Před startem MS: Obhájci titulu v E1 Meovi přibyli soupeři

Už v sobotu 16. března začne v Chile nový ročník endurového mistrovství světa s oficiálním názvem Maxxis FIM Enduro World Championship. Stejně jako vloni se pojede v okolí Talcy v regionu Maule. Postupně si proto začneme představovat jednotlivé třídy.

Začínáme třídou Enduro 1, ve které se utkávají jezdci převážně na čtyřtaktních dvěstěpadesátkách. Největším favoritem této třídy bude stejně jako loni skvělý Francouz Antoine Meo. Obhájce titulu zůstal u továrního týmu KTM a jako největší soupeř se mu pro letošek jeví finský veterán Juha Salminen, který se po roce v E2 vrací do své své nejoblíbenější kategorie. Osminásobný mistr světa  sice v prostřední třídě získal v sedle Husqvarny celkové třetí místo, ale před sezonou chtěl rozhodně víc. Bude mít Salminen ve svých 37 letech ještě dost sil, aby dokázal porážet neotřesitelného Francouze? Připomeňme, že Létající Fin v roce 2011 získal titul v této třídě v sedle Husqvarny TE 250, ale to bylo v době, kdy to Meo (a opět úspěšně) zkoušel o kategorii výš. Meo před sezonou tvrdí, že je silnější než kdy jindy a jeho jediným cílem je získat třetí světový titul v řadě (jeden z roku 2011) má z E2). „Vím, že konkurenci budu mít letos o něco větší než vloni, ale to mě moc nezajímá. Vždy se soustřeďuju jen na výkon svůj a svého motocyklu,“ uvedl Meo.
Devětadvacetiletý Španěl Cristobal Guerrero, Meův kolega u KTM a juniorský mistr světa z roku 2005, kdysi pořád jakoby nebyl schopný naplnit obrovská očekávání, která od svého příchodu do mistrovství světa sliboval. Poslední dva ročníky šampionátu byl ale vyrovnaný a dvakrát za sebou skončil celkově druhý ve třídě E2. Teď už od něj KTM očekává pozici jasného aspiranta na titul, a také proto ho poslala zpět do E1, kde kdysi exceloval. Rodák z Andaluzie ale se na začátku prosince podrobil operaci zlomené klíční kosti, a tak je otázkou, jestli bude na začátku sezony v Jižní Americe, kde se týden po Chile pojede i druhý závod mistrovství světa v argentinském San Juanu, v odpovídající fyzické kondici.
Pozor na vždy nebezpečného Fina Matti Seistolu, kolegu Juhy Salminena v týmu CH Racing. Jeho vrchol zatím přišel na konci roku 2011, kdy měl skvělou fazonu, vloni se trochu trápil s technikou a chyběla mu rychlost. V konečném účtování tak skončil až pátý. Od Husqvarny má nůž na krku a dobře ví, že následující sezona bude pro jeho kariéru rozhodující. Kdysi zázračné dítě italského endura Thomas Oldrati měl v poslední době na svém kontě víc zklamání, než dobrých výsledků. Ale na podzim výborně finišoval, což mu přineslo celkové třetí místo v E1. V zimní přestávce přestoupil mladík z Bergama od KTM k Husabergu, kde bude sedlat zbrusu novou FE 250. Nechybí mu sebevědomí a snad znovu nabyl i chuť ke tréninkovému drilu. Třídu E1 naopak po loňsku opustili například vicemistr světa Francouz Rodrig Thain a šestý celkově Fabien Planet.   
Mimo okruh hlavních favoritů lze z jezdců, kteří budou mít určitě šanci na bednu v některých jednotlivých Grand Prix, jmenovat hlavně vloni čtvrtého Fina Eera Remese, specialistu na Šestidenní. Ten přestoupil po třech letech u KTM k italské značce TM a je otázkou, jak rychle se na zcela jiný motocykl a tým adaptuje. Dalším starým známým je Ital Simone Albergoni, který zůstává u stáje HM Honda. Určitě disponuje velkým talentem a vloni dokázal párkrát prohnat i jindy suverénního Mea. Před nastávající sezonou tvrdil, že jeho cílem je Top 5.... Nazrál už pro něj čas? To je otázka na juniorského mistra světa z roku 2011 Francouze Jeremy Jolyho. Ten se před sezonou vrátil k Hondě poté, co jeho premiérový rok mezi dospělými v soukromém týmu zmařila častá zranění. Francouzské Sherco letos nasazuje dva jezdce, oba jsou, jak jinak, Francouzi.  Jeremy Tarroux začal letošní sezonu špatně, po pádu si zranil rameno a zřejmě bude v Jižní Americe chybět. Připomeňme, že jeho zatím největším životním úspěchem bylo podium vloni v Portugalsku. Druhým jezdcem Sherca bude Anthony Boissiere, bývalý motokrosař, který má za sebou jedinou sezonu v enduru. Některé evropské závody by v barvách Sherca měl odjet i další Francouz Sebastien Bozzo. Japonská fabrika Yamaha nasazuje v barvách týmu Ina TV Racing do bojů vloni devátého Francouze Marca Bourgeoise a jeho krajana Nicolase Deparroise. Ze světa endura se nevytratil ani známý Ital Maurizio Micheluz. Temn to bude zkoušet na Suzuki týmu Rigo Racing.

Mistři světa E1 od roku 2000:

2012 MEO Antoine (Francie) KTM
2011 SALMINEN Juha (Finsko) HUSQVARNA
2010 MEO Antoine (Francie) HUSQVARNA
2009 AHOLA Mika (Finsko) HM-HONDA
2008 AHOLA Mika (Finsko) HM-HONDA
2007 SALMINEN Juha (Finsko) KTM
2006 CERVANTES Ivan (Španělsko) KTM
2005 CERVANTES Ivan (Španělsko) KTM
2004 MERRIMAN Stefan (Austrálie) YAMAHA
2003 POHJAMO Petri (Finsko) GAS GAS
2002 SILVAN Petteri (Finsko) HUSQVARNA
2001SILVAN Petteri (Finsko) HUSQVARNA
2000 SALMINEN Juha (Finsko) KTM

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist