Gas Gas a další továrny zbrojí na endurové MS

Motocyklové továrny a týmy se usilovně připravují na zahájení endurového seriálu mistrovství světa a některé z nich hlásí zajímavé novinky. Osmidílný seriál začne 11. a 12. dubna dvouzávodem v brazilském Patrociniu a skončí 3. a 4. října ve francouzské Requistě.

Španělský Gas Gas, pro někoho možná překvapivě, expanduje. Během zimní přestávky závodní oddělení převzal uznávaný manažer Sergi Duran a hned začal úřadovat. Jako první věc podepsal novou smlouvu s Francouzem Antoinem Bassetem, aby se stal jedničkou týmu pro nejsilnější třídu E3. Podpoří ho Španěl Eloi Salsench. Další dva kontrakty na sebe nenechaly dlouho čekat. Mladičký Portugalec Diogo Ventura to zkusí v juniorech a Ital Jonathan Manzi v kategorii E1. Duran dlouho váhal, co udělá se svým oblíbeným jezdcem Jonathanem Barraganem. Nakonec ho nechal otestovat všechny motorky Gas Gasu a rozhodlo se, že Barragan pojede dvoutakt 300 ccm.
Honda hlásí status quo. Manažer týmu Red Moto Franco Myer, druhý rok ve funkci, vsadil na stabilitu a udržel v týmu mistra světa E2 z roku 2013 Itala Alexe Salviniho. Ten vloni laboroval se zlomeným zápěstím, letos bude ale opět bojovat o titul v prostřední třídě. Do juniorů si Honda vytáhla Itala Alessandra Battiga. Italská Beta a její manažer Fabrizio Dini vloni vsadili na tři známé jezdce a ti letos dostanou další šanci. Odborníky vychvalovaný Portugalec Luis Correia pojede opět E3, dvojnásobný mistr světa Francouz Johnny Aubert E2 a Ital Giacomo Redondi se pokusí konečně udělat titul v juniorech, když dvakrát po sobě obsadil v této kategorii druhé místo celkově. Beta má v mistrovství světa ještě jeden tým s názvem Boano podle manažera Jarno Boana. Ten měl v zimní přestávce hodně práce a starostí, protože přišel o svou největší hvězdu, juniorského mistra světa Dannyho McCanneyho. Boano ale podepsal Španěla Oriola Menu do třídy E2 a Ital Deny Philippaerts bude pokračovat v kategorii Enduro 3. Loňský vítěz poháru FIM Youth Cup 125ccm Ital Davide Soreca postoupí do juniorů. 
A co stále se lepšící Sherco?  Team Sherco CH Racing pod vedením manažera Fabrizia Azzalina pokračuje v útoku na přední pozice. K tomu účelu udržel spolehlivého Fina Matti Seistolu, který tvrdí, že je připravený a motivovaný víc než jindy. Skandinávec pojede E3.  Na titul by Sherco mohlo pomýšlet mezi ženami v sedle se skvělou Australankou Jessikou Gardiner. Azzalin, který léta vedl endurový tým Husqvarny, rovněž pro třídu E1 podepsal Itala Rudyho Moroniho, zatímco ne zcela naplňující svůj excelentní potencionál Španěl  Lorenzo Santolino by měl přejít do oficiálního Sherco teamu manažera Jordana Curvalleho. Ten se bude muset vypořádat s odchodem starého kozáka Fabiena Planeta, který míří do důchodu. Ve třídě E3 by francouzskou legendu měl nahradit Francouz Jeremy Tarroux. Aspoň to vyplývá z toho, že už od prosince usilovně Sherco testuje. Další tým Sherca Moto Pulsion se zbavil Francouze Juliena Gauthiera a bude spoléhat na služby jeho krajana Anthony Boissiera v kategorii E1. Ten se ale bude muset nejprve zcela vyléčit z vážné zlomeniny obratle, kterou před několika týdny utrpěl. Nováček na Shercu, další nadějný Francouz Loic Larrieu, se přesune do již tradičně nejlépe obsazené třídy Enduro 2. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist