Světový titul v E3 získal mladíček Matt Phillips

Endurové mistrovství světa o uplynulém víkendu skončilo klasickým dvojzávodem ve Francii. Tituly ve třídách E1 a E2 už byly rozdány dopředu, ten poslední v nejsilnější kategorii E3 pro sebe získal velký australský talent Matt Phillips.

Francouzi Christophe Nambotin (E1) a Pela Renet (E2) už si světové tituly zajistili s předstihem, takže domácí závod na tratích v okolí města Brioude před velkými davy svých fanoušků mohli pojmout jako jednu velkou exhibici. Tovární jezdec KTM Nambotin, loňský mistr světa třídy E3, měl v cíli důvod k úsměvům, ačkoli na posledním sobotním cross testu lehce havaroval. Po oba dny ho na stupně vítězů doprovodili výhradně jeho krajané - v sobotu Jeremy Tarroux a Antony Boissiere (oba Sherco), v neděli opět Tarroux a tentokrát Marc Bourgeois (Yamaha). "Byly to krásné dva dny plné parádního závodění, fanoušci okolo trati byli fantastičtí. Takovou podporu během jednotlivých testů už jsem dlouho neměl. Neměl jsme na trati žádné problémy a do cíle jsem vždy dojel s pohodlným náskokem. Cítil jsem se moc silný, doslova k neporažení," uvedl Christophe Nambotin. Druhé a třetí místo v konečném hodnocení mistrovszví světa této třídy obsadili zkušený Fin Eero Remes (TM) a Španěl Cristobal Guerrero, Namobotinův kolega u továrního týmu KTM. 
Také Renet na své Husqvarně vyhrál oba dny podniku s oficiálním názvem GP AMV of France, posledního dílu seriálu 2014 Maxxis FIM Enduro World Championship. V sobotu vedl od prvního enduro testu a až do cíle už nebyl nikým předstižen. Za ním na druhém místě si odjel klidný den vítěz pátečního Supertestu a loňský mistr světa Ital Alex Salvini (Honda), který už je snad 100procentně fit po zlomenině zápěstí. Poprvé v závodě mistrovství světa vystoupil na bednu zásluhou třetího místa Francouz Romain Dumontier (Yamaha), v neděli byl ale třetí za Salvinim jiný Francouz, bývalý mistr světa a účastník Dakaru Johnny Aubert (Beta). Příjemným osvěžením třídy E2 byl start francouzské superkrosové hvězdy Gregoryho Arandy (menší snímek), který si dokonce druhý den vybojoval krásné čtvrté místo.Konečné pořadí MS 2014 ve třídě E2 znělo Renet - Salvini - Aubert.
O titul ale ještě šlo ve třídě E3. Tuto kdysi nejprestižnější kategorii opustil v zimní přestávce Nambotin a o jím uprázdněný trůn se svedla pořádná bitva. Ačkoli musel minulou Velkou cenu Itálie předčasně ukončit se zraněním nohy, Australan Matt Phillips (KTM) se rychle oklepal a ve Francii opět kraloval. Tvrdil sice, že pojede hlavou a s myšlenkami na zisk bodů, ale když v sobotu viděl, že má na vítězství, neskutečně zabral na závěrečném testu a dokázal těsně předstihnout i dosud vedoucího Španěla Ivana Cervantese, svého kolegu u tovární KTM. "Věděl jsem, že dnes musím zajet opravdu dobrý výsledek, ale netušil jsem, co na to moje zraněná noha. Bolela, ale dalo se to vydržet. Dnešním vítězstvím jsem ze sebe setřepal trochu nervzity před zítřejším velkým finále," smál se v cíli australský benjamínek, vloni ještě junior. Třetí místo si o jedinou sekundu před Estoncem Aigarem Leokem (TM) vybojoval známý Francouz Fabien Planet (Sherco). 
V neděli už pak všechno hrálo do karet Phillipsovi. S vědomím, že má v čele šampionátu 14bodový náskok, nechal vyhrát svého nejbližšího rivala Ivana Cervantese a sám dojel v poklidu třetí za Finem Mattim Seistolou (Sherco). Australan se také nesmazatelně zapsal do historie - stal se totiž prvním jezdcem, který světový titul z juniorů hned následující rok proměnil v titul mezi dospělými. "Nemám slov - je to neuvěřitelný pocit stát se mistrem světa. To jsem po přechodu z juniorů rozhodně nečekal. Po celou sezonu jsme tvrdě bojovali s Ivanem Cervantesem a já jsem strašně potěšený, že jsem tak zkušeného šampiona dokázal porazit," řekl v cíli Phillips. Toho na juniorském trůnu nahradil britský jezdec Danny McCanney, který svým světovým titulem vyvolal nekonečné oslavy ve stanu továrny Beta. McCanney je prvním jezdcem historie, který má titul z klasického endura i ze SuperEndura, kde dominoval vloni.   

Výsledky GP Francie

Sobota

E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 TARROUX Jeremy FRA SHERCO
3 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO
4 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
5 REMES Eero FIN TM
E2
1 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
2 SALVINI Alex ITA HONDA
3 DUMONTIER Romain FRA YAMAHA
4 MENA Oriol ESP BETA
5 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO
E3
1 PHILLIPS Matthew AUS KTM
2 CERVANTES Ivan ESP KTM
3 PLANET Fabien FRA SHERCO
4 LEOK Aigar EST TM
5 SEISTOLA Matti FIN SHERCO 

Neděle

E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 TARROUX Jeremy FRA SHERCO
3 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
4 REMES Eero FIN TM
5 BETRIU Jaume ESP HVA
E2
1 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
2 SALVINI Alex ITA HONDA
3 AUBERT Johnny FRA BETA
4 ARANDA Gregory FRA YaMAHA
5 DUMONTIER Romain FRA YAMAHA
E3
1 CERVANTES Ivan ESP KTM
2 SEISTOLA Matti FIN SHERCO
3 PHILLIPS Matthew AUS KTM
4 LEOK Aigar EST TM
5 PLANET Fabien FRA SHERCO

Konečné pořadí MS 2014

E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 271   
2 REMES Eero FIN TM 201   
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM  181   
4 TARROUX Jeremy FRA SHERCO 176   
5 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO 160    

E2
1 RENET Pierre Alexandre FRA HVA 258   
2 SALVINI Alex ITA HONDA 202 
3 AUBERT Johnny FRA BETA  177   
4 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO 163   
5 MENA Oriol ESP BETA 122   

E3
1 PHILLIPS Matthew AUS KTM 229   
2 CERVANTES Ivan ESP KTM 220   
3 SEISTOLA Matti FIN SHERCO 155   
4 BELLINO Mathias FRA HVA 148   
5 LEOK Aigar EST TM 138  
 
Junioři
1 MCCANNEY Daniel GBR BETA 260   
2 REDONDI Giacomo ITA BETA 234   
3 LARRIEU Loïc FRA HVA 222   
4 MORI Nicolo ITA KTM 109   
5 VENTURA Diogo PRT GAS-GAS  99   

Youth 125 ccm Cup
1 SORECA Davide ITA YAMAHA 207 
2 ELOWSON Albin SWE HVA  203   
3 HERRERA Benjamin CHL TM 169
4 BORJESSON Jesper SWE HVA 155   
5 BRESOLIN Matteo ITA KTM 145   

Ženy:
1 SANZ Laia ESP HONDA 157 
2 DANIELS Jane GBR HVA 139   
3 GARDINER Jessica AUS SHERCO 114   
4 TICHET Samantha FRA KTM 75
5 WILSON Jemma AUS YAMAHA  67   
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist