Tovární Honda pojede Dakar s 5 jezdci

Rok se sešel s rokem a tým Monster Energy Honda se opět vydává do Jižní Ameriky s jediným cílem: konečně přetrhnout na Dakaru dlouhou řadu triumfů konkurenční stáje Red Bull KTM. "Jsme plně připravení, technika je naložená, jezdci zdraví a motivovaní," uvedl Raul Castells, manažer týmu Monster Energy Honda, který bude patřít v Peru k favoritům.
 

41. ročník Dakarské rally v záporném slova smyslu vyniká tím, že se jede jen na území jednoho státu – Peru – a má nejnižší jezdeckou účast za poslední roky. Mezi 167 účastníky kategorií motocyklů a čtyřkolek bude mít silný pětičlenný tým Monster Energy Honda. Japonská fabrika vsadila na stejnou sestavu jezdců, která se osvědčila v průběhu celé letošní sezóny dálkových rallye. Na stroje CRF450 Rally usednou pětatřicetiletý rychlík ze Španělska Joan Barreda, bývalý mistr světa dálkových soutěží a jeden z nejzkušenějších jezdců vůbec Paulo Gonçalves (Portugalsko), spolehlivý Američan Ricky Brabec, Argentinec Kevin Benavides a mladý Chilan Nacho Cornejo. Oproti nominaci na minulý Dakar tedy vypadl jen francouzský nosič vody Michael Metge. V jubilejním 40. ročníku nejtěžšího závodu světa měla Honda k triumfu blízko, když Kevin Benavides skončil v konečné klasifikaci druhý, se ztrátou 17 minut na vítězného Rakušana Matthiase Walknera (Red Bull KTM Factory). Top 10 uzavíral Cornejo, který na poslední chvíli zaskočil za zraněného Gonçalvese. Barreda dokázal do svého vypadnutí vyhrávat etapy, Brabec sbíral etapová umístění v TOP 3.

Tým Monster Energy Honda už nalodil svou techniku v severofrancouzském přístavu Le Havre. Do Limy, kam loď dorazí na Silvestra, vyplulo devět asistenčních vozidel: jeden obří truck, čtyři dodávky a čtyři motorhomy. Účastníky 41. ročníku Rallye Dakar čeká v deseti lednových etapách přes 5500 kilometrů, z toho téměř 3000 v rámci rychlostních zkoušek. Tradiční soutěž se poprvé v historii uskuteční na území jediné země, start 7. ledna i cíl 17. ledna bude v peruánské metropoli Limě a tratě bude ze 70 procent tvořit písek. Na všechny čeká mimo jiné před dnem volna (v sobotu 12. ledna) ve čtvrtém a pátém soutěžním dnu dvoudílná maratonská etapa se startem a cílem v Arequipě. Motocyklisté a čtyřkolkáři při ní přenocují v bivaku v Moquegue, posádky automobilů a kamionů v Tacně. Přesná kilometráž motocyklů a čtyřkolek je 5541 km (2889 km měřených úseků).

Rozpis etap kategorie motocyklů a čtyřkolek:

6. ledna:  Slavnostní rampa.
7. ledna: 1. etapa: Lima - Pisco (331 km celkově/84 km rychlostní zkouška)                                         8. ledna: 2. etapa: Pisco - San Juan de Marcona (554 km/342 km)
9. ledna: 3. etapa: San Juan de Marcona - Arequipa (799 km/331 km)
10. ledna: 4. etapa: Arequipa - Moquegua/Tacna (511 km/352 km)
11. ledna: 5. etapa: Moquegua/Tacna - Arequipa (776 km/345 km)
12. ledna: volný den
13. ledna: 6. etapa: Arequipa - San Juan de Marcona (839 km/317 km)
14. ledna: 7. etapa: San Juan de Marcona - San Juan de Marcona (387 km/323 km)
15. ledna: 8. etapa: San Juan de Marcona - Pisco (576 km/361 km)
16. ledna: 9. etapa: Pisco - Pisco (410 km/313 km)
17. ledna: 10. etapa: Pisco - Lima (358 km/112 km)

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist