ISDE, 1. den: Vede Austrálie, mistr světa havaroval

V pondělí začal v Portugalsku 94. ročník Šestidenní (ISDE). Mezi více než 500 závodníky z 26 států se na start v Portimau nepostavili z rozhodnutí vedení českého endura reprezentační týmy v hlavních soutěžích, jedou alespoň tři klubové týmy. Po prvním dnu se do vedení v hlavní soutěži - FIM World Trophy – dostali obhájci titulu z loňska Australané, kteří mají na druhé Američany náskok necelých dvacet sekund. Třetí místo drží Itálie.

Letošní motocyklová olympiáda neoficiálně začala už v sobotu slavnostním nástupem všech jezdců. Největší pozornost budili Australané, obhájci hlavní trofeje. Kromě kategorie FIM World Trophy vloni v Chile vyhráli protinožci i Světový pohár žen. Austrálie v posledních letech v enduru neskutečně sílí. Po mnoha letech marných pokusů vyhrála na Šestideníí poprvé soutěž World Trophy týmů v roce 2015. Tehdy u toho byl Josh Green, který bude i letos bojovat o další triumf. „Je to opravdu velký okamžik, kdy si dáte na helmu namalovat státní vlajku, oblečete reprezentační barvy a vyrazíte se svými kolegy na tratě Šestidenní. Je to ten nejlepší způsob, jak uzavřít závodní sezonu. Bohužel jsem musel v roce 2018 ISDE v Jižní Americe vynechat, ale tento rok jsem připraven a moc se těším,“ uvedl Green.

 

Spolu s ním bude tradiční zelené barvy Australanů hájit Daniel Sanders, od kterého se čekají velké věci, třeba i vítězství v absolutním hodnocením jednotlivců. Sanders byl vždy mimořádně rychlý, dnes už má i dostatek zkušeností z těžkých soutěží. Pomohl Austrálii vyhrát Junior World Trophy v roce 2015, a vloni zase FIM World Trophy v Chile. V Portimau pojede třídu E3. Po roční přestávce se na ISDE vrací i čtyřnásobný mistr světa Matt Phillips. „Vloni jsem byl zraněný, a tak jsem rád, že opět mohu svým týmovým parťákům pomoci. Na Šestidenní jsem už posedmé. Rád bych si myslel, že mám týmu hodně co nabídnout, třeba být rádcem našim mladším jezdcům Moje forma se zlepšuje každým dnem a chtěl bych se vidět hodně vysoko na výsledkové tabuli,“ svěřil se Phillips.

Jak už to na Šestidenní v posledních letech bývá, tratě prvního a druhého dne jsou stejné. Začínají dvěma crossovýmu testy. První je dlouhý 5,5 km a byl nazván Budens. Je natažený na rovné planině, projetý buldozerem, povrch písčitý. Druh test je natažený hned vedle, má délku 5 km a jmenuje se Budens Eolicas. Třetí test Autodromo je na odkloněné stráni, dosti kamenitý a tudíž nepříliš rychlý. Měří 4,5 km. Rovněž následující enduro test má 4,5 km.

Australané zazářili hned na prvním testu, který vyhrál Daniel Sanders na Husqvarně ve třídě E3 časem 6:03,691 min. Druhý byl Američan Ryan Spiess (KTM E1) a třetí Španěl Josep Garcia (KTM E 1). Pak už to šlo ráznaráz. Velkým šokem byl pouze drsný pád úřadujícího mistra světa EnduroGP Bradleyho Freemana (Beta) z velmi silného britského týmu, který si zlomil zápěstí na třetím testu a letošní Šestidenní pro něj skončila dříve než začala. A to při jeho premiéře na ISDE. Ostrované tak budou muset jet dál s vědomím, že nikdo jiný z jejich týmu už nesmí předčasně skončit nebo výrazně ztratit. První den jim to vyšlo, když v hodnocení World Trophy týmů skončili i ve trojici Danny McCanney, Joe Wootton a Alex Snow čtvrtí se ztrátou 2:23 min. na vítězné Australany.

Nejrychlejším jezdcem prvního dne se stal Daniel Sanders, následovali Španěl Josep Garcia a Američan Ryan Sipes. Na start se za Českou republiku v klubové soutěži postavili: Adolf Živný, Jakub Hroneš a Patrik Markvart (KBS Team CZ), Zuzana Nováčková, Robert Friedrich a Zdeněk Pitel (Motokrosováškola.cz) a Jakub Koucký, Tomáš Koucký a Jiří Hádek (Motosport Bozkov). Nejlépe si v pondělí vedl KBS Team CZ, který skončil osmý se ztrátou na vítěze 6 min a 22 sekund. Patrik Markvart jako nejlepší z Čechů je na šesté pozici mezi klubovými jezdci ve třídě E2, tady značené jako C2. "První den je úspěšně za námi. Start v 8:04, cil 15:45. Přejezdy byly docela rychlé. Přes den nám svítilo sluníčko, pršelo a byla i mlha, tak jsme si tu vyzkoušeli snad všechno. Dva testy písčité, jeden s volným kamenim a finální test trochu beton. Nějaky pád taky byl, ale já i motorka jsme celí. Dojela jsem bez penalizace, tak maximální spokojenost. V úterý jedeme totožnou trat, která je už je docela dost rozbitá," uvedla Zuzana Nováčková na facebooku CzechEnduro.

Výsledky 1. dne

World Trophy

1. Austrálie

2. USA

3. Itálie

Junior World Trophy

1. Austrálie

2. USA

3. Francie

Woman World Trophy (ženy)

1. Německo

2. USA

3. Austrálie

Club Team Award

8. KBS Team CZ

21. Motosport Bozkov

44. Team Motokrosova skola CZ

Všechny výsledky zde:

https://fim-isde.com/fim-isde-2019-results/

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Etien přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Gargi32 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist