Yamaha posílila dakarský tým o McCanneyho

S novým oficiálním názvem Monster Energy Yamaha Rally Team odlétá na 42. ročník Rally Dakar tování tým tří ladiček. Tým na poslední chvíli opustil Australan Rodneyho Faggotter, který se rozhodl jet jako soukromník, ale manažeři místo něj získal do týmu jiné velké jméno – endurového šampiona Jamie McCanneyho.
 

Čtyřiadvacetiletý Jamie McCanney pochází z města Douglasu na ostrově Man, měl by tedy logicky mít spíše vztah k roadracingu a Tourist Trophy, ale on věnoval celou svou kariéru terénům. V Saúdské Arábii ho od 5. ledna čeká doslova křest ohněm. Je endurovým juniorským mistrem světa z roku 2015 a vicemistrem světě třídy E2 z let 2017 a 2018, tehdy už na Yamaze. Na konci sezóny 2018 přešel k dálkovým závodům a po jednom roce intenzivní přípravy je připraven se připojit ke svým třem týmovým parťákům na dakarském startu v historické Džiddě. Ze světového endura je rovněž známý jeho starší bratr Danny.

Kromě McCanney tvoří sestavu týmu Monster Energy Yamaha Rally pro rok 2020 staří známí. Do 12 etap v Saudské Arábii s celkovou délkou 7500 km vyrazí na strojích WR450F Rally ještě Francouzi Adrien van Beveren a Xavier De Soultrait, společně s Argentincem Francem Caimim. Uznávaný specialita na písek Van Beveren v roce 2018 vedl Dakar po čtyři etapy, než byl po šílené havárii, kdy šel v plné rychlosti přes řídítka, odvezen vrtulníkem do nemocnice. Osmadvacetiletý Adrien byl letos třetí na Silk Way Rally, Dakar pojede popáté, v roce 2017 byl v konečném pořadí čtvrtý, ale poslední dva ročníky nedojel. De Beveren třikrát po sobě vyhrál prestižní písečný závod Touquet a jeho mentory jsou dakarské legendy Stéphane Peterhansel a Cyril Despres.

Jednatřicetiletý De Soultrait byl špičkovým superkrosařem, na Dakaru už dokázal vyhrát etapu. Poslední ročník  dokončil na šestém místě, což je výsledek, který chce v roce 2020 ještě zlepšit. Po velmi úspěšné kariéře v enduro závodech, kdy vyhrál několik národních titulů v Jižní Americe, Caimi přešel mezi specialisty na dálkové rally ve věku 28 let. Způsobil docela šok tím, že při svém debutu na Dakaru v roce 2017 skončil na konečném osmém místě. Dva poslední Dakary ale nedokončil.

Kromě Dakaru se stejné karteto jezdců bude v roce 2020 účastnit všech pěti podniků mistrovství světa dálkových soutěží, které se pojede na třech kontinentech. Oficiální šampionát FIM začíná v březnu s pouštní výzvou v Abú Dhabí, poté v květnu následuje Rally Kazachstán. V červenci se tým Monster Energy Yamaha Rally Team spolu s dalšími zúčastní soutěže Rally Silk Way Rally o délce 8000 km, která začíná na moskevském Rudém náměstí a končí v Číně. Předposledním závodem bude od 14. srpna Rally do Sertoes. Sezóna bude zakončena Marockou rally v říjnu.


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
DoktorMax přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist