Svitka čeká desátý Dakar, rád by na podium

Nebyl by to Dakar, kdyby na jeho startu nestál skvělý slovenský závodník Štefan Svitko. Šestatřicetiletého jezdce čeká od 7. ledna 2019 už desátá účast na prestižní rally, opět pojede ve žlutých barvách Slovnaftu a v sedle motocyklu KTM 450 Rally Replica.  
 

„Nejdůležitější je, abych se nezranil. Ani před závodem, ani během něj, Dakar je Dakar. Jdu do toho na 110 procent a uvidíme, co se podaří. Chtěl bych se dostat na pódium, ale to samé chce i dalších dvacet jezdců. Je k tomu potřeba i trocha štěstí. Já však udělám všechno pro to, abych uspěl. Tento rok jsem neměl žádné zranění, proto jsem mohl poctivě trénovat. Kromě motorky jsem chodil i do posilovny, běhal a jezdil na kole. Z motorky i ze sebe mám dobrý pocit,“ prozradil před odletem do Jižní Ameriky Štefan Svitko. Mnohonásobný mistr Slovenska v enduru a cross-country si chce zlepšit chuť po 40. ročníku nejtěžšího závodu světa, kdy musel na Rally Dakar vzdát v desáté etapě kvůli těžkému pádu a následnému zranění.

Na start 41. ročníku Dakaru se Svitko postaví s číslem 11 na nejnovější motorce KTM 450 Rally Replica s tovární podporou od výrobce přímo na Dakaru. Jezdec se ale může v Peru také spolehnout na svůj osvědčený tým Zlatko Novosád, Martin Kubačka, Dominik Žažo a Dominik Guláš. "Motorka mě velmi potěšila. Je nová, lehčí - úplně jiná než vloni. Na závody se moc těším, možná i víc než minulé roky, protože máme opravdu konkurenceschopnou motorku a můžeme bojovat o nejvyšší příčky. Byly samozřejme i nějaké nedostatky, některé jsme odstranili, musíme ještě vyměnit zadní nádrž. Je to nejlepší stroj, jaký jsem měl dosud k dispozici," tvrdí Svitko, který už jednou na bedně v cíli Dakaru skončil. V roce 2016 byl druhý. Na kontě má ale i dvě pátá místa a jedno deváté. Slovensko bude na nadcházejícím Dakaru reprezentovat i další osvědčený jezdec Ivan Jakeš. Čtvrtý muž roku 2014 je ve startovce uveden pod číslem 21 na stroji KTM.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
MiroSz63 přispěl 2 Kč
SPIJKER přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist