Z Dakaru odstoupil i Tůma, po 6. etapě vede Howes

Prolog a šest etap 45. ročníku Rally Dakar máme za sebou a pokaždé se v cíli oslavoval mezi motorkáři jiný vítěz! Dnešní den patřil Argentinci Lucianovi Benavidesovi na tovární Husqvarně, který v závěru udolal týmového kolegu Skylera Howese. Američan ale i tak navýšil své vedení v průběžné klasifikaci, na druhého Australana Tobyho Price (Red Bull KTM Factory) má k dispozici 3:31 minuty.

Plány pořadatelů narušil déšť a zaplavený bivak v Davadmí. Jak už včera avizoval tým Orion Moto Racing Group, dakarská kolona se proto v pátek vydala po náhradní trati do Rijádu. Jezdce tedy čekal o 100 kilometrů kratší měřený úsek, další trasy 45. ročníku jsou teprve v jednání a bude zřejmě záležet i na vývoji počasí. Každopádně v závodě už po Liboru Podmolovi a Milanu Engelovi nepokračuje z Čechů také čtyřkolkář Zdeněk Tůma, kterého udolaly bolesti po karambolech v minulých etapách. .„Včera to byl samý písek a duny, prakticky celou etapu se to střídalo. Po tom středečním nepříjemném pádu jsem byl hrozně unavený. Pohmoždil jsem si nohy, takže jsem ani na čtyřkolce nemohl moc stát. A když člověk nemůže na té čtyřkolce pérovat nohama, tak se nedá jet ani moc rychle. Není to jak vyvažovat a hrozí víc nebezpečí pádu. Jsem rád, že jsem vůbec dojel. Navíc jsem startoval vzadu, takže jsem to měl hodně složité. Ve druhé půlce mě už předjely nějaké kamiony, které trasu šíleně vyhlodaly. Musel jsem proto jet mimo cestu, protože v těch kolejích po nich to je nebezpečné,“ říkal ve čtvrtek Tůma z pardubického týmu BARTH Racing, který v minulém ročníku skončil na skvělém čtvrtém místě.

A během dnešní etapy přišlo i oficiální prohlášení: "Ve čtvrtek večer, když jsem se vrátil z etapy, tak jsme se rozhodli poté, co jsem měl zase karambol, že skončíme v závodě. Čtyřkolka při karambolech dostala takový záhul, že už ani nemáme náhradní díly, co bychom potřebovali vyměnit. I rám je popraskaný. Dakar je obrovský závod, vyvíjí obrovskou zátěž na fyzičku a tělo. A každá drobná odřenina, poranění ho zpomaluje. A já už jich mám docela hodně, už to nešlo."

358kilometrová speciálka dnešní šesté etapy začala rychlým tempem, na čele se hned po startu srovnali favorité. Na 163. kilometru vedl Australan Toby Price před svým týmovým kolegou u tovární KTM Argentincem Kevinem Benavidesem a prozatímním lídrem Dakaru v kategorii motorkářů Američanem Skylerem Howesem (Husqvarna). Nejrychlejší český motorkář  Martin Michek se opět blýskl skvělý úvodem a na zmíněném bodu mu patřilo 13. místo se ztrátou čtyř minut na vedoucího Howese.  

Etapa probíhala realativně v klidu. Když jezdci minuli 200. kilometr, dotáhli se do špičky například Australan Daniel Sanders (GasGas), Španěl Joan Barreda (Honda) a Argentinec Luciano Benavides (Husqvarna). Když to vypadalo, že by dnešní dějství mohl pro sebe získat průběžný lídr Skyler Lowes, vymačkal Luciano Benavides ze sebe ještě trochu sil a Amerčana v závěru poraziil o 56 sekund. Třetí skončil zkušený Toby Price (2:20 min.). Dosavadní zjevení letošního Dakaru, dvacetiletý Američan Mason Klein (BAS World Dakar KTM Team), neměl svůj den, dvakrát upadl a skončil 12. se ztrátou 7:33 min. na L. Benavidese. 

Každopádně máme za sebou prolog a šest etap a každá den měl jiného vítěze! Skyler Howes dnes navýšil své vedení v průběžné klasifikaci. Na druhého Tobyho Price má nyní náskok 3:31 min. a na dalšího továrního jezdce KTM Kevina Benavidese dokonce 7 minut. Martin Michek dnes dorazil do cíle se ztrátou pouze devíti minut, vyneslo mu to 14. misto a stejnou pozici drží i v průběžné klasifikaci. Také další Češi si vedli dobře. Jan Brabec i s poraněným kotníkem skončil 30. se ztrátou 29 minut, David Pabiška bral 46. pozici, dnes nabral ztrátu 56 minut. 

Aktualizované výsledky sledujte zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist