Vítězové Dakaru: Sunderland podruhé, Gas Gas poprvé

Jak už to tak na Dakaru bývá, poslední etapa už nic nezměnila na celkových výsledcích. Druhý triumf ve své kariéře zaslouženě získal dvaatřicetiletý Brit Sam Sunderland a navázal tak na svůj úspěch z roku 2017. Premiérové vítězství si ze 44. ročníku velkého pouštního dobrodružství odváží továrna Gas Gas. Druhé místo v Saúdské Arábii slaví vítěz poslední etapy Chilan Pablo Quintanilla (Monster Energy Honda) a třetí Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory Racing). Z českých jezdců bude nejvýše postaveným jezdcem konečné klasifikace na 23. pozici Jan Brabec (Strojrent Racing).

Quintanilla na Sunderlanda celkově ztratil 3:27 min., Walkner 6:47 min. Kvarteto různých výrobců v TOP 4 doplnil Francouz Adrien Van Beveren na Yamaze. Nejlepším nováčkem se stal Američan Mason Klein z týmu BAS KTM na deváté pozici. Český rychlík Martin Michek (ORION Moto Racing Group), který o dobrý výsledek přišel včera v poušti, zakončil Dakar 14. místem v poslední etapě a domů se vrátí s konečnou 36. příčkou. Jeho týmový kolega Milan Engel bude jistě spokojený s celkovým 30. místem a druhou pozicí v nejobtížnější kategorii Original by Motul pro jezdce bez asisence. Zdeněk Tůma (BARTH Racing) uhájil čtvrté místo mezi čtyřkolkáři.  „Upřímně, nemůžu být šťastnější. Tato poslední etapa byla tak obtížná, tolik stresu... Spousta navigace, spousta záludných míst, párkrát to bylo trochu matoucí a nebyl jsem si jistý, jestli jedu správně. Uf. Upřímně, jako by se moje hlava chystala vybouchnout. Posledních deset minut jsem si nebyl jistý, jestli jsem vyhrál, teď mi to řekli a, wow, je to splněný sen. Přináší to spoustu emocí. Měl jsem za sebou docela drsnou sezónu, ale když vyhrajete Dakar, stojí to za to," uvedl Sunderland bezprostředně po dojezdu do cíle do starobylé Džiddy.

Právě probíhá rozloučení s Dakarem číslo 44 na závěrečné slavnostní rampě. „Mám neskutečnou radost , že už to mám za sebou … nebylo to jednoduché, ale život mě na tuhle třídu pořádně připravil…. mohu vám s radostí říct , že to tam dneska cinklo a celkově na Dakaru jsem na 30. místě a v Originál by Motul 2. místo. Chci poděkovat úplně všem,“ radoval se Milan Engel a Jan Brabec se přidal: "Tak jo, mise Dakar 2022 splněna! 23. místo celkově a 4. místo ve Světovém poháru rally. Diky moc tátovi za perfektní servis. Těšim se na přišti rok!" 

Rakušan Matthias Walkner vyhrál Dakar už v roce 2018, letos skončil třetí, na podiu už se fotil celkem počtvrté.  "Kdybyste mi před startem rally řekli, že skončím v Top 3, řekl bych jen: A kde to musím podepsat?  Na trati se může stát tolik věcí. Trávíme tolik hodin na motorce. Viděli jsme Kevina Benavidese, jak se dostal do problémů a Daniel Sanders havaroval. Nebezpečí číhá za každým rohem. Vždy jsou vzestupy a pády, takže celkově jsem opravdu rád, že to všechno šlo tak dobře, navzdory tomu stresu. Přijel jsem do cíle třetí a na naší nové motorce, což je opravdu skvělé. Budu si užívat toto umístění na stupních vítězů, je to pro mne skoro jako vítězství. Dal jsem do těch 12 etap úplně všechno.“

Druhý Pablo Quintanilla, nejlepší z jezdců tovární Hondy: „Z toho výsledku jsem nadšený, i proto, že po odchodu od Husqvarny jsem jel v jiném, pro mě novém týmu. Byl to opravdu, opravdu těžký závod. Udělal jsem maximum. Od prvního dne jsme tvrdě bojovali. Bylo to fyzicky a psychicky vyčerpávající. Ale se svým výkonem v závodě jsem opravdu spokojený. Chci poděkovat svému týmu za neuvěřitelnou práci během těch dvou týdnů. Pro všechny to bylo těžké, se spoustou stresu při snaze dobře navigovat a držet se týmové strategie. Z toho pohledu myslím, že to byl Dakar, kde jsem  dosud byl nejvíc pod tlakem.  Nakonec ale jsem nadšený. Také chci poděkovat všem svým příznivcům, hlavně Chilanům, kteří mi neustále píší."

Všechny výsledky

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist