RedBull Romaniacs už po dvacáté

Rumunské Sibiu vítá jubilejní ročník této olympiády hard endura, a to tak, že s plnou parádou a s obvyklým rozvrhem: pondělí je zasvěceno mediální prezentaci nejlepších jezdců, v úterý se závodníci zkusí nezranit na trati unikátního městského prologu (kterážto myšlenka pochází  btw.  právě odsud, ze Sibiu), středa až sobota pak náleží tzv. „offroad days“, které nejsou ničím jiným, než plnotučným závoděním v nádherné přírodě rumunských Karpat.

Aktuálně se účastníci dělí dle výkonnosti a náročnosti trasy do pěti kategorií: od nejlepších ve třídě Gold, přes Silver, Bronze, Iron až po relativně nejsnazší Atom. Celkem se na start postaví přes 700 závodníků z více než 50ti zemí a všech kontinentů (!).

I letos uvidíme na startu několik kluků s českou vlaječkou u jména - konkrétně Vaška Nedvěda mezi nejlepšími, 5 borců nás reprezentuje ve třídě Silver, a tři kluci zkouší štěstí v Bronze. Na startu bude bohužel ze zdravotních důvodů chybět náš nejlepší – David Cyprián.

Některá jména jsou zajímavější než jiná – pojďme zmínit třeba Sandru Gomez, která jako první a jediná žena závodí s borci (a se svým bráchou Alfredem) v kategorii Gold, nebo třeba Pola Tarrese a jeho dvouválcovou Yamahu Tenere 700, s níž loni všechny překvapil svou dravou a rychlou jízdou v prologu. Nutno zmínit i domácího enduro pilota Emanuela Geynese, který mám na kontě krom dvou dakarských vítězství ve třídě Malle moto také odjeté všechny dosavadní ročníky Romaniacs (!)

Standardem a nepsanou povinností je pak start celé světové špičky hard endura, neb i tento závod je součástí F.I.M. mistrovství světa v tomto sportu. Jen pro úplnost - tabulku zatím vede Mani Lettenbichler (GER, KTM) před Kanaďanem Trystanem Hartem na stejném stroji a Billy Boltem ( UK, Husqvarna), David Cyprian (KTM) figuruje na desáté pozici a Václav Nedvěd (GasGas) je patnáctý.

Tenhle závod nabízí krom jiného i kvalitní možnosti sledování pro nás, doma u počítačů sedících, včetně situací v jednotlivých etapách a on-line timingu.

Držme (nejen) všem českým účastníkům palce, budou to potřebovat!

Informace o redaktorovi

Marek Vincík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist