Romaniacs vyhrál poprvé Walker

Do Rumunska přijel bojovat o své páté vítězství Graham Jarvis, ale ten letos narazil na velmi dobře připraveného vítěze Erzberg Rodea Jonny Walkera, který jednu z nejtěžších soutěží v extrémním enduru vyhrál. Jarvis byl nakonec spokojen s druhým místem. Zlato v kategorii Silver Team slaví Češi Zdeněk a David Cyprian.

Jedenáctý ročník Red Bull Romaniacs nabídl pět náročných dnů, které jednotliví jezdci museli absolvovat v sedlech motorek, aby dosáhli cíle. První den byl prolog v městě Sibiu a pak následovaly čtyři dny v terénu Karpat. Připravené úseky stály jezdce spoustu sil a vyhráli skutečně jen ti nejlepší z nejlepších. Samozřejmě každý, kdo tento závod dokončil se může považovat za vítěze.

Úterý, 15.7. 2014 - Prolog

Jedenáctý ročník jednoho z nejtěžších závodů v extrémním enduru zahájili za krásného slunečného počasí v rumunském městě Sibiu. Jedna z hlavních ulic tohoto města se proměnila v jednu velkou překážkovou dráhu, která byla pro 350 jezdců z pětatřiceti zemí světa vstupním testem před čtyřdenním výjezdem do hor. Zdolávání překážek je velmi oblíbenou atrakcí, kterou si nenechalo ujít na patnáct tisíc nadšených diváků, kteří jezdce za nepřetržitého povzbuzování tlačili dopředu.

Pro samotné závodníky ale není prolog procházkou růžovým sadem. Řada náročných míst je noční můrou většiny z nich a ani letos tomu nebylo jinak, třebaže stavitel tratě Andy Fazeka slíbil, že bude na jezdce tentokrát “hodnější“. Nicméně k postavení letošní dráhy spotřeboval na 120 tun kamení, 130 tun dřeva, přibližně tři kilometry hrazení, betonových bloků a různých rour. Celkem dráha úvodního prologu měřila tři kilometry a jezdci zdolávali přejezdy železniční trati, hromady kamení, klád, lesem … nebo jezdili po stezkách zavěšených vysoko nad zemí.
V kvalifikacích se do finále probojovalo pětatřicet závodníků z každé kategorie. Finále pak probíhalo tím způsobem, že na dráhu vyrazilo všech pětatřicet závodníků najednou, když startovali v pěti řadách po sedmi jezdcích. Úvodní prolog vyhrál v kategorii GOLD Paul Bolton (GBR), před Grahamem Jarvisem (GBR) a Jonny Walkerem (GBR).

Skvělý výkon podal šestnáctiletý český závodník David Cyprian (CZE), který slavil první místo v kategorii SILVER Team a je nyní vůbec nejmladším jezdcem, který na Red Bull Romaniacs vyhrál prolog.

Red Bull Romaniacs 2014 – Prolog

GOLD - 1. Paul Bolton (GBR), 2. Graham Jarvis (GBR), 3. Jonny Walker (GBR), 4. Andreas Lettenbichler (GER), 5. Pierre Pallut (FRA)

SILVER Team - 1. David Cyprian (CZE), 2. Sean Clarke (NZL), 3. Jonathan Pearson (GBR), 4. Zdeněk Cyprian (CZE), 5. Marc Holder (DEU)

Středa, 16.7. 2014 – 1.den v terénu

V noci z úterý na středu pršelo, takže, když jeli jezdci brzy ráno na start první etapy mimo město, dávali si velký pozor, protože to hodně klouzalo. Jako první vyrazil do terénu Paul Bolton, protože pořadí na startu bylo určené výsledky úterního prologu. Za ním vyrazil Graham Jarvis a Jonny Walker. Bolton byl velmi rychlý v technických sekcích, ale zaznamenal pár pádů, což mu ve finále stačilo na třetí místo. Jako druhý ukončil první výjezd do terénu Graham Jarvis, který měl v úvodní části nějaké problémy s navigací. Nejlépe zvládl nástrahy prvního dne jezdec KTM Jonny Walker, který je nyní na vedoucí pozici. Dařilo se rovněž českému týmu Cyprian s.r.o team v kategorii SILVER Team, kde jim patří první pozice. V katgorii BRONZE Team závodí Jiří Fejta, který jede s Rumunem Mircea Tuderem v barvách DAFE PLAST Racing Team a patří jim osmá pozice.

Red Bull Romaniacs 2014 – 1.den

GOLD - 1. Jonny Walker (GBR) KTM 300 EXC 4:09:08; 2. Graham Jarvis (GBR) HUSQVARNA 4:15:10; 3. Paul Bolton (GBR) Eurotek KTM 4:19:27; 4. Andreas Lettenbichler (DEU) KTM 4:29:23; 5. Chris Birch (NZL) KTM300 4:36:59

SILVER Team - 1. Cyprian s.r.o team - David Cyprian, Zdeněk Cyprian (CZE) 6:22:40; 2. Team Kiwi Rider - Sean Clarke, Mark Newton (NZL) 6:30:58; 3. Do More Team - Radu Calin, Dani Otil (ROU) 16:03:08; 4. Bolox Factory Team - Mathieu Moise, Alain Steinhoff (FRA) 16:17:59; 5. enduroXevents Motul ProTwin Racing - Marc Holder, Dominique Essig (DEU) 16:19:01

Čtvrtek, 17.7. 2014 – 2.den v terénu

Druhý den v terénu byl zřejmě tím nejnáročnějším, takže taktika nejlepších jezdců v pořadí představovala den dokončit pokud možno tak, aby si nezničili motorky. Jezdci kategorie GOLD měli dopoledne extrémně těžkou sekci pojmenovanou “10A“ a odpoledne pak jejich kvality prověřil úsek zvaný “Never Ending Story“ (Nekonečný příběh). Dopoledne si Walker dlouho udržel vedoucí pozici před Jarvisem, Youngem, Boltonem a Lettim. Po čtvrtém kontrolním bodu šel do vedení Young. Důvodem byly časté přejezdy přes řeky, které pro mnohé znamenaly zdržení, když museli z motorek dostávat vodu. To se právě stalo Walkerovi a Rakušanu Lars Enöcklovi, který pak později předvedl velkou dávku solidárnosti, když nejdřív nabídl svého mechanika Paulu Boltonovi, který havaroval a pak mu ještě dal jednu ze svých zařízení GPS. Dařilo se Jihoafričanu Wade Youngovi, který startoval šestý a před servisním bodem dokonce převzal vedení. Na Jarvise v extrémních úsecích něco získal, což bylo překvapení, ale nakonec skončil třetí. Graham Jarvis byl tentokrát velmi rychlý ve vysokorychlostních sekcích, což dříve nebyla jeho nejsilnější stránka. Díky tomu si druhý den připsal první místo.
Cory Graffunder, hvězda amerického endurocrossu a náhrada za zraněného Alfreda Gomeze u tovární Husqvarny, jede podobný podnik vůbec poprvé a vedl si velmi dobře. Druhý den dokončil jako desátý v pořadí a bez větších problémů. „Jsem moc rád, že jsem to zvládl skrz tyto šílené sekce. Někdy jsem musel v lese zastavit a odpočinout si,“ prozradil Američan.

Red Bull Romaniacs 2014 – 2.den

GOLD - 1. Graham Jarvis (GBR) HUSQVARNA 5:27:33; 2. Jonny Walker (GBR) KTM 300 EXC 5:31:51; 3. Wade Young (RSA) KTM 300 5:32:23; 4. Andreas Lettenbichler (DEU) KTM 5:59:40; 5. Paul Bolton (GBR) Eurotek KTM 6:23:22

SILVER Team - 1. Cyprian s.r.o team - David Cyprian, Zdeněk Cyprian (CZE) 4:34:58; 2. Team Kiwi Rider - Sean Clarke, Mark Newton (NZL) 4:50:08; 3. Do More Team - Radu Calin, Dani Otil (ROU) 5:24:11; 4. Off Road Skills/Enduro21.com - Llewelyn Pavey (AUS), Jonathan Pearson (GBR) 6:23:45; 5. NorthStar EnduroTouring - Andreas Paragios, Petros Zachos (GRC) 7:29:10

Pátek, 18.7. 2014 – 3.den v terénu

Po nočním dešti byla trať ráno mokrá, ale během dne už bylo počasí pro horské etapy příznivé. Startovalo se třicet minut po šesté ráno nedaleko Voineasy. V kategorii Gold startoval jako první Graham Jarvis, po pěti minutách ho následoval Jonny Walker, který byl velmi blízko šance přerušit Jarvisovu nadvládu na Red Bull Romaniacs. Jarvis během dne vyrobil chybu při navigaci, Walker se dostal před něj a po vítězství znovu navýšil náskok v celkovém hodnocení. Závod skončil na střeše kamenouhelného dolu v Petrosani. „Jarvis dostal tento sport tam, kde je dnes. Je to výjimečný jezdec,“ uvedl Jonny Walker. „Samozřejmě, že se ho pokusím porazit, protože jsem tomu věnoval velké úsilí. Jenže v Red Bull Romaniacs se může stát cokoliv a on není čtyřnásobným vítězem bezdůvodně!“ Graham Jarvis už v pátek tušil, že obhajoba nebude snadná, když řekl: „Jonny jede perfektní závod a je velmi těžké ho porazit. Potřebuji zázrak, abych to otočil na svou stranu.“
Red Bull Romaniacs 2014 – 3.den

GOLD – 1. Jonny Walker (GBR) KTM 300 EXC 5:44:44; 2. Graham Jarvis (GBR) HUSQVARNA 5:49:13; 3. Wade Young (RSA) KTM 300 5:50:50; 4. Paul Bolton (GBR) Eurotek KTM 5:53:35; 5. Andreas Lettenbichler (DEU) KTM 6:06:45

Výsledky ostatních kategorií nejsou k dispozici ...

Sobota, 19.7. 2014 – 4.den v terénu

Poslední den patřil Paulu Boltonovi, který skvělou jízdou porazil všechny favority a čtvrtý den  byl nejrychlejším jezdcem. V jeho případě můžeme mluvit o překvapení dne, což on sám komentoval slovy: „Jen jsem si to snažil užít a přitom jsem křičel – Nikdy to nevzdám!“ Skutečně měl párkrát blízko k tomu, aby skončil v kotrmelcích, ale pokaždé to zvládl a se svým výkonem mohl být spokojen. Druhý skončil Jonny Walker a třetí Graham Jarvis.

Poslední den vyvrcholil etapou do vrchu, kde jezdci odevzdali zbytky sil nejen v prudkém svahu, ale rovněž při průjezdu řekou. Ve finále celkové výsledky (zatím neoficiální) znamenají, že pro rok 2014 je Králem Karpat Jonny Walker, který letos vyhrál i slavné Erzberg Rodeo. Walker tak zastavil čtyřletou nadvládu Grahama Jarvise, který tentokrát skončil druhý. Třetí místo patří Wade Youngovi.
Skvělý výkon předvedli jezdci z České republiky v podobě endurové legendy Zdeňka Cypriana s šestnáctiletým synem Davidem Cyprianem, kteří vyhráli kategorii Silver Team. David je po letošním ročníku vůbec nejmladším vítězem Red Bull Romaniacs a jak nováček v nejtěžší soutěži enduro po skončení závodu prozradil, rád by to v příštím roce zkusil v kategorii GOLD.

Red Bull Romaniacs 2014 – Celkové pořadí

  • výsledky jsou zatím neoficiální
  • výsledky ostatních kategorií chybí

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist