Skyler Howes před Dakarem: Mým cílem je vyhrát

Během několika málo let se Skyler Howes proměnil z nadějného soukromníka na jednoho z nejlepších motorkářů dálkových závodů a míří na Dakar 2023 jako skutečný uchazeč na celkový triumf. Zvlášť když se třicetiletý americký sympaťák na svém pátém Dakaru podruhé za sebou představí v barvách továrního týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Vloni jeho naděje skončily po nehodě v páté etapě.

Rodák z Kalifornie na motorce jezdí od svých tří let, k profesionálům přešel v roce 2012 a od té doby si vybudoval v offroadových závodech vskutku působivý životopis. Zvítězil na Sonora Rally, Baja Rally a Morocco Desert Challenge, všude zaujal neskutečně dravou jízdou. Dakar sledoval v televizi jako chlapec a výkony jeho krajanů Chrise Blaise a dnes už zesnulého Kurta Caselliho ho inspirovaly natolik, že v roce 2019 debutoval v Jižní Amerce i on. V barvách českého týmu Ondřeje Klymčiwa. Na start nastoupil s chřipkou, pak ošklivě havaroval a vykloubil si rameno. Ani takové zranění ho ale nemohlo zastavit, v 5. etapě byl v první desítce, ale nakonec o dva dny později musel vzdát. O rok později už se blýsknul v konečném hodnocení devátým místem. V lednu 2021 se Skyler Howes na 43. ročníku pouštního závodu v Saudské Arábii představil v silném týmu BAS DAKAR KTM RACING. Chvíli dokonce Dakar vedl, nakonec se musel spokojit s výslednou pátou pozicí.

Skyler Howes získal loni v dubnu místo v továrním týmu Husqvarny poté, co z něj narychlo odešla dakarská hvězda Pablo Quintanilla. Po výpadku na lednovém Dakaru se mu hodně zadařlio v druhé polovině letošní sezony. V říjnu porazil všechny borce, kteří už vyhráli Dakar (Kevin Benavides, Sam Sunderland a Ricky Brabec) a triumfoval na Marocké rally, jedné z nejtěžších soutěži mistrovství světa dálkových závodů. Poté odletěl domů do Ameriky, naložil dodávku a jel 12 hodin na start Rally Sonora, kde zvítězil ve všech pěti rychlostních zkouškách. Jeho úspěchy dokonce přiměly jeho bydliště St. George v Utahu, aby na jeho počest vyhlásilo 4. listopad jako "Skyler Howes Day".

SKYLER HOWES: "Relativně řečeno, jsem v tomhle sportu ještě docela nový. Někteří kluci to dělají už dlouho, mluví o věcech, které se staly v roce 2011! Když přemýšlím o tom, odkud jsem přišel a co jsem musel udělat, abych se sem dostal... ta strádání a boje mi daly spoustu opravdu cenných lekcí. Nyní je tomu naopak. S továrním týmem je o všechno postaráno. Celá moje práce je soustředit se na to, aby mé tělo a mysl byly 100% připraveny a soustředěny na závod. Je toho ještě spousta, co se můžu naučit. Byl jsem super, super hrdý na to, že jsem vyhrál v Maroku. Hodně to souvisí s přípravou v týmu a sebedůvěrou ohledně motorky. Loni to byl můj první Dakar jako továrního závodníka. Pracoval jsem s Marcem [Coma] a Jordim [Viladoms] a měli jsme opravdu dobrou strategii, která mě dostala do perfektní pozice. Na motorce jsem se cítil dobře a sebevědomě. Ale na Dakaru je spousta věcí, které vás mohou zakousnout.. A já tvrdě narazil v dunách....Mým cílem je letos vyhrát. Zaměřím se na to, abych každý den dělal to nejlepší, minimalizoval chyby a užíval jsem si to se svým týmem. Jsem hodně pozitivní člověk, neohlížím se do minulosti. Moc se těším na delší etapy a delší Dakar. To mě na rallye baví nejvíc, trávit dlouhé dny na motorce.“

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist