V úterý začíná Šestidenní, Češi budou u toho

Enduráci mají před sebou vrchol sezony. Ve španělském středisku Navarra začne v úterý už 91. ročník motocyklové olympiády Šestidenní (ISDE). Na místě už jsou i všichni čeští jezdci, v nejdůležitější soutěži World Trophy nás budou pod vedením zkušeného manažera Jiřího Pošíka reprezentovat Ondřej Helmich (kategorie E3), Patrik Markvart (E1), Jiří Hádek (E2) a Jaromír Romančík (E2).

Historicky první Šestidenní se jela už v roce 1913 ve Velké Británii. Od samého počátku se jednalo o týmovou soutěž, která si kladla za cíl prověřit odolnost a vytrvalost jak jezdců, tak strojů. Hlavní soutěží je boj o Světovou trofej (World Trophy) a Světovou trofej juniorů (Junior World Trophy), dále se jede i soutěž o ženskou trofej a soutěž klubových týmů. Česká republika, spíš bývalé Československo, bylo na Šestidenní velice úspěšné a vyhrálo jí celkem 15krát, naposledy ale v roce 1982 v Povážské Bystrici na Slovensku. Šestidenní, dnes častěji ISDE (International Six Days of Enduro) se jelo naposledy v České republice v roce 2002 v Jablonci nad Nisou.

V posledních letech se snaží české enduro pod vedením Jiřího Pošíka, bývalého skvělého reprezentanta v enduru, navázat na velmi úspěšnou historii českých soutěžáků. Od roku 2012 se opět účastní soutěže v hlavních trofejích, jak seniorské, tak juniorské. Vloni, kdy se jela Šestidenní na Slovensku, se česká reprezentace v hlavní soutěži World Trophy umístila na skvělém 5. místě a v Junior World Trophy na 8. místě. Letos se Šestidenní vrací po 16 letech do Španělska, V této zemi se jela již třikrát, a to v letech 1970 v El Escorial, 1985 v La Molina a 2000 v Granadě..

Novinkou pro letošní rok je počet jezdců v týmu, kdy World Trophy tým se skládá již jen ze 4 jezdců oproti šesti v minulosti a Junior World Trophy tým se skládá ze tří jezdců oproti čtyřem.
Složení českého World Trophy týmu: Patrik Markvart, Jaromír Romančík, Ondřej Helmich a Jiří Hádek. Junior World Trophy tým: Adolf Živný (kategorie E2), Martin Kulhánek (E2) a Robert Friedrich (E1). Letošní Šestidenní se zúčastní více jak 630 jezdců, kteří se představí ve 22 seniorských národních týmech, 20 juniorských národních týmech, 9 ženských národních týmech, 150 klubových týmech a více jak 65 jezdců prvního ročníku FIM Enduro Vintage.

První a druhý den musí jezdci absolvovat 300 km za méně jak 8 hodin a 3 měřené testy. Třetí a čtvrtý den se pojede podobně, ale bude zde více náročných úseků. Vždy se začíná a končí na Circuito de Navarra extrémním testem. Pátý den závodu bude jeden okruh o délce 220 km s celkem pěti speciálními testy (2 extrém testy na začátku a na konci okruhu, dva cross testy a jeden enduro test). Čas na dokončení bude 6,5 hodiny. Již tradičně šestý den proběhne závěrečný motokros přímo v areálu Circuito de Navarra.

Co se týká soutěže klubových týmů, z těch českých jsou přihlášeni KP enduro klub s jezdci Miloslavem Konopáskem, Martinem Prusíkem a Petrem Uhrem. Tradičně nechybí Motosport Bozkov, tentokrát se dvěma týmy. Jedničku budou tvořit Jakub Koucký, Lukáš Hádek a Tomáš Koucký, dvojku Milan Kottek, Milan Kurfiřt a Marek Votoček. Dalšími českými kluby jsou Beta team Motopalic (Petr Dokoupil, Jan Fišer a Pavel Groh, EnC Racing.cz (Luboš Klimeš, Jakub Šefr a Jakub Hroneš) a KBS ÚAMK TEAM UNHOŠŤ (Jakub Horák, Vít Kuklík a Jan Balaš).

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist