15 sezon v MS, 13 titulů – Salminen končí

Dalo se to čekat – Juha Salminen po této sezoně ukončí svou neskutečnou kariéru. Třináctinásobný endurový mistr světa bude u motorek pokračovat, ale už jen v obleku. Jeho poslední stáj Husqvarna mu nabídla místo brand manažera ve Finsku a všech baltických státech v nově vytvořené divizi Nordic.

Za pár dní sedmatřicetiletý Juha Salminen z finského města Vantaa je legenda s velkým L. Spolu se svým krajanem, nedávno zesnulým Mikou Aholou, byli tváří endura posledních let. Výčet jeho úspěchů je předlouhý. Předně je 13násobným mistrem světa v enduru (včetně titulů absolutních, které se kdysi udělovaly), stal se mistrem Německa (1998), Španělska (2000-2002). V roce 2002 dokonce vybojoval mistra Finska v motokrosu. Pak je tady Šestidenní, kterou Salminen v dresu Finska vyhrál šestkrát. Prvních šest světových titulů získal v sedle motocyklu KTM a šly pěkně za sebou od roku 1999 do 2004. Poté odešel do Spojených států amerických za novými výzvami. Opět na KTM se účastnil seriálu Grand National Cross Country (GNCC). Hned ve své premiérové sezoně vyhrál devět z 13 vypsaných závodů a získal titul. Motocyklovou organizací AMA byl vyhlášen Sportovcem roku a také GNCC ho prohlásila za Jezdce roku. V roce 2006 Salminen svůj titul GNCC zopakoval. 
Následující rok se vrátil do mistrovství světa (v Americe ho u KTM nahradil Brit David Knight) a vyhrál prvních 12 závodů sezony. Pak musel vynechat Slovensko, protože si v britském mistráku zlomil klíční kost. Stejně ale byl na konci sezony další titul jeho. V roce 2008 vyhrál devět závodů a překonal tak rekord svého krajana Kari Tiainena (77) v absolutním počtu vítězství v MS. O rok později podepsal tříletou smlouvu s BMW a když Bavoráci vycouvali ze šampionátu kvůli špatným výsledkům, přešel pod křídla Husqvarny. A následoval další titul....Jeho známí a soupeři hovoří o tom, že za Salminenovými úspěchy je stoprocentní nekompromisní přístup k testování a závodění a to bude umět využít i ve své nové práci. O tomto víkendu tedy Juha pojede ve francouzském St Flour, kde vyvrcholí letošní ročník endurového MS, svůj poslední závod....“Ten člověk má za sebou neskutečnou patnáctiletou kariéru v mistrovství světa. O motorkách ví všechno. To víte, že jsme extrémně spokojení s tím, že bude součástí našeho obchodního týmu,“ těší se ředitel Husqvarna Nordic Jaro Sihvonen.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist