Štefan Svitko na Dakaru skončil

Několikanásobný mistr Slovenska v enduru Štefan Svitko si už nesplní svůj sen, že na Dakaru 2013 obhájí nebo dokonce ještě vylepší své loňské páté místo. Před dnešní 12. etapou odstoupil kvůli zraněním, která utrpěl včera po pádu v měřeném úseku.

"Štefan Svitko po včerejším pádu na úvod rychlostní zkoušky dnes na start nenastupuje. Rozhodl se nestartovat, protože po včerejšku není v dobrém zdravotním stavu. Má po těle podlitiny a řezné rány. Je to velká škoda, avšak zdraví je prvořadé,“ píše se v oficiálním prohlášení Svitkova týmu Oravia - Slovnaft. Třicetiletý „Števo“ si v dosavadním průběhu letošního Dakaru vedl znamenitě. Neustále se pohyboval v první desítce průběžného pořadí a panovaly oprávněné naděje, že zaútočí ještě na vyšší příčky. 
Bohužel hned po startu měřeného úseku 11. etapy mezi argentinskými městy La Rioja a Fiambala měl nepříjemný pád poté, co ho nakoplo zadní kolo. Jezdec ve vysoké rychlosti přeletěl přes řídítka, při pádu navíc rozbil olejový chladič své KTM. Ten nakonec „zalepil“ a po čase se mu také podařilo sehnat olej od okolojedoucího závodníka. 
Do cíle sice ve velkých bolestech v neustále se zhoršujícím počasí Svitko dorazil, ale jeho ztráta na vítězného Američana Kurta Caselliho (KTM) činila dvě hodiny a čtyřicet minut. To ho odsunulo z dosavadního sedmého na 22. místo celkově. Slovensko tak má na Dakaru už jen jednoho motorkáře Ivana Jakeše z týmu NADD RESS Adventure (rovněž KTM), který je v celkovém pořadí na fantastickém čtvrtém místě. Předčasně se museli se závodem rozloučit i další dva Slováci Dušan Čipka a Ján Zaťko.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist