ISDE 2018: Češi po 2. dnu udrželi 8. pozici

Po druhém dnu 93. ročníku Šestidenní – ISDE se do čela nejprestižnější soutěže World Trophy dostali nadšeně jedoucí Australané, kteří se dostali před pondělní lídry Američany. Také na třetím místě došlo ke změně: vyšphali tam Italové. Češi jsou stále osmí, na sedmé Portugalce ztrácejí minutu.

Jezdci českého World Trophy Teamu položili dobrý základ výsledku již v pondělí. Zazářil hlavně nováček na Šestidenní Kryštof Kouble (KTM 350 4t), který hned od startu zajížděl velmi rychlé časy. Po 288 kilometrech s šesti měřenými rychlostními zkouškami byl i přes nebezpečný pád dvacátý absolutně a ve své třídě E2 obsadil 12. místo. Tím se mladík zařadil mezi světovou elitu. Jaromír Romančík (KTM 450 4t) to jako motokrosař dotáhl až do mistrovství světa, ale nyní se plně věnuje enduru. Stejně jako Kouble také on startuje ve třídě E2. První den ISDE 2018 si připsal čtrnácté místo (v absolutním pořadí 25. místo). Parádně mu sedl druhý test, kde zajel třetí nejrychlejší čas. Patrik Markvart (KTM 250 4t) se nevyvaroval pádů. Hned na prvním testu spadl a nemohl se dostat do tempa. Přišla ještě jedna chyba, kde nevyjel strmý výjezd a ztratil tam téměř minutu. V absolutním pořadí byl po prvním dnu na 52. místě a ve třídě E1 na místě dvanáctém.

 

Jiří Hádek (KTM 300 2t) zaznamenal v absolutním pořadí 62. místo a ve třídě E3 18. místo, ale vzhledem ke změně pravdidel od minulé Šestidenní ve Francie se jeho výkon jako nejhorší z Čechů škrtal. Český Trophy tým tak byl po prvním dnu na osmém místě. Vedení se ujali Američané před Austrálií. V dresu USA zářil hlavně hvězdný Taylor Robert, nejrychlejší jezdec kategorie E2 i absolutně. Robert jezdil v prašných podmínkách okolo chilského Viňa del Mar hladce a rychle, na konci dne byl velmi potěšen výsledkem a uvedl, že jeho tým cítí mnohem pozitivnější vibrace, než tomu bylo před rokem ve Francii.

"Být na čele ISDE po prvním dnu je velmi slibné," řekl Taylor. "V loňském roce jsme ztratili celý závod už první den, takže jsme si byli letos velmi dobře vědomi toho, že to nesmíme znovu zkazit už na začátku. Všichni dnes dali do toho opravdu všechno, na rezervy nebyl prostor. Osobně to byl pro mne skvělý den, udělal jsem jen jednu chybu ve druhém enduro testu, ale zvedl jsem to a ještě   jsem dokázal skončit druhý. Všechny speciální testy se mi podařilo dokončit v TOP 3, takže to bylo opravdu úžasné. Jeden můj týmový kolega mě ale vyděsil k smrti na prvním testu. Šel přede mnou k zemi asi čtvrt míle po startu a to mi připomnělo situaci z loňského roku, kdy Thad taky havaroval už v prvním testu," dodal Američan.

V úterý na jezdce čekala stejná etapa, tj. 288 km a šest stejných měřených rychlostních zkoušek, které byly po prvním dnu hodně rozbité a prašné. Druhý den se již pořadí na startu určuje podle absolutního pořadí. V Chile začalo jaro a denní teploty dosahují mezi až 25°C. Dlouho zde nepršelo a trasy jsou tvrdé a prašné. Čeští reprezentanti i po druhém dnu Šestidenní zůstali na osmém místě. Čtveřice Jaromír Romančík, Patrik Markvart, Jiří Hádek a Kryštof Kouble aktuálně ztrácí v boji o Světovou trofej 10:32 minuty na nové lídry z Austrálie, kteří jedou oslabeni o Lyndona Snodgrasse.  Vede je ale nejrychlejší jezdec druhého dne  Daniel Milner. Nejlepšího času z Čechů druhý den opět dosáhl Kouble, který se jako jediný dostal pod 57 minut a v absolutním pořadí obsadil 24. místo. Do celkových výsledků se stejně jako v pondělí nezapočítával Hádkův výkon. Pořadí Světové trofeje po druhém dnu: 1. Austrálie (Milner, Sanders, Snodgrass, Strang) 5:32:10,88, 2. USA -1:31,31 min., 3. Itálie -3:23,53 min. ...8. ČR (Markvart, Kouble, Hádek, Romančík) -10:32,86. Mezi juniory, které Česká republika neobsadila, vedou Italové před Američany.

 

Všechny výsledky ISDE zde:

http://fim-isde-live.info/

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist