Před startem MS: Třídu E2 posílil David Knight

Pokračujeme v představování jednotlivých tříd před zahájením endurového mistrovství světa 2013, které stejně jako vloni začne v Chile, a to v termínu 16. a 17. března. E2 byla jedinou kategorií, kterou v roce 2012 neovládla KTM. Mistrem světa se stal Francouz Pierre-Alexandre Renet na Husabergu.

Prostřední třídu E2, ve které startují jezdci na dvoutaktních dvěstěpadesátkách nebo na čtyřtaktních motocyklech s objemem motoru do 450 ccm, letos čekají velké změny. O kategorii níž totiž odešli osminásobný mistr světa Fin Juha Salminen (Husqvarna) a Španěl Cristobal Guerrero (KTM), naopak z prestižní E3 přichází bývalý šampion Brit David Knight, který v zimní přestávce vyměnil tovární KTM s plným zázemím za polosoukromou Hondu. Kromě něj se stejnou cestou vydal i výborný Španěl Oriol Mena (Husaberg). Dá se říci, že odhadnout, jak dopadnou na konci sezony boje o titul ve třídě E2, je hodně obtížné…Mezi hlavní favority budou nejspíš patřit tito „čtyři mušketýři“:
Obhájce titulu Pierre-Alexandre Renet zůstává u Husabergu (i když ho manažer Fabrizio Azzalin lákal do týmu Husqvarna CH Racing) a pojede se symbolickým číslem jedna. První muž historie, který se stal mistrem světa jak v motokrosu, tak i v enduru, vloni vyhrál v dresu Francie i Šestidenní a jeho zimní příprava se obešla bez jakýchkoli problémů. Trénoval mimo jiné i s mistrem světa ve třídě E3 a svým krajanem Christophe Nambotinem. Nic mu tedy nebrání v tom, aby titul, který pro Husaberg získal po dlouhých 14 letech, v roce 2013 obhájil. Zameziit mu v tom se budou snažit hlavně dva tovární jezdci KTM. Prvním z nich je čtyřnásobný mistr světa Španěl Ivan Cervantes, který má za sebou dva roky plné zklamání u Gas Gasu. El Torito už dal vědět, že se na stroji KTM 350 EXC-F cítí velmi pohodlně a že je hladový po úspěchu. „Vracím se ke KTM, kde to všechno dobře znám. Právě s nimi jsem získal své největší úspěchy, například dva tituly po sobě v letech 2005 až 2006 ve třídě E1,“ řekl před startem sezony Cervantes (na spodním snímku ještě na Gas Gasu).
Další muž, kterého vloni pronásledovala obrovská smůla a skončil celkově až jako pátý, je bývalý dvojnásobný mistr světa Johnny Aubert. Francouz si letos vyzkoušel v Jižní americe i slavný Dakar a zůstává u KTM. Svým fanouškům dává naději, že opět pojede o příčky nejvyšší, fakt, že vloni exceloval na Šestidenní a získal double na závěrečné Grand Prix Francie v Brignoles. Motivaci má tedy jistě obrovskou, zvlášť, když nedávno potvrdil, že tato sezona bude jeho úplně poslední v endurovém mistrovství světa. Odejít jako král E2 by jistě bylo pro něj splněním velkého snu… Co předvede čtyřnásobný mistr světa Brit David Knight? Po loňském zklamání, kdy jeho sezonu u KTM v E3 mařila zranění a následné operace, se pětatřicetiletý oblíbený jezdec z ostrova Man rozhodl k radikálnímu kroku: přešel o kategorii níž a místo oranžové KTM osedlá čtyřtaktní Hondu CR-F450. Manažerem jeho týmu se stal Paul Edmondson.
Za touto čtveřicí figurují jezdci, kteří by se ojediněle také mohli dostat na bednu v Grand Prix. Ital
Alex Salvini
změnil barvy a místo CH Racing Teamu pojede u Jolly na HM Hondě. Vloni celkově šestý Francouz Antoine Basset zůstává u Yamahy a má velkou přednost v pravidelnosti svých výkonů. Odborníci ale soudí, že má jen na první pětku, a výš se nikdy nedostane. Španěl Oriol Mena se stal novým parťákem „Pely“ Reneta u Husabergu. Juniorský mistr světa z roku 2009 se každým rokem ve třídě E3 zlepšoval (od 7. místa v roce 2010 k pátému v roce 2012), ale nyní přichází do kategorie, kterou nikdy předtím nejel. Pokud neudělá velké chyby, jeho ambice by mohly sahat na konec první pětky jezdců. 
Dalším juniorským šampionem ve třídě, ale už z roku 2010, je Lorenzo Santolino. Španěl, který mezi dospělými zatím příliš nepotvrzuje svůj velký talent, pojede letos Husqvarnu po Alexu Salvinim. Vloni získal na Betě podium v Chile, ale pak se zranil a už se příliš neprosazoval. Ital Oscar Balletti proto přešel k jednomu z týmů, který podporuje továrna KTM. Zajímavé bude sledovat výkony Brita Jordana Rose, který vloni odjel jen tři Velké ceny, ale moc se líbil. Letos má mimo jihoamerické turné odjet všechny ostatní závody, a to na italském stroji TM. Z loňských juniorů přešli do třídy E2 Argentinec Kevin Benavides (KTM), Španěl Victor Guerrero (KTM), Francouz Alexandre Queyreyre (Yamaha) a Švéd Calle Sjoo (HM Honda). Z dalších jezdců, kteří ale nepojedou celý ročník MS, jsou ještě přihlášeni například Argentinec Franco Caimi (KTM), Francouz Romain Dumontier (Yamaha), jeho krajan Julien Gauthier (Sherco) nebo známý Belgičan Jean-François Goblet, který to zkusí na Gas Gasu.  

Přehled posledních mistrů světa E2:

2012 : RENET (Husaberg – Francie)
2011: MEO (HVA - Francie)
2010: AHOLA (Honda - Finsko)
2009: AUBERT (KTM - Francie)
2008: AUBERT (Yamaha - Francie)
2007: AHOLA (Honda - Finsko)
2006: ARO (KTM – Finsko)
2005: ARO (KTM – Finsko)
2004: SALMINEN (KTM – Finsko)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist