Rekordní zájem o Šestidenní 2013

Enduráky letos čeká opravdu velká událost – na Sardínii se pojede jubilejní 100. ročníkl Šestidenní. A jak se dalo čekat, zájem je enormní. Italští pořadatelé už obdrželi přihlášky 820 jezdců z 35 zemí. Silné postavení bude mít tentokrát i Česká republika.

Letošní ISDE se pojede od 30. září do 5. října v okolí města Olbia na ostrově Sardínie v regionu Gallura, který je vyhlášený svými skvělými víny. Oficiálně akci pořádá Italská motocyklová federace, a ta právě ukončila první část uzavírání přihlášek. A čísla jsou povzbudivá,  dokonce rekordní. Kromě tradičních a silných evropských zemí se přihlásili i jezdci například z Andorry, Japonska, Jižní Afriky, Austrálie, Argentiny, Mexika a Izraele, tedy z pěti kontinentů. Motocyklovou olympiádu pojede letos i devět čistě ženských týmů, debut zažije i trio domácích Italek. Totální přetlak panoval v příhlášených do klubové soutěže. Bylo jich celkem 189 a pořadatelé si vyhradili právě akceptovat jich pouhých 116, nejvíc - sedmdesát - jich bude z Itálie. Pořadatelé chtějí omezit konečný počet jezdců na číslo 600. 
Dobrá zpráva je, že Česká republika má v ořezané startovní listině pořádné zastoupení. Pojedeme hlavní soutěž World Trophy, ale také juniory a představí se i devět klubových týmů (jmenovité přihlášky ještě nejsou k dispozici). Celkem by mělo jít o 34 českých jezdců, čímž budeme mít stejné početní zastoupení jako například Německo nebo Nizozemsko. Na Sardínii se dokonce představí víc našich kluků, než z některých endurových velmocí, například Španělska a Švédska. Podle neoficiálních informací letos Španělé nepostaví výběr pro Juniorskou trofej, Slováci zase na zveřejněné listině FIM nemají World Trophy Team. Kluby mají naší východní sousedé přihlášené jen tři. O nejcennější Světovou trofej by mělo bojovat celkem 25 reprezentačních výběrů, o tu juniorskou 19 mužstev. „Rekordní číslo předběžně přihlášených nám dalo za pravdu, že jsme pro jubilejní stý ročník Šestidenní dobře zvolili místo závodů. Sardínie se tak od konce září stane vrcholem světa pro všechny vyznavače a fanoušky endurového sportu. Pevně věřím, že to bude soutěž, na kterou se nikdy nezapomene,“ uvedl prezident FIM Paolo Sesti.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist