Startuje Šestidenní, Češi jen v klubech

Už v pondělí začíná v argentinském San Juanu 89. ročník motocyklové Šestidenní. Do Jižní Ameriky se ISDE (International Six Days Enduro) vrací už počtvrté a všichni věří, že půjde o dramatické a zajímavé ukončení letošní endurové sezony.

ISDE 2014 se vrací na americký kontiment poprvé od roku 2010, kdy nejlepší enduráky světa hostilo Mexiko. Tentokrát čekají jezdce fantastické terény přibližně 1100 kilometrů od hlavního města Argentiny Buenos Aires v předhůří horských masívů And. Část těchto tratí už v minulosti vyzkoušeli závodníci slavné Rally Dakar, kteří se o nich vždy vyjadřovali s velkým uznáním a respektem, stejně tak jako o fantastické divácké podpoře okolo tras. Šestidenní jako taková se ale uskuteční v Argentině úplně poprvé. Organizátoři z promotérské firmy Mas Eventos věří, že dokonale využijí svých zkušeností, které získali, když tady v letech 2012 a 2013 pořádali podniky seriálu FIM Enduro World Championship. Do soutěže se přihlásilo 550 jezdců ze třiceti zemí. Jen pro srovnání, vloni na Sardínii to bylo 627 jezdců z 36 zemí.
Všichni účastníci budou muset čelit pěti tvrdým dnům v náročných terénech, každá etapa má okolo 260 kilometrů. Závěrečný šestý den pak zavede soutěžící do okolí motokrosového areálu ASER, kde ISDE 2014 vyvrcholí za účasti televizních kamer v přímých televizních přenosech. V posledních letech dominuje na na Šestidenních jak v hlavní soutěži World Trophy, tak v juniorech téměř neporazitelný tým Francie. Na motocyklech různých tříd opět pojedou za zemi galského kohouta aktuální mistři světa Christophe Nambotin (KTM E1) nebo Pela Renet (Husqvarna – E2). Svou kvalitu jistě předvedou zkušený Fabien Planet na Shercu nebo naopak mladý talent Marc Bourgeois na Yamaze pro třídu E1. Francouzům by mohli letos nejlépe sekundovat Italové, Španělé a Američané, i když těm bude moc chybět tragicky zahynulý Kurt Casseli. Jména jako Charles Mullins (KTM), Zach Osbourne (Husqvarna) nebo Kailub Russell by ale stejně měla zaručit týmu USA dobrý výsledek.
Šestidenní je jako týmová endurácká soutěž pořádaná už od roku 1913 a jezdí se nepřetržitě, až na dvěma světovými válkami vynucené přestávky. V minulosti československé reprezentační týmy získaly na Šestidenní mnoho obrovských úspěchů, bohužel naposledy jsme nad hlavy zvedli Světovou trofej v roce 1982 ve slovenské Povážské Bystrici. Ale i v roce 2011 jsme na ISDE v slavili velký úspěch. Michal Kadleček, Radek Toman a Martin Žerava z Husaberg Czech Haruda Teamu RAC Sedlčany zvítězili v klubové soutěži. Češi, jak už to bývá v posledních letech zvykem, nevysílají do tak dalekých končin z ekonomických důvodů týmy do žádné z hlavních soutěží (stejně jako například Poláci a Slováci), naši fanoušci budou mít možnost fandit alespoň klubovým týmům. Ty měly být podle provizorní startovní listiny čtyři, ale do soutěže zřejmě nastoupí jen tři. Jan Kudrnáč z Motosportu Bozkov hlásí, že všichni Češi prošli technickými přejímkami a usilovně objíždějí testy. "První z nich je ve vyschlém řečišti nad nedaleko vystavěnou přehradou, druhý je z části na placce s několika kopci. Jsou zajímavé, dlouhé, poctivé a rozhodně se nedá říct že jednoduché," vzkazuje jezdec. "Testy 4. a 5. dne jsou značně různorodé, některé zcela na písku, jiné po volném kamení a z části v písku feš feš. Nejdelší enduro test jsme šli přes dvě hodiny. Teploměr ještě v 19.30 hod. ukazoval 28 st. C."

Složení českých týmů podle provizorní st. listiny:

EnC Racing
304 Hroneš Jakub Yamaha 125 (2takt)
404 Klimeš Luboš Yamaha 250 4
504 Horák Jakub Yamaha 250 4

EnC Racing Junior
339 Holub David KTM 125 2
439 Borák Marek KTM 250 2
539 Císař Jiří Husaberg 250 2 (pojede zřejmě jednotlivce)

MOTOSPORT BOZKOV
389 Kudrnáč Jan KTM 450 4
489 Kotrč Milan KTM 350 4
589 Kurfiřt Milan Gas Gas 300 2

Gottbros
381 Fišer Jan Beta 300 2
481 Grošek Kamil Husqvarna 350 4
581 Gottvald Martin Husqvarna 250 4

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist