Češi skvěle zajeli 4. den, posunuli se na pátou příčku

91. ročník Šestidenní, který se jede na tratích v okolí španělské Navarry, v pátek vstoupil do své druhé poloviny. Český World Trophy Team, hájící průběžné šesté místo, skvěle rozjel čtvrtý den, když po třech testech z dnešních šesti všichni čtyři jezdci figurují v první padesátce absolutní klasifikace jednotlivců. Také do cíle dojeli všichni v pořádku, a protože Portugalci, průběžne v pořadí před námi, přišli o jednoho muže, postoupili Češi na pátou příčku.

Letošní soutěž FIM International Six Days Enduro (ISDE) v Navařře bude, pokud se něco zvláštního nestane, patřit k těm nejvyrovnanjším v 91leté historii motocyklové olympiády. Po polovičce závodu totiž vedli nejprestižnější soutěž World Trophy Teamů Američané s náskokem pouze jednu a půl minuty na Italy. Skvěle připravenou a vybranou americkou sestavu Kailub Russell (KTM), Layne Michael (Husqvarna), Taylor Robert (KTM) a Thad Duvall (Husqvarna) nezastavil ani čtvrteční déšť. Sedmihodinový maraton v sedle na kluzkých terénech naopak zámořským jezdcům sednul, když o pár dalších sekund zase navýšili svůj náskok v čele soutěže. Na Italy se včera vytáhli i domácí Španělé vedení bývalým světovým motokrosařem Jonathanem Barraganem, kteří v hodnocení dne Giacoma Redondiho a spol. porazili a za Američany zaostali jen těsně.

"Mám za sebou výborný den. Tím deštěm se všechno změnilo, dnes to byly úplně jiné závody. Já jsem měl letos v seriálu mistrovství světa na mokru a bahně pár výborných výsledků, takže jsem z těchto podmínek neměl žádné obavy. I tak jsem ale udělal pár drobných chybiček, ale protože jich bylo opravdu minimum, ve výsledcích se to neodrazilo. Bylo ale docela fajn zbavit se toho prachu, který nás tu první dva dny všechny otravoval,” svěřil se včera do dojezdu lídr Američanů Taylor Robert, absolutně nejrychlejší jezdec třetího dne. Třetí Španěly ohrožují v soutěži Word Trophy Teamů Britové, pátí Portugalci už mají na ostrovany pětiminutovou ztrátu. Šestí Češi na Portugalce ztrácejí 12 minut. Od sedmých Švédů na druhou stranu odskočili už na dvě a půl minuty.

Švédové (Mickael Persson – Yamaha, Albin Elowson – Husqvarna a Jesper Borjesson – Husqvarna) nadále vedou soutěž Junior World Trophy, třetí den vyhráli o víc než minutu před Itálií, třetí skončili Američané. Dosud skvěle jedoucí španělští junioři přišli o všechny naděje, když jeden z jejich jezdců nedokončil den. Čeští mladíci jsou po vyřazení Kulhánka hned  první den stále poslední. V soutěži žen (Women´s Trophy) nadále vedou Australanky (Tayla Jones – Yamaha, Jemma Wilson – Yamaha a Jessica Gardiner – Yamaha), které vyhrály všechny tři dny. Za nimi následují domácí Španělky, třetí jsou Němky.

Všichni čeští jezdci World Trophy Teamu v první padesátce absolutního pořadí, taková byla situace po prvním kole a třech testech čtvrtého dne Šestidenní. V čele tentokrát nebyli Američané, ale Australan Daniel Sanders a Brit Daniel McCanney, třetí místo udržoval tovární jezdec Bety Portugalec Luis Correia.

Den 4., pořadí jednotlivců po 3 testech (ze šesti) 

1. Daniel SANDERS E3/WT AUS KTM 21:03.57 min.

2. Daniel MCCANNEY E3/WT GB HUSQVARNA + 5,14 sek.

3. Luís CORREIA E3/WT POR BETA +13.69

4. Taylor ROBERT E2/WT USA KTM +14.66

5. Giacomo REDONDI E3/WT ITA HONDA +14.97

6. Jamie MCCANNEY E2 / WT GB YAMAHA +19.59

7. Josep GARCIA MONTAÑA E1/JWT HUSQVARNA +24.52

8. Nathan WATSON E1/WT GB KTM +25.11

9. Manuel MONNI E1/WT ITA TM +26.65

10. Thad DUVALL E3/WT USA HUSQVARNA  +32.49

19. Jaromír ROMANČÍK E2/WT CZE KTM +45.57

26. Patrik MARKVART E1/WT CZE KTM +55.96

 41. Jiří HÁDEK E2/WT CZE KTM 1:16.63 

49. Ondřej HELMICH E3/WT CZE KTM +1:34.39

74. Adolf ŽIVNÝ E2/JWT CZE KTM +2:46.24

90. Robert FRIEDRICH E1/JWT CZE KTM +3:48.09

A v cíli to nebylo jiné. Dnes jeli naši výborně a zajížděli skvělé časy. Jaromír Romančík dva testy absolutně vyhrál, i když jak sám uvádí, z dnešní jízdy je zklamaný, protože hned na prvním testu třikrát upadl a hodně tam ztratil. Skvěle si vedl i Jiří Hádek, který byl na 5. testu absolutně třináctý. Patrik Markvart i Ondřej Helmich se pohybovali okolo dvacítky absolutně. Patrik Markvart uvedl, že to byl dnes jeho nejlepší den, hlavně v prvním kole, bohužel ve druhém kole přišel jeden pád a tím trochu ztratil. Ondřej Helmich se také nevyhnul pádu, ale jinak se mu jelo dobře. Hlásil, že první kolo bylo trochu morko, ale pak už se trať zlepšovala. Portugalcům, kteří byli v průběžném pořadí před Českou republikou, dnes vypadl ze hry jeden jezdec a tudíž se náš World Trophy Team posunul na 5. místo. Stejná ztráta potkala i britské juniory. Čtvrtý den sice ve World Trophy Teamech vyhráli Italové, stále ale celkově vedou Američané s náskokem 1:22 min. právě na Italy. V juniorech pokračuje dominace Švédů. Pátý den se jede zcela nový okruh s jedním novým cross testem a druhým cross testem z 1. a 2. dne. Enduro test a extrem test zůstávají stejné.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist