Walkner má cestu k dakarskému triumfu otevřenou

Tovární tým KTM si takticky perfektně pojistil výsledek předposlední etapy letošního Dakaru. Vítězství šlo za Australanem Toby Pricem, kterému dobře sekundoval Francouz Antoine Meo. Lídr soutěže Rakušan Matthias Walkner tak mohl dojet v klidu na 4. místě a před zítřejším finišem v argentinské Cordobě má náskok na druhého v průběžném pořadí, Argentince Kevina Benavidese (Honda), přes 22 minut a 31 sekund.

Závodníci měli ráno před sebou poslední dvě etapy na jubilejní 40. Dakarské rally. Celková délka dnešního 13. dějství mezi argentinskými městy San Juan a Cordoba byla stanovena pro motorky a čtyřkolky na 904 kilometrů s měřeným úsekem dlouhým 423 km, rozděleným neutralizační zónou, ve které se nezávodilo. Na začátku dne si jezdci užívali pouštní duny v okolí San Juanu. Zároveň ale na ně čekala velká území jemňoučkého písku feš-feš, ktera testovala jejich nervy. Ve druhé části speciálu hrozilo větší riziko zabloudění, než tomu bylo kdykoliv předtím. Daly se taky očekávat rozbahněné úseky po povodních. Předposlední etapy Dakaru bývají zákeřné. Jezdci mají poslední možnost útočit na lepší pořadí, ale z historie je známo, že si mnoho závodníků často nechává kvůli nervozitě nebo narůstající únavě proklouznout cílové pódium mezi prsty právě den před finišem. 

Náročnost a nástrahy argentinského terénu ale nepolevují. Naopak! „Očekávám, že to bude masakr až do konce. Poslední dny rozhodně lehčí nebudou,“ předpokládal David Pabiška z českého týmu BARTH Racing, 43. jezdec celkového pořadí.  „V minulém roce si vzal pořadatel k srdci naše připomínky o tom, že jsou etapy snadné. Teď si nás vychutnává,“ doplnil čtyřkolkář Josef Macháček, který drží v průběžném pořadí 13. místo. Další quadista BARTH Racing  Zdeněk Tůma je na patnácté příčce. David Pabiška se chce soustředit na to, aby uhájil třetí místo v kategorii pro jezdce v maratonské třídě na produkčních motocyklech. „Mám tam náskok dvě hodiny. Když pojedu s rozumem, měl bych tuto příčku vybojovat,“ řekl Pabiška před startem do páteční etapy.

Motorkáři a čtyřkolkáři vyráželi na trať po včerejší zrušené etapě a dlouhém přejezdu do San Juanu. Zrušení etapy asi nejvíc vyhovovalo lídrovi průběžné klasifikace, protože se tak vyvaroval možných chyb a ztráty svého náskoku. Rakušan Matthias Walkner na tovární KTM ale mohl být před startem předposlední etapy docela klidný. Jeho náskok na druhého Argentince Kevina Benavidese (Honda) byl přece jen podstatných 32 minut. Vedení KTM tomu také dnes podřídilo svou taktiku  Od začátku totiž útočili Walknerovi kolegové Australan Toby Price a Francouz Antoine Meo, a Rakušan se v klidu vezl okolo šesté pozice se ztrátou pěti minut. Benavides se chytil Price a Mea, ale svou snahu urvat nějaké minuty k dobru moc nepřeháněl.     

 

Na druhém way pointu vedl vítěz Dakaru z roku 2016 Toby Price s náskokem 53 sekund na bývalého endurového mistra světa Antoine Mea, Mladičký Benavides byl třetí s odstupem 1:08 min. Walkner měl ztrátu 5:17 min. Výborně odstartovali do etapy italský jezdec českého týmu Moto Racing Group Jacopo Cerutti na 18. pozici a nejvýš postavený český jezdec v průběžné tabulce Jan Brabec (Big SHOCK Racing), který se jako dakarský nováček držel na neskutečném 22. místě  

K první velké události dnešní etapy došlo už na 52. kilometru, kdy Američanovi Ricky Brabcovi shořela jeho tovární Honda. Jmenovec našeho Jana Brabce byl do té doby na šesté příčce celkového pořadí. Opět si dnes při svém návratu na Dakar po mnoha letech vedla výborně španělská značka Gas Gas. Její oficiální jezdec, bývalý endurový šampion Francouz Johnny Aubert, je zatím celkově sedmý. A jeho týmový kolega, bývalý motokrosař z mistrovství světa Španěl Jonathan Barragán, čtrnáctý. Oba dnes srdnatě bojovali v první desítce.    

Price po loňském vleklém zranění nejede v úplně špičkové formě. Jeho jediný podstatný útok skončil v desáté etapě beznadějným zablouděním v kaňonu. Pak ještě vyhrál 11. etapu, ale stejně to letos není ten divoký a neustále atakující Price, jak jsme ho znali. Dnes tak měl poslední možnost ukázat něco navíc. Vedl celou první poloviny etapy, i tu druhou po projetí netralizační zóny začal na špici. Jeho náskok ale nenarůstal tak, aby se to nějak zásadně projevilo v celkovém pořadí. Pohyboval se v rozpětí 50 sekund až 1:10 min. Pokud by ale chtěl v celkovém pořadí ohrozit ze svého třetího místa druhého Benavidese, potřeboval na něj najet víc než sedm minut.   

 

A to se nestalo. Překvapivě poklidnou etapu Price vyhrál s náskokem dvou minut a tří sekund na Benavidese a 2:45 min. najel na třetího Mea. Neskutečně musel sednout profil etapy Janu Brabcovi, protože ještě před neutralizační zónou se dostal na 24. místo, Jacopo Cerutti se byl o čtyři příčky před ním. Do cíle dorazil Cerutti na 19. pozici, stejné místo mu patří i celkově. Brabec dojel na místě na jednatřicátém s hodinovou ztrátou. Tím se před poslední etapou posunul o tři pozice na místo 37. Walkner dnes skončil čtvrtý a ztratil na Price 11 minut a na Benavidese devět. Zítra vyrazí na okruh okolo Cordoby s náskokem na mladého Argentince přes 22 minut.

Neustále aktualizované výsledky 13. etapy i průběžné pořadí naleznete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings/stage-13/bike

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist