výborném a bodově tučném úvodu sezóny stačily body ještě na celkové čtvrté místo v seriálu. Veterány nad 50 let vyhrál v Klukách Milan Heřman z Mototeamu Excel Racing a Veterány nad 60 let pak Jaroslav Hemr z AMK Pacov, nicméně obě kategorie v celkovém hodnocení seriálu ovládl díky stabilním výkonům Jan Roziňák ze Srbska.

Ve třídě MX2 to byl především souboj mezi celoročními lídry seriálu Rudolfem Plchem z Extreme Motorsportu a Dominikem Hůlou z Arrbo RT Milevsko. Oba piloti srdnatě bojovali i na posledním závodě a neměli v podstatě ve své třídě konkurenci. Dominik ale ve druhé jízdě prorazil přední pneumatiku, a tak svému soupeři cestu k letošnímu titulu ještě trochu usnadnil. Třetí byl v Klukách Lukáš Paukner z MSK Netolice, konečná třetí příčka v seriálu ale patří Františku Šundovi z FSA MX Teamu.

Třída OPEN odjela svou druhou jízdu už skoro za šera (většina jezdců a ani pořadatel však nechtěli posledně dvě jmenované třídy spojovat). O letošním přeborníkovi kraje v této prestižní třídě bylo rozhodnuto již po první jízdě. Stal se jím Michal Gregor z Motosportu Chýnov. Kloucký závod ale suverénně vyhrál David Čadek z pořádajícího MS Kluky před dobře jedoucím Jindřichem Slavíkem z Motoclubu Milevsko a třetím Vladimírem Trnkou z Moto teamu Excel Racing. David měl však během sezóny pár výpadků, a tak mu to v seriálu dalo až třetí místo, druhý byl v konečném součtu bodu stabilní jihočeský matador Zdeněk Blábolil ze Smrž MX Teamu.

Sezóna JČ KP 2016 je tedy za námi. Odjelo se sedm závodů, nejvíce jezdců přijelo na první závod do Pacova, nejméně uprostřed léta do Kaplice. Všechny závody byly dobře připraveny, pořadatelům za to patří určitě velké poděkování a budeme se těšit na sezónu další. Nyní je čas odpočinku, relaxace, ale pro někoho i schůzování, pro jezdce pak samozřejmě čas zimní přípravy. Ohledně sezóny 2017 budete dostávat pravidelné informace na webu www.motosportchynov.cz

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist