Ve 3. etapě byl suverénní Sanders, skončil Ricky Brabec

Třetí etapu Dakaru silně ovlivnil déšť a zhoršující se počasí. Za těchto podmínek se nejlépe vedlo v kategorii motorkářů Australanovi Danielu Sandersovi na továrním GasGasu. Ze hry je další favorit, Američan Ricky Brabec (Honda), si po havárii poranil krk. Martin Michek pokračuje ve výborných výkonech a mohl by si po dnešku polepšit v průběžné klasifikaci.   

V prologu mu odešel motor, v první etapě dostal defekt pneumatiky a ve druhé dokonce udělal se svou čtyřkolkou kotrmelec. Český závodník Zdeněk Tůma se ale už zase pomalu dere pořadím vzhůru. Ve druhé etapě 45. ročníku Rallye Dakar dojel se ztrátou sedmatřiceti minut devátý. „Mohlo to být i lepší, ale asi patnáct kilometrů před cílem jsem jel moc rychle a vykopla mě jedna vlna. Čtyřkolka udělala kotrmelec, já jsem letěl naštěstí vedle. Nic vážného se mi nestalo, mám pár odřenin, ale odnesly to přístroje na čtyřkolce,“ prohlásil jezdec týmu BARTH Racing, který je průběžně desátý. Dobře si na Dakaru zatím vede veterán David Pabiška (SP Moto Bohemia Racing Team). Jako jediný z Čechů po odpadnutí Libora Podmola zůstal v nejobtížnější kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence. Jen za včerejšek se ve své kategorii posunul se svou KTM o pět míst dopředu a je zatím osmý. Celkově mu patří 56. příčka. Mezi jezdci bez doprovodu je nejrychlejší známý Španěl Joan Pedroro Garcia (Rieju Team KTM).

V třetí etapě čekalo na jezdce celkem 668 km z Úly do Háilu, z toho  447 bylo měřených. Ačkoli na trati drobně pršelo, byla to  nakonec velmi rychlá etapa. Od samotného začátku nasadil pekelné tempo a usadil se v čele Australan Daniel Sanders. Tovární jezdec GasGasu také včera na trati dominoval, ale závěr  schválně vypustil, aby dneska nemusel oevírat trať zbytku startovního pole. A zdá se, že to s pořadateli hnulo. Prvním třem jezdcům, kteří otvírali trať třetí etapy, totiiž přidělili speciální časové bonusy. 

Na 95. kilometru vedl Sanders, za ním se seřadili Američané Mason Klein (BAS World Dakar KTM Team) a Skyler Howes (Husqvarna), dobře si opět jako včera vedl Němec Sebastian Bühler (Hero). Nejrychleší český jezdec Martin Michek (Orion-Moto Racing Group) měl na lídra ztrátu tří minut a bezpečně se usadil v Top 20. Jan Brabec a Milan Engel se pohybovali ve čtvrté desítce. Na 147. kilometru byl Michek třináctý, na 240. kilometru sedmnáctý. Hodně podobný vývoj etapy jako včera u českého jezdce! I nadále vedl Daniel Sanders a vypadalo to, že jeho tempo není nikdo schopen akceptovat. Když ho začal stahovat Ricky Brabec (Monster Energy Honda), jel Američan tak na hraně, že na 274. kilometru havaroval a se zraněním krku byl převezen do nemocnice. Konec dalšího velkého favorita! 

Pak se v Saúdské Arábii začalo už tak špatné počasí ještě horšit a pořadatelé se z obavy o bezpečnost jezdců rozhodli třetí etapu zkrátit. Vítězem byl vyhlášen Daniel Sanders, který vyhrál v suverénním stylu, prakticky způsobem start-cíl. Za ním byli klasifikováni Američan Skyler Howes a jeho krajan Mason Klein, oba se ztrátou přes šest minut. Australan se rovněž ujme pozice lídra průběžné klasifikace. Slovák Štefan Svitko je zatím ve výsledkové listině jako šestnáctý, Martin Michek jako osmnáctý se ztrátou na vítěze 21:15 minut. A mohl by si po dnešku celkově polepšit. Jeho týmový kolega Milan Engel dnes ztratil 51 minut.

Všechny výsledky sledujte zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist