Tovární tým KTM chce zpět dakarský trůn!

Letos v lednu tým Red Bull KTM po 18 letech ztratil svou suverenitu na Dakaru, když v Saudské Arábii triumfoval jako první Američan v historii Ricky Brabec a jeho Honda. Rakouská fabrika je pevně rozhodnutá vzít si nejvyšší podium zpět, k tomu jí má pomoci silná jezdecká sestava ve složení Toby Price, Matthias Walkner a Sam Sunderland.

Jak se blíží start 43. ročník slavného pouštního maratonu, jezdci už na jihu Francie odevzdali svou techniku k přepravě do Džiddy a věnují se jen fyzičce a balení. Hlavní hvězdou KTM zůstává dvojnásobný vítěz Dakaru a naposledy celkově třetí Toby Price ze Zlatého pobřeží v australském Queenslandu. Také on měl (jako všichni závodníci) kvůli globální pandemii problém zajistit si dost testovacích hodin, hlavně v písečných dunách, ale nakonec spolu s týmem od pozdního léta usilovně trénoval v Evropě. A po skončení Dakaru zůstane na Středním východě, aby dál vyvíjel závodní stroj KTM 450 RALLY.

„Je to skvělé, že se za účelem testování můžeme dostat do pouští a dalších terénů, ale je to také stále větší a větší oběť pro rodiny, které na dlouhou dobu opouštíme. Ale posledních pár měsíců celý tým tvrdě testoval, všechno šlo dobře. Určitě není nic lepšího, než si budovat kondici na motorce než třeba v tělocvičně,“ uvedl třiatřicetiletý Price, který má jediný cíl – získat v Saudské Arábii třetí triumf. Ty první dva získal ještě v Jižní Americe, v roce 2016 a 2019. Svou profesionální kariéru začal už v 16 letech v roce 2014 a v enduru dosáhl všech možných úspěchů, včetně vítězství na Šestidenní. Samotnými jezdci je uznáván jako snad nejvšestrannější závodník dálkových rally na světě.

Rakušan Matthias Walkner, bývalý motokrosový mistr světa již zaniklé třídy MX3 (2012), se také těší na nastávající vrchol sezony. Hlavně proto, že se mu zdá, že díky nedávným vylepšením mají jezdci KTM k dispozici nejlepší závodní vybavení posledních let. Čtyřiatřicetiletý jezdec je známý svými navigačními schopnostmi a letošní kratší, ale technicky náročnější trasa, by mu mohla sedět. Dakar vyhrál už v roce 2018, dvakrát skončil druhý, naposled pátý. K tomu přidal triumfy i na Sardegna Rally (2015) a Rallye OiLibya du Maroc (2017). V roce 2015 se stal mistrem světa dálkových soutěží FIM. "Jako tým už máme hodně zkušenosti. Víme, co nyní můžeme v terénu očekávat a máme dobrou představu o tom, čemu budeme čelit," poznamenal Walkner před odletem do Saudské Arábie. "Tým techniků dokázal v posledních týdnech neskutečně doladit motocykly tak, aby nám třem perfektně vyhovoval. Upřímně si myslím, že do dalšího Dakaru pojedeme s nejlepším závodním materiálem, jaký kdy byl k dispozici."

Jednatřicetiletý Sam Sunderland, britský jezdec se sídlem v Dubaji, je vítězem Dakaru z roku 2017. Před odletem hlásí, že je plně fit a 100procentně soustředěný. Po zveřejnění tras uvítal četné duny, které pořadatelé zařadili,  a věří, že bude moci plně využít svou rychlost v hlubokém písku. "Vím, že od posledního Dakaru tým extrémně tvrdě pracoval na vylepšení motocyklu, a hlavně na tom, aby byl vhodnější pro terén, kterému budeme čelit," uvedl Sunderland, který na Dakaru debutoval v roce 2012 na Hondě. "Teď se opravdu těším, až se postavím na start a vyzkouším to všechno v závodních podmínkách."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist