ISDE, 2. den: Dál vede Austrálie, KBS Team míří vzhůru

Po druhém dnu 94. ročníku Šestidenní (ISDE) v Portugalsku se v hlavní soutěži - FIM World Trophy – v TOP 10 týmů nic nezměnilo. Stále vedou obhájci titulu z loňska Australané, kteří mají na druhé Američany náskok necelých 51 sekund. Třetí místo drží Itálie, ale už s odstupem přes pět minut. Také v soutěži juniorů jsou na prvním místě protinožci a druhé je USA. Třetí pozici zatím okupují mladí Francouzi.

Prvnímu a druhému dnu na tratích okolo silničářského okruhu Portimao neskutečným způsobem kraloval Australan Daniel Sanders, který jede na Husqvarně ve třídě E3. „Vždycky se snažím mít silný začátek, podařilo se mi už vloni vyhrát zahajovací test prvního dne. A letos se cítím být lepší a silnější, takže jsem se nedivil, že se mi to opět podařilo. Letos je ve startovce spousta známých a velkých jmen, tak jsem chtěl vykročit do tak dlouhého a obtížného závodu pravou nohou. Udělat si hned zkraje náskok a pak na něm stavět. Ale v prvním testu jsem nečekal, že vyhraji tak jistě, nešlo o žádné desetinky. Pak ve druhém kole už to bylo drsné a čím dál těžší kvůli rozbité trati. V některých testech mne čekalo hodně předjíždění, ale zvládi jsem to dobře. Po pondělku jsme na motorce udělali jen pár malých změn v nastavení, ale v zásadě je moje Husqvarna skvěle připravená a není na ní moc práce. Stačí jet dál naplno a stejnou práci jako v pondělí udělat i další den,“ uvedl čtyřiadvacetiletý jezdec s přezdívkou Chucky v pondělí večer v depu.

A jak řekl, tak udělal: Sanders předvedl v úterý na stejných tratích jako pvní den neskutečný výkon, když vyhrál prvních šest testů. V tom posledním byl druhý za Španělem Josepem Garciou (KTM - E 1). Ten jede na čtyřtaktu dvěstěpadesátce a jako jediný ve startovním poli alespoň trochu stačí suverénnímu Sandersovi. Ale po jeho názoru se svým přece jen slabším motorem má dost nevýhodu oproti Australanově plnokrevné pětistovce. „V pondělí jsem vyhrál cross test, byl to pro mne dobrý den. Sanders byl v první polovině na písku nedostižitelný, ve druhé půli se to už vyrovnalo, to už jsem tolik neztrácel, hlavně na kamenitém povrchu,“ řekl v pondělí Španěl a v úterý se skvělým a soustředěným výkonem probojoval ze třetího na druhé místo absolutního pořadí jednotlivců. Na Sanderse ztrácí necelých 40 sekund. Na třetí a čtvrté místo se prodrali Američané Taylor Robert a Kailub Russell (oba KTM E2). Pořadí týmů po druhém dni ve World Trophy bylo Austrálie, USA, Itálie, Británie, Finsko, Španělsko, Francie, Německo, Švédsko a domácí Portugalsko.

Junior World Trophy vede Austrálie, před USA a Itálií. Mezi ženami jsou nejrychlejší týmy Německa a Austrálie. Trať již byla v úterý velmi rozbitá a nebezpečná, svítilo sice slunce, ale od Atlantiku dost foukalo. Všichni čestí jezdci ze soutěže Club Team Award dojeli v pořádku do cíle, i když Zuzana Nováčková musela měnit spojku. Zabral hlavně KBS Team CZ, který se po druhém dni posunul z osmého na sedmé místo, Motosport Bozkov už je sedmnáctý a Team Motokrosová škola je klasifikován na 37. pozici.

„Dnešní den už byl lepší, šel jsem víc dopředu, ale stejně tam ještě jsou někteří pomalejší jezdci, ale to se nedá nic dělat, to prostě i já jsem pomalej a překážím ostatním. S tím se ale musíme poprat. Ty dva pískové testy už byly po včerejšku hodně rozbité, musela se hledat stopa, u depa se hrozně práší a jak padá sluníčko, tak není moc vidět. Každá malá chyba znamená velký pád a bolí to. Ale jsme všichni v cíli, zítra je nový den a půjdeme do toho zase po hlavě. Čekají nás nové testy, nová trať, tak nám držte palce,“ uvedl po dojezdu do cíle Jirka Hádek z Motosportu Bozkov.

Všechny výsledky tady:

https://fim-isde.com/fim-isde-2019-results/

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
DutchTT přispěl 2 Kč
zabl přispěl 2 Kč
Gargi32 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist