Yamaha pojede Dakar 2015 se třemi jezdci

K již předem ohlášeným Francouzům Olivieru Painovi a Michaelu Metgemu přidal Yamaha Factory Racing Team Yamalube pro Dakar 2015 svého posledního jezdce. Bude jím zkušený Ital Alessandro Botturi, vítěz letošní Sardinské rally.

Yamaha cestovala vloni na Dakar s velkým očekáváním. Vždyť měla ve svém středu pětinásobného vítěze nejtěžšího závodu světa Francouze Cyrila Desprese. Ten snad ani tak nezaostal za očekáváním, ale pro něj čtvrté místo (hlavně kvůli hodinové penalizaci) nebylo úspěchem, a tak po skončení Dakaru 2014 ohlásil přestup na čtyři kola. Letos vyrazí Yamaha do Jižní Ameriky se skromnějšími cíli i menší výpravou. Motocykly Yamaha WR450F Rally ale stejně osedlají velké hvězdy tohoto sportu. Olivier Pain byl na posledním Dakaru třetí celkově a jeho francouzský krajan Michael Metge třináctý. Oba byli ale hodně vidět v jednotlivých etapách. 
Jediným nováčkem u Yamahy je Ital Alessandro Botturi (narozen 12. července 1975 v lombardské Brescii). Kromě motorek má i další zajímavou vášeň. Jak je i z jeho statné postavy patrné, hraje ragby a ještě v 21 letech byl členem italské juniorské reprezentace. Pak se už ale plně oddal enduru a první závod jel na Yamaze YZ125. V letech 1998 až 2011 získal celkem devět italských titulů, třikrát byl na podium v endurovém mistrovství světa a patnáctkrát reprezentoval Itálii na Šestidenní. 
V roce 2012 jel Alessandro svůj první Dakar, dojel osmý jako nejlepší nováček. Letos v lednu startoval jako člen týmu Speedbrain, totálně se ale ztratil už v úvodních dunách na argentinském území a nakonec soutěž nedokončil. Později ale dosáhl obrovského úspěchu, když se mu v podniku mistrovství světa dálkových soutěží podařilo vyhrál silně obsazenou Rally Sardinia. Ještě v sedle tovární Husqvarny tak dokázal porazit i Španěla Marca Comu (KTM) a úřadujícího šampiona, továrního jezdce Hondy Portugalce Paula Goncalvese (podium ze Sardínie na spodním velkém snímku, Botturi ve žlutém).
"Jsem skutečně šťastný, že mi bylo umožněno posílit tovární tým Yamahy. Na takovou skvělou příležitost jsem čekal už hodně dlouho. Tento tým je jako jedna velká rodina a já budu makat na 100 procent, abych odvedl na Dakaru co nejlepší výkon. Yamaha už vyhrála mnoho závodů a já měl tu čest, že jsem se ještě v endurovém mistrovství světa mohl setkávat s velkou ikonou této továrny Stephanem Peterhanselem, šestinásobném vítězem Dakaru na motocyklu" nechal se slyšet Botturi, který se poprvé v týmu tří ladiček představí na Marocké rally, která začíná 3. října a končí devátého. Hned potom od 20. října naváže v dakarské přípravě i na Rally Merzouga.    

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist