Endurové MS už zná všechny šampiony

Také druhý den posledního závodu endurového mistrovství světa, který se jel o víkendu ve francouzském St Flour, byl korunován nový šampion. V tomto případě šlo o šampionku, protože mistryní světa mezi ženami se stala Španělka Laia Sanz na Hondě. Neděle se neobešla bez velkých překvapení.

Seriál 2013 Maxxis Enduro World Championship je minulostí. Po propršené sobotě, když byl po zkráceném závodě korunován ve třídě E2 Ital Alex Salvini na Hondě, pořadatelé celou noc upravovali trať, aby se závěrečný den celého šampionátu mohl vůbec odjet. Nakonec to vyšlo, ale některé neprůjezdné speciály musely být zrušeny nebo nahrazeny jinými.  
Ve třídě E1 došlo k velkému překvapení, když se nedělní závod stal kořistí Francouze Jeremy Tarrouxe a jeho Sherca. Jezdec, který měl dosud na svém kontě pouze několik pátých míst, za sebou udržel neustále útočícího Fina Eera Remese (TM) a rozdíl v cíli byl mezi nimi nakonec dvě desetiny sekundy. „Měl jsem zvláštní motivaci, protože jsem byl zklamaný z vývoje včerejšího dne. V sobotu jsem vedl skoro celý den, ale dvě chyby v závěru mne stály vítězství. Dneska jsem na startu cítil, že msuím dokázat, že na to mám. Z toho vítězství mám obrovskou radost. Za sebe i za tým Sherco,” vysvětloval v cíli Tarroux. Stejný pech jako v sobotu Tarroux mohl v neděli pocítit i Remes. Vyhrál totiž nejvíc speciálů, ale těsně před cílem osudně chyboval. Třetí místo vybojoval neustále se lepšící Francouz Marc Bourgeois (Yamaha), který v souboji o bronz o pět desetin sekundy porazil letošního mistra světa, svého krajana Antoine Mea (KTM). Titul vicemistra světa si do závodnického důchodu odnese 13násobný šampion, sedmatřicetiletý Fin Juha Salminen (Husqvarna). 
Skvělou sezonu zakončil dalším vítězstvím v sobotu korunovaný mistr světa třídy E2 Ital Alex Salvini (Honda). Bývalý motokrosař se po první dva testy držel za vedoucím Francouzem Johnny Aubertem (KTM), ale pak zvýšil tempo a šel nekompromisně do čela. “Je to perfektní konec perfektní sezony,” jásal v cíli Salvini. „Když jsem přijížděl do Francie k poslednímu dvojzávodu, dával jsem si jediný cíl – udržet vedení a získat titul. Teď mám k titulu i francouzský double. Víc jsem už žádat nemohl. Dneska jsem jel velmi uvolněně a bez chyb.“ Vysychající trati si užíval i Aubert. Sice nestačil na závratné tempo Salviniho, ale se druhým místem byl také spokojený. Poslední místo na podiu bral loňský mistr světa této třídy Francouz Pela Renet (Husaberg), který si tak pojistil celkové druhé místo v šampionátu, pět bodíků před bronzovým Španělem Ivanem Cervantesem (KTM). Nejlepším výsledkem sezony, čtvrtým místem, zakončil tento ročník MS bývalý šampion E3 Brit David Knight, který na jaře přestoupil od KTM k Hondě. Spokojený ale nebude, celkově totiž figuruje až na desátém místě.  
Francouz Christophe Nambotin (KTM - E3) chtěl zakončit svou mistrovskou sezonou dalším vítězstvím, v závodě také vedl, ale havaroval na třetím cross testu a odstoupil. Za těchto okolností se chopil otěží jeho krajan Mathias Bellino (Husaberg) a zaznamenal svůj první triumf v MS po přechodu z juniorů. "Včera jsem byl strašně frustrovaný. Když začalo pršet, moje jízda se silně zhoršila a já pořád padal. Dneska to bylo jiné, jelo se mi dobře. Po těch zraněních, co jsem letos utrpěl, jsem rád, že můj tým Husaberg nalezl znovu důvěru v to, že mohu vyhrávat," řekl Belllno. Návrat do normálních podmnek vyhovoval také Estonci Aigaru Leokovi (TM), který se ze sobotníhio sedmého místa posunul v neděli na druhé. Stejné pořadí obsadil i hodnocení MS za novým mistrem světa Nambotinem. Nejrychlejším časem na třetím speciálním testu se v neděli na třetí místo posunul Portugalec Luis Correia (Beta), který v závěru udržel za svými zády i dotírajícího Švéda Joakima Ljunggrena (Husaberg). V neděli se ale nejvíce slavilo v ženské části paddocku. To poté, co druhým místem v závodě obhájila svůj loňský titul Španělka Laia Sanz (Gas Gas). "Sbírání světových titulů se nikdy neomrzí. Byla to sezona nabitá událostmi. Jeden den v Portugalsku jsem musela vynechat a, také včera jsem měla na trati velké problémy. Obhajoba nebyla vůbec jednoduchá, ale jsem strašně ráda za ten krásný konec sezony," uvedla Laia. 

Výsledky ze St. Flour, neděle:

E1
1 TARROUX Jeremy FRA SHERCO
2 REMES Eero FIN TM
3 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
4 MEO Antoine FRA KTM
5 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO 

E1, konečné pořadí MS

1 MEO Antoine FRA KTM 264 
2 SALMINEN Juha FIN HVA 190 
3 SEISTOLA Matti  FIN HVA 185 
4 REMES Eero FIN TM 177 
5 JOLY Jérémy FRA HONDA 136 
 
E2 

1 SALVINI Alex ITA HM HONDA
2 AUBERT Johnny FRA KTM
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
4 KNIGHT David GBR
5 CERVANTES Ivan ESP KTM 

E2, konečné pořadí MS

1 SALVINI Alex ITA HM HONDA 263 
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 216 
3 CERVANTES Ivan ESP KTM 211 
4 AUBERT Johnny FRA KTM  205 
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 136

E3

1 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 
2 LEOK Aigar EST TM
3 CORREIA Luis PRT BETA
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 PLANET Fabien FRA SHERCO 

E3, konečné pořadí

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 250 
2 LEOK Aigar EST TM 197 
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 191 
4 CORREIA Luis PRT BETA 164 
5 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 133
 
Ženy

1 DANIELS Jane GBR HUSABERG
2 SANZ Laia ESP GAS-GAS
3 BERREZ Juliette FRA YAMAHA 

Ženy, konečné pořadí MS

1 SANZ Laia ESP GAS-GAS 134 
2 DANIELS Jane GBR HUSABERG 128
3 GARDINER Jessica AUS SHERCO 107

Junioři, konečný stav MS

1 PHILLIPS Matthew AUS HVA 243 
2 REDONDI Giacomo ITA KTM 196 
3 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS 186 
4 ROMAN Mario ESP HUSABERG 167 
5 LARRIEU Loïc FRA HUSABERG 154 

Youth Cup, 125 ccm, konečné pořadí 

1 MCCANNEY Jamie GBR HUSABERG 214 (víc vítězství)
2 ELOWSON Albin SWE HUSABERG 214 
3 HERRERA Benjamin CHL TM 171



 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist