Husaberg má po 14 letech titul zásluhou Reneta

V závěrečném podniku endurového mistrovství světa se rozhodlo o posledním titulu. Ve třídě E2 ho získal Francouz Pela Renet. Jezdci ze země galského kohouta tak mají všechny tři nejdůležitější tituly. Velká radost propukla i u Husabergu, který zásluhou Reneta vybojoval triumf po dlouhých 14 letech.

Osmý a poslední díl seriálu 2012 Maxxis Enduro World Championship se konal na tratích v Brignoles v jižní Francii. Přijelo 106 jezdců a už páteční KTM Super Test obsypalo 2000 diváků, další dny jich chodily davy. Podnik s oficiálním názvem AMVGP of France už měl rozhodnout pouze o titulu ve třídě E2, když světoví šampioni v E1 a E3 už byli známi - Francouzi a tovární jezdci KTM Antoine Meo a Christophe Nambotin. V prostřední kubatuře to měl před posledním dvojzávodem nejlépe rozjeté další Francouz Pela Renet na husabergu, který měl náskok jedenácti bodů na Španěla Cristobala Guerrera (KTM), který měl tedy ještě pořád velkou šanci získat svůj třetí titul mezi seniory. V pozadí ještě číhal i osminásobný mistr světa Fin Juha Salminen (Husqvarna) ztrácející na Reneta 24 bodů. 
Byl to však jiný Francouz Johnny Aubert (KTM), který oběma kohoutům v sobotu vytřel zrak. Bývalý mistr světa s posilněným sebevědomím po skvělých výkonech na nedávné Šestidenní v Německu to první den na svých domácích terénech rozjel opravdu ve velkém stylu a vyhrál první den s minimálním náskokem devíti setin sekundy právě na Reneta. Šlo o nesmírně dramatické celodenní boje, které prakticky rozhodl až závěrečný speciální test. Aubert tak po výkonnostním sešupu zaviněném zraněními i poruchami motocyklu, vyhrál poprvé od Velké ceny Portugalska. Půl minuty za touto dvojici skončil na třetím místě Salminen, který dlouho držel s Renetem a Aubertem krok, ale začal ztrácet v posledním kole kvlůli několika drobným chybičkám. Cristobal Guerrero dojel čtvrtý a stěžoval si, že se mu jelo dost obtížně kvůli zraněnému ramenu. Bylo jasné, že světový šampionát E2 se rozhodně až v poslední den, před kterým Renet zvýšil náskok na Guerrera na patnáct bodů.
Ve třídě E3 ukázal Christophe Nambotin, proč si letos tak suverénně vyjel titul mistra světa. V Brignoles vyhrál o dvě minuty před Švédem Joakimem Ljunggrenem (Husaberg) a dalších 26 sekund před Estoncem Aigarem Leokem na TM. Nambotin triumfoval na všech dvanácti speciálních testech úvodního dne a otázkou je, koho budou muset jiné fabriky příští rok do E3 nasadit, aby takového virtuoza sundali z jeho trůnu. Třídě E1 dominoval podle očekávaní Antoine Meo (KTM). Ten byl nejrychlejší v jedenácti z 12 testů, i když mu trochu trvalo, než se z rána dostal do svého optimálního tempa. Na druhého krajana Rodriga Thaina (HM Honda) získal jednu a půl minuty, třetí byl ještě o jedenáct sekund pomalejší Fin Eero Remes (KTM).
A nedělní rozhodující závod třídy E2 začal dramaticky. Na prvním speciáním testu vyhořel svázaný nervozitou a odpovědností svázaný Renet, skončil až sedmý se ztrátou 14 sekund na vítězného Auberta. Na druhém testu už se největší kandidát na titul polepšil na třetí místo, celkově byl ale pořád za svým největším soupeřem Guerrerem. Opět triumfoval ve fantastické formě jedoucí Aubert. Další krizi si vybral Renet ve třetím testu (šestý) a pokračoval jako na houpačce. Ve čtvrtém byl druhý, v pátém čtvrtý, ale celkově už šel před Guerrera na třetí místo. Pak už jel až do konce vyrovnaně se snahou neudělat chybu a do cíle udržel třetí místo za suverénním Aubertem a druhým Salminenen. Fin měl na vítěze ztrátu 37 sekund, Renet nakonec 41 sekund. Guerrero byl až čtvrtý, což rozhodlo o tom, že mimořádně cenný  titul jde za Renetem a Husabergem. Tato továrna získala titul v hlavní kategorii MS po dlouhých 14 letech. V dalších třídách se nic tak vážného nedělo. E1 vyhrál Meo před Italem Thomasem Oldratim (Husaberg) a Francouzem Fabienem Planetem (Sherco). V E3 zakončil svou fantastickou sezonu další vítězstvím Nambotin, pořadí za ním bylo stejné jako v sobotu. Mezi ženami si dvěma druhými místy ve Francii zajistila svůj vůbec první titul Španělka Laia Sanzová (Gas Gas).

Výsledky z Brignoles

Sobota

E1

1. Antoine Meo (FRA, KTM) 
2. Rodrig Thain (FRA, Honda) 
3. Eero Remes (FIN, KTM) 
4. Thomas Oldrati (ITA, KTM)  
5. Fabien Planet (FRA, Sherco)  
 
E2 

1. Johnny Aubert (FRA, KTM)  
2. Pierre-Alexandre Renet (FRA, Husaberg)  
3. Juha Salminen (FIN, Husqvarna) 
4. Cristobal Guerrero (SPA, KTM) 
5. Ivan Cervantes (SPA, Gas Gas)  

E3  

1. Christophe Nambotin (FRA, KTM) 
2. Joakim Ljunggren (SWE, Husaberg) 
3. Aigar Leok (EST, TM) 
4. Manuel Monni (ITA, KTM)  
5. Benoit Fortunato (FRA, Gas Gas)  

Neděle

E1
 
1. Antoine Meo (FRA, KTM)
2. Thomas Oldrati (ITA, Husaberg)
3. Fabien Planet (FRA, Sherco)
4. Eero Remes, Finland, KTM
5. Jeremy Joly, France, Yamaha 

E2 
 
1. Johnny Aubert (FRA, KTM)
2. Juha Salminen (FIN, Husqvarna)
3. Pierre-Alexandre Renet (FRA, Husaberg)
4. Cristobal Guerrero (SPA, KTM)
5. Ivan Cervantes (SPA, Gas-Gas) 
 
E3  

1. Christophe Nambotin (FRA, KTM)
2, Joakim Ljunggren (SWE, Husaberg)
3, Aigar Leok (EST, TM)
4, Manuel Monni (ITA, KTM)
5, Sebastien Bozzo (FRA, Beta) 
 
E1, konečné pořadí MS
  
1, Meo 277 bodů
2, Oldrati, 196
3, Thain, 191
4, Remes 190
5, Matti Seistola (FIN, Husqvarna) 172 

E2, konečné pořadí MS
 
1, Renet 260
2, Guerrero, 243
3, Salminen, 236
4, Cervantes, 173
5, Aubert, 162 

E3, konečné pořadí MS  

1, Nambotin, 314 
2, Ljunggren, 238
3, Leok, 232
4, David Knight (GB, KTM) 178
5, Oriol Mena (SPA, Husaberg) 167

Junioři, konečné pořadí MS

1, Mathias Bellino (FRA, Husaberg) 299
2, Jonathan Manzi (ITA, KTM) 222
3, Daniel McCanney (GB, Gas-Gas) 216 
 
Youth Cup, konečné pořadí MS    
 
1, Giacomo Redondi (ITA, KTM) 277
2, Matteo Bresolin (ITA, Husaberg) 161
3, Jaime McCanney (GB, Husaberg) 115 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist