Jezdci KTM jsou v Portugalsku k neporažení

Velmi těžké a technické tratě přivítaly jezdce v portugalském Vale de Cambra, kde se o tomto víkendu jede druhý podnik endurového mistrovství světa. Nejlépe se s nimi popasovali Francouzi Antoine Meo a Christophe Nambotin spolu s Španělem Ivanem Cervantesem.

Vítězi jednotlivých kategorií se tak stali stejní jezdci, kteří před týdnem vyhráli první den Velké ceny Katalánska v Solsoně. Všichni jsou součástí továrního týmu KTM. Vypadá to tedy, že tato rakouská fabrika ovládne seriál FIM Maxxis Enduro World Championship stejně jako vloni. GP Polisport of Portugal začala ve třídě E1 pozdvižením, když hned na první Extreme Testu havaroval Christophe Nambotin (velký spodní snímek) a pak musel téměř celý den čas, který ztratil svou chybou, dohánět. Nakonec ale ukázal svou třídu a vyhrál s přece jen pohodlným náskokem 25 sekund na maličkého Fina Eera Remese (TM), který si své pomyslné stříbro vybojoval až na poslední testu. 
„Samozřejmě že jsem rád, že jsen vyhrál navzdory tolika chybám, které jsme dnes udělal. V prvních dvou kolech jsem nespadl jednou, ale víckrát, a nebylo mi z toho vůbec veselo na duši. Ale na takový vývoj závodu jsem si už dávno zvykl, musíte se zkrátka otřepat a jet dál. Vítězství je sice skvělé, ale vím, kde mne bota tlačí, a do zítřka budu muset pár věcí změnit,“ uvedl v cíli Nambotin, loňský mistr světa třídy E3. Poslední místo na bedně si zajistil Španěl Cristobal Guerrero na KTM, který ve finiši těsně porazil houževnatého Francouze Anthony Boissiera na Shercu. 
Zatímco loňský mistr světa E2 Ital Salvini se stále nemůže pořádně srovnat na své Hondě kvůli nedávno zlomenému palci na ruce, o vítězství v této prostřední třídě bojují Francouzi. Tentokrát opět Antoine Meo předčil Pelu Reneta na Husqvarně. Druhý jmenovaný přitom vedl téměř celý den, v závěru ale jakoby ztrácel síly i nervy a přenechal triumf loňskému mistru světa nižší kategorie E1. Nápor Mea v posledním kole tvrdý a rozhodný. „Byl to těžký den a na trati jsme se museli vydat ze všech sil. Skvělý byl boj o vítězství, moc jsme si ho v těch těžkých podmínkách užil. Měl jsem trochu pomalejší start, o to víc jsem pak musel tvrdě makat,” svěřil se Meo a složil poklonu svému velkému soupeři: „Pela dnes zajel fantasticky, měl jsem štěstí, že se mi jeho náskok vůbec podařilo dohnat.” Salvini zajel letos poprvé na bednu, když v závěru za sebou udržel dalšího Francouze Johnnyho Auberta (Beta). 
Bývalý vícenásobný mistr světa Španěl Ivan Cervantes po přestupu z E2 do E3 září a v Portugalsku vyhrál třetí závod za sebou. Po startu chvilku vedli Francouz Mathias Bellino na Husqvarně a Matt Phillips z Austrálie na KTM, ale Cervantes brzy převzal kontrolu nad vývojem závodu a od půlky dne už byl v čele s více než 20sekundovým náskokem. „V prvním kole byli velmi rychlí kluci na Husqvarnách a Phillips, ale jak jsem si zvykl na trať, věděl jsem, že dnes nemohu prohrát. Zrychlil jsem a vyvaroval se případných chyb,” vysvětloval Cervantes. Double pro KTM nakonec jistil na druhém místě mladičký Phillips, třetí místo udržel Bellino, ačkoli podstatně po napáleném začátku slevil. Třetí triumf v řadě vybojoval mezi juniory Brit Danny McCanney (Beta), který ale měl tentokrát hodně práce s Italem Giacomem Redondim na druhé Betě. Ženy v Portugalsku nestartují, pojedou až ve Finsku.

Výsledky Velké ceny Portugalska, den 1

E1

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 REMES Eero FIN TM
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO 

E2

1 MEO Antoine FRA KTM
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
3 SALVINI Alex ITA HONDA
4 AUBERT Johnny FRA BETA
5 MENA Oriol ESP BETA 

E3

1 CERVANTES Ivan ESP KTM
2 PHILLIPS Matthew AUS KTM
3 BELLINO Mathias FRA HVA
4 SEISTOLA Matti FIN SHERCO
5 LEOK Aigar EST TM


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist