MS enduro: Ve Španělsku letos poprvé i ženy

Už třetí rok se pod hlavičkou seriálu Maxxis FIM Enduro World Championship představí i ženy. V této sezoně budou mít příležitost zazávodit si ve čtyřech z celkem osmi vypsaných Grand Prix, to znamená, že pojedou o jeden podnik víc než vloni. Poprvé předvedou své umění už nastávající víkend ve Španělsku.

Krásným dívkám a dámám v sedle rychlých strojů se na našem serveru příliš nevěnujeme, tak pro jednou snad učiníme výjimku. Ve španělském Munitibaru od 5. do 6. května se letos poprvé setkají v depu muži, junioři i ženy. Hned za týden se stejná situace zopakuje v portugalském Torres Vedras. Ženy budou mít svou Velkou cenu ještě v Itálii a Francii. Favoritkou mezi ženami samozřejmě zůstává dvojnásobná mistryně světa a vítězka 11 z 12 dosud odjetých závodů Ludivine Puy. Francouzka na továrně připravovaném Gas Gasu je bez jakýchkoli pochyb rozená endurová šampionka. Lulu, jak se jí přezdívá, už oznámila, že letošní sezona bude její poslední a uvolní tedy trůn svým následovnicím. Jejím cílem tedy letos nemůže být nic jiného, než zisk třetího titulu v řadě za sebou. „Mám za sebou skvěle pracující a šlapající tým Gas Gasu, kterému vděčím za všechno. I letos se ně plně spolehnu,“ řekla před úvodním závodem Ludivine Puy.
Ale pozor! Na velkém vzestupu je její nová kolegyně u Gas Gasu, Španělka Laïa Sanz a odborníci soudí, že letošní šampionát by nemusel být tak jednoznačnou záležitostí jako ty předtím. Laïa byla ve své debutové sezoně celkově třetí, vloni již druhá. V zimě přešla ke Gas Gasu z týmu HM Honda a v lednu si zajela i slavný Dakar v Jiřní Americe. Pro znalce není třeba připomínat, že Katalánka je jedenáctinásobnou (!) mistryní světa v trialu. A nechala se před sezonou slyšet, že své nové týmové parťačce nedá ani kousek trati zadarmo. Bude zajímavé sledovat, jak se obě velké favoritky snesou v nových rolí spolujezdkyň. Vloni třetí v konečném hodnocení MS byla Blandine Dufrene a je jedinou jezdkyní ve startovním poli (kromě Ludivine Puy), která ochutnala radost z vítězství v podniku MS, když v jednom ze dvou závodů triumfovala ve Velké ceně Itálie 2010. Loňská mistryně Francie chce vrazit mezi obě dámy u Gas Gasu (ještě vloni na této značce také jezdila) klín a k tomu jí má pomoci i výborně připravený stroj Husaberg. 
Mezi další kandidátky na podiová umístění budou patřit vloni čtvrtá Němka Heike Petrick (KTM) a blonďatá Švédka Jessica Jonsson (Gas Gas), která poslední světový šampionát dokončila na pátém místě. V letošní sezoně uvítá ženské MS pět nováčků. Mezi nimi je třeba Samantha Tichet (Husqvarna), která vloni skončila třetí ve francouzském mistráku. Další dvě ženy obohatí převážně evropské startovní pole alespoň poněkud exotickým původem – Jemma Wilson (Yamaha) pochází z Austrálie a Toni Jardine (KTM) z Jižní Afriky. Letošní ročník endurového mistrovství světa začal netradičně dvojzávodem v Jižní Americe, kam ale ženy necestovaly. Po podnicích v Chile a Argentině se do čela jednotlivých tříd dostali Francouz Antoine Meo (E1), Španěl Ivan Cervantes (E2) a další reprezentant ze země galského kohouta Christophe Nambotin (E3). 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist