Husaberg jede všechny třídy, obhajuje titul v E2

S novým motocyklem pro třídu E2 a rozšířeným týmem, který se zúčastní všech kategorií, včetně juniorů a žen, vstupuje do endurového mistrovství světa tradiční značka Husaberg. Cílem je obhájit titul v E dvojkách, který vloni po 14 letech pro fabriku získal francouzský jezdec Pela Renet.

„Cíl pro tuto sezonu zůstává stejný jako vloni. Pokusit se získat světový titul ve třídě E2. Vloni to byla parádní sezona a vím, že letos to tak lehké nebude. Přibylo nám totiž na startovní listině několik jezdců, kteří jsou schopní vyhrávat jednotlivé závody. Důležitá bude vyrovnanost výkonů a stálý vysoký bodový zisk z jednotlivých Grand Prix. Celou zimu jsem tvrdě dřel, mám skvělou fyzičku a cítím se být výtečně připravený pro jihoamerické turné, které začíná v sobotu v Chile,“ uvedl před zahájením sezony Francouz Pela Renet, jediný muž historie, který dokázal získat světový titul jak v motokrosu, tak i v enduru.
Husaberg připravil pro třídu E2 nový model čtyřtaktu FE450. „Je dost jiný od toho loňského. Je mnohem lehčí a snáze se ovládá. Přes zimu jsem na něm najezdil co nejvíce kilometrů, abych motorce porozuměl. Jsem rád, že se mi to podařilo. Vím, že mám k obhajobě titulu k dispozici ten nejlepší možný materiál,“ dodal Renet, kterému bude letos ve třídě E2 krýt záda Španěl Oriol Mena. Ten přešel v rámci týmu ze silnějších E trojek, kde vloni skončil celkově pátý o 11 bodů za čtvrtým, exmistrem světa Britem Davidem Knightem. Bývalý juniorský mistr světa z roku 2009 na rozdíl od Reneta pojede třistapadesátku. „Jízdu na třistapadesátce si opravdu užívám. Je pohodlná a jezdecky přátelská. Po pěti letech ve třídě E3 na mnohem silnějších motocyklech si nové výzvy velice užívám. Už se nemohu dočkat začátku sezony. Během zimy jsem se tvrdě připravoval a v rámci tréninku jsem vyhrál i španělský titul cross-country. Tak dobře jako teď jsem se necítil už dlouho,“ rozjímá před startem sezony Mena.
Do nejslabší třídy Enduro 1 nasadil Husaberg svého relativně nového jezdce, Itala Thomase Oldratiho, který ještě v závěru sezony 2012 přišel od KTM. A v posledním závodě MS už bral za řídítky Husabergu druhé a čtvrté místo. Oldrati získal juniorský světový titul v roce 2008 a od té doby má mnoho pódií i mezi seniory. Letos chce konečně zaútočit na titul, ale ví, že to v E1 nebude jednoduché. Vždyť jeho soupeři budou mezi jinými vloni téměř neporazitelný Francouz Antoine Meo (KTM) a osminásobný mistr světa Fin Juha Salminen (Husqvarna), vracející se z kategorie E2. „I tak si věřím, že mám před sebou velmi úspěšnou sezonu. Když jsem vloni na podzim přeskočil na Husaberg, všechno jako by do sebe hned zapadalo. Teď už samozřejmě motocykl i tým znám ještě o mnoho více a všechno vypadá náramně. Souboj o podium v naší třídě bude těžký, ale máme poznatky, že letos bude více závodů na suchu než vloni, což je pro mne velká výhoda.“
Silné duo má Huseberg ve třídě Enduro 3. Zkušeného harcovníka na silných motocyklech Švéda Joakima Ljunggrena a nováčka ve třídě, loňského juniorského mistra světa Francouze Mathiase Bellina. Joakim ví, že rok 2013 bude rozhodně dosud největší výzvou jeho profesionální kariéry. Byl třetí v šampionátu E3 v roce 2011, pak vicemistrem světa v roce 2012 a letos by samozřejmě vzrůstem vysoký Skandinávec rád ve výkonnostním postupu pokračoval. Nicméně podle něj to nemusí být hned titul, stačí, když bude mít na svém kontě víc podií než vloni. „Bude to nesmírně těžké, ale rád bych také snížil náskok, který na mně vloni míval vítěz E3 Francouz Christophe Nambotin a jeho KTM. Chci být zkrátka rychlejší. Pojedu ve stejné třídě, na stejném motocyklu TE300, na kterém závodím s opravdovou chutí. Zúčastním se opět také španělského mistráku.“
Mattias Bellino je považován za jednoho z největších světových talentů. Vloni získal na Husabergu titul juniorského mistra světa a letos ho čeká náročný přechod do světa dospělých. Bere to jako velkou výzvu. "Musím se přizpůsobit silnější motorce, silnějším soupeřům a v neposlední řadě i léčícímu se levému zápěstí, které mi operovali na konci listopadu. Pak jsem měl měsíc a půl sádru. Z toho důvodu nemám tak moc natrénováno jako ostatní jezdci. S tou rukou jsem měl problém už dlouho. Začalo to na Grand Prix Finska a bolesti vyvrcholily na poslední GP sezony ve Franciï. Nakonec lékaři zjistili, že zápěstí je zlomené. Frustrující na tom je, že vůbec nevím, jak se mi to stalo. Neměl jsem žádný pád. Své plné zotavení musím brát krok po kroku. Stoprocentní výkony očekávám až v druhé polovině sezony," říká Bellino. 
Nováčkem u Husabergu je Francouz a bývalý motokrosař z mistrovství světa Loic Larrieu. Jeho nejlepším výsledkem tam bylo podium v domácí Grand Prix v roce 2009 ve třídě MX2.  Dvaadvacetiltý mladík z Montpellier pojede motocykl FE350 v kategorii juniorů. "Bude to můj první rok v enduru, nemám zatím žádné zkušenosti a budu se hlavně učit. Těším se na to, že Pela Renet bude mým mentorem," svěřil se Loic. Jeho parťákem mezi juniory bude Španěl Mario Roman, velký talent, který loňskou sezonu spíš promarodil. Jako třetí se na motocyklu Husaberg mezi mladíky představí Brit Jamie McCanney. Než nastoupí k prvním závodům, bude se muset ještě vyrovnat se zraněným ramenem. Mezi ženami bude Husaberg podporovat britskou závodnici Jane Danielsovou, která debutovala v MS vloni během Grand Prix Itálie, kde hned skončila jako třetí. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist