GP Rumunska: Nambotin zle zatápí Aholovi

Endurové MS už má před sebou jen dva závody a finišují boje o tituly. Nejdramatičtější je třída E3, kde dosud vedoucí čtyřnásobný mistr světa Mika Ahola podléhá neskutečnému tlaku Christophe Nambotina. Francouz na Gas Gasu vyhrál čtyři závody po sobě, naposledy vybojoval double o uplynulém víkendu v Rumunsku.

Endurová Grand Prix se v Rumunsku jela úplně poprvé a panovaly docela obavy, jak náročnou dvoudenní soutěž pořadatelé zvládnou. A nutno říci, že to Rumuni dokázali a o jejich podniku se bude časem vykládat jako o jednom z nejpodařenějších v tomto roce vůbec. Moto Club Sportiv Extreme Adventure pod vedením svého šéfa Florina Radu v okolí města Buzau zmobilizoval stovku pomocníků, který připravil 68 přihlášeným jezdcům nádherné tratě, které vyšperkovaly extrémně těžké technické pasáže. Největším nepřítelem jezdců tak bylo nesnesitelné vedro, teploty během víkendu vyšplhaly až na 41 stupňů Celsia. Každý den se jely tři okruhy, z nichž každý měřil 81 kilometrů. „Trať je technická, ale ne na všech úsecích zcela obtížná, podmínky ale znepříjemnilo to horko. Všichni jsme ze sebe museli vydat i poslední zbytky sil,“ uvedl Cristobal Guerrero, španělský jezdec KTM.

Sobota:

Největší událostí ve třídě E1 byl návrat "ztraceného syna" Marca Bourgeoise, který dlouho laboroval se zraněním. Francouz na yamaze šestým místem hned v prvém dni dokázal, že je zpět a až se dostane do vrcholné formy, může být hrozbou pro třídě E1 kralujícím Finům. Sobota v E1 patřila Matti Seistolovi, který od začátku sezony vyhrál už potřetí. Vedl od začátku do konce a svého finského krajana Juhu Salminena (oba Husqvarna) za sebou nechal o deset sekund. Salminen, který útočí na svůj už osmý (!) světový titul, měl tentokrát co dělat, aby uhájil pomyslné stříbro před zle dotírajícím krajanem Eerem Remesem na KTM. Ke skvělému finiši se vypjal Francouz Rodrig Thain, kterého zpočátku příliš neposlouchala jeho honda, ale od druhého kola parádně zabral a v cíli bral zasloužené čtvrté místo.
I při neúčasti svého zraněné superhvězdy, továrního jezdce KTM Johnnyho Auberta, dominovali kategorii E2 Francouzi. Pierre-Alexandre Renet zapomněl, jaké ho sužovaly technické problémy s jeho husabergem naposledy v Řecku, a dojel si pro jisté vítězství. „Hodně mi to dneska zvedlo sebevědomí. Hlavně poté, co jsem si z Řecka odvezl kvůli odstoupením na svém bodovém kontě dvě nuly. A fakt, že jsme odstranili tu závadu (zřejmě šlo o chybu v palivovém systému), mi dává velké naděje do zbývajících závodů MS,“ ulevilo se Renetovi, bývalému motokrosovému mistru světa. O druhé místo si to až do konce rozdávali Španěl Cristobal Guerrero (KTM) a úřadující mistr světa v této třídě Francouz Antoine Meo (Husqvarna). Na konci dne se radoval prvně jmenovaný. Na podium tentokrát neměl “El Torito Rosso“ Ivan Cervantes. Španěl na továrním Gas Gasu ale nakonec s povděkem bral i 4. místo.
Christophe Nambotin je v životní formě a stejně jako minule v Řecku, ani v Rumunsku nedal v kategorii E3 nikomu šanci. Získal opět double, podstatně zkrátil náskok čtyřnásobného mistra světa Aholy v čele průběžného hodnocení šampionátu, a v cíli prvního dne hlásil: „Třetí vítězství v řadě, to má člověk skvělé pocity. Zvlášť, když se nám daří stabilně porážet takové eso, jakým je Ahola. Myslím, že mi to dnes skvěle jelo po rovnějších úsecích, naopak jsem trochu ztrácel v crossovém testu. Věřím, že se mi stejně povede i zítra.“ Francouz pro sebe získal prvních šest speciálů a od začátku třetího kola nasadil tak závratné tempu, že mu nikdo nestačil. Podruhé se v Evropě představil Američan Kurt Caselli na KTM a zase dojel na bednu. Ohromoval publikum vynalézavými skoky a mohl být i druhý, kdyby se s perfektní formou v Rumunsku nepotkal Francouz Sébastien Guillaume (Husqvarna). Ten si druhým místem vyjel dosud nejlepší bodový zisk v této sezoně. Čtvrtý Mika Ahola (Finsko - HM Honda) bez okolků přiznal, že na Nambotina v sobotu prostě nikdo neměl. „Nambotin byl neuvěřitelně silný v enduro testech, pokaždé jsem tam na něj ztratil okolo dvaceti sekund. Věříte tomu? Dvacet sekund! Nebylo vůbec v mých možnostech dnes vyhrát.“

Neděle:

Další den teplot přes 40 stupňů. Jezdci už toho měli zřejmě dost, což přivodilo mnoho pádů. V kategorii E1 sobotní vítěz Seistola spadl hned dvakrát v cross testu, což mu nejenom zamezilo v získání double, ale v neděli ho tato zaváhání odsunula dokonce až na deváté místo. Jeho chyb zkušeně využil starý mazák Juha Salminen a maximálním bodovým ziskem si upevnil první místo v průběžném pořadí šampionátu. Za ním na bednu ještě vystoupili Eero Remes a Rodrig Thain (Francie - HM Honda). Kategorie Enduro 2 žila velkým duelem mezi Francouzi Pierre-Alexandre Renetem (Husaberg) a Antoine Meem (Husqvarna), který skončil dalším vítězstvím Reneta. Meo byl frustrovaný, že ač se po oba dny pohyboval v úzkém špičce a podle svého mínění neudělal vážnější chyby, na vítězství nedosáhl. Jediným kladem jeho rumunského víkendu je, že udělal několik důležitých bodů na svého pronásledovatele v čele průběžného hodnocení MS Cristobala Guerrera, který tentokrát skončil třetí. Ivan Cervantes zopakoval čtvrté místo ze soboty. Enduro 3 opět patřilo Christophe Nambotinovi, který tak získal už čtvrté vítězství v řadě za sebou. Ahola jen nevěřícně kroutil hlavou, ale narozdíl od soboty vydřel alespoň druhé místo. Třetí skončil Franouz Guillaiume a dokázal, že jeho zranění ze začátku sezony je už v pořádku. Nambotin dotáhl vedoucího muže seriálu Aholu na pouhých 23 bodů a protože do konce šampionátu zbývají ještě dvě Grand Prix, tedy čtyři samostatně hodnocené závody, máme se na co těšit. Předposlední podnik MAXXIS FIM Enduro World Championship se jede první zářiový víkend v andorském letovisku Sant Julia.

Výsledky z Rumunska

Sobota E1:

1 SEISTOLA Matti FIN HVA
2 SALMINEN Juha FIN HVA
3 REMES Eero FIN KTM
4 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
5 GAUTHIER Julien FRA TM
6 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
7 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI
8 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM
9 PLANET Fabien FRA SHERCO
10 FELICIA Paulo PRT YAMAHA

Sobota E2:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 MEO Antoine FRA HVA
4 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
5 BASSET Antoine FRA YAMAHA
6 ALBERGONI Simone ITA HVA
7 LEOK Aigar EST TM
8 GOBLET Jean-françois BEL YAMAHA
9 VOGELS Hans NED HUSABERG
10 CURVALLE Jordan FRA SHERCO

Sobota E3:

1 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS
2 GUILLAUME Sebastien FRA HVA
3 CASELLI Kurt USA KTM
4 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
5 MENA Oriol ESP HUSABERG
6 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
7 MOSSINI Fabio ITA BETA
8 TARKKALA Marko FIN HUSABERG
9 FIGUERAS Jordi ESP GAS-GAS
10 COTTON Rudy FRA GAS-GAS

Neděle, E1:

1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 REMES Eero FIN KTM
3 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
4 GAUTHIER Julien FRA TM
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM
6 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
7 PLANET Fabien FRA SHERCO
8 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI
9 SEISTOLA Matti FIN HVA
10 BEIER Andreas DEU HM-HONDA

Neděle E2:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 MEO Antoine FRA HVA
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
5 BASSET Antoine FRA YAMAHA
6 ALBERGONI Simone ITA HVA
7 VOGELS Hans NED HUSABERG
8 CURVALLE Jordan FRA SHERCO
9 GOBLET Jean-françois BEL YAMAHA
10 REIS Goncalo PRT HM-HONDA

Neděle E3:

1 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS
2 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
3 GUILLAUME Sebastien FRA HVA
4 CASELLI Kurt USA KTM
5 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
6 MENA Oriol ESP HUSABERG
7 TARKKALA Marko FIN HUSABERG
8 MOSSINI Fabio ITA BETA
9 KEHR Marcus DEU KTM
10 COTTON Rudy FRA GAS-GAS

Průběžně E3:

1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA 274
2 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS 251
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 218
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG 190
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 182
6 GUILLAUME Sebastien FRA HVA 170
7 FIGUERAS Jordi ESP GAS-GAS 130
8 MOSSINI Fabio ITA BETA 117
9 SALVINI Alex ITA HVA 107
10 FACCHIN Maurizio ITA HM-HONDA 97

Průběžně E2:

1 MEO Antoine FRA HVA 274
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 225
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 214
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 202
5 BASSET Antoine FRA YAMAHA 172
6 ALBERGONI Simone ITA HVA 170
7 GOBLET Jean-françois BEL YAMAHA 153
8 REIS Goncalo PRT HM-HONDA 134
9 AUBERT Johnny FRA KTM 124
10 VOGELS Hans NED HUSABERG 121

Průběžně E1:

1 SALMINEN Juha FIN HVA 286
2 REMES Eero FIN KTM 240
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 235
4 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA 207
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM 174
6 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI 166
7 GAUTHIER Julien FRA TM 158
8 PLANET Fabien FRA SHERCO 137
9 OLDRATI Tomas ITA KTM 97
10 FELICIA Paulo PRT YAMAHA 93

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist