Skyler Howes pojede Dakar na tovární Husqvarně

Doposud se zúčastnil pouze tří Dakarů, ale americký závodník Skyler Howes bude během tohoto 44. ročníku určitě jezdcem, ze kterého by měli mít hlavní favorité obavy. Devětadvacetiletý sympaťák totiž tentokrát pojede v továrním týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team.

Narodil se v Kalifornii, ale bydlí v Utahu. Na motorce jezdí od svých tří let, k profesionálům přešel v roce 2012 a od té doby si vybudoval v offroadových závodech vskutku působivý životopis. Zvítězil na Sonora Rally, Baja Rally a Morocco Desert Challenge, všude zaujal neskutečně dravou jízdou. Dakar sledoval v televizi jako chlapec a výkony jeho krajanů Chrise Blaise a dnes už zesnulého Kurta Caselliho ho inspirovaly natolik, že v roce 2019 debutoval v Jižní Amerce i on. V barvách českého týmu Ondřeje Klymčiwa. Dnes přiznává, že před třemi roky nejtěžší rallye světa trochu „podcenil“. Na start nastoupil s chřipkou, pak ošklivě havaroval a vykloubil si rameno. Ani takové zranění ho ale nemohlo zastavit, v 5. etapě byl v první desítce, ale nakonec o dva dny později musel vzdát. O rok později už se blýsknul v konečném hodnocení devátým místem. V lednu 2021 se Skyler Howes na 43. ročníku pouštního závodu v Saudské Arábii představil v silném týmu BAS DAKAR KTM RACING. Chvíli dokonce Dakar vedl, nakonec se musel spokojit s výslednou pátou pozicí.  

Skyler Howes získal letos v dubnu místo v továrním týmu Husqvarny poté, co z něj narychlo odešla dakarská hvězda Pablo Quintanilla. Chilan pojede lednový Dakar v týmu Monster Energy Honda. Skylerovi hodně pomohl s vyjednáváním o tříleté smlouvě bývalý dakarský závodník a nyní manažer KTM Španěl Jordi Viladoms (Husqvarna je součástí KTM). Skyler již v této sezóně zaznamenal několik parádních výsledků, dojel druhý za svým dlouhodobým americkým rivalem Rickym Brabcem (Honda) na Sonora Rally a stejně tak druhý za mistrem světa vytrvalostních závodů, Rakušanem Matthiasem Walknerem (KTM), na Silk Way Rally.

„Loňský rok byl opravdu velký hazard. Dakar je obecně hazard, protože je to jediný závod v roce, ve kterém musíte předvést opravdu mimořádný výkon. Jedinou možností, kterou jsem měl, bylo prodat všechny své věci. Takže jsem prodal všechny své motorky, prostě všechno, co jsem mohl. Jediné, co mi zůstalo, bylo horské kolo, oblečení a postel na spaní! V den, kdy jsem se pak na Dakaru dostal do celkového vedení, jsem se seznámil s Jordi Viladomsem….Závod proběhl z mé strany opravdu dobře, byl jsem spokojený, ale stále mi nikdo nezavolal. Uplynulo pár týdnů, tak jsem poslal Jordimu e-mail a sdělil jsem mu, že už nebudu moci dál jezdit, že nemám nic jiného, co bych mohl prodat. Ale napsal jsem mu také, že si myslím, že můžu do každého týmu přinést něco jiného, než peníze," řekl Skyler v rozhovoru pro server dakar.com a pokračoval: 

"O několik týdnů později mi zavolal a řekl, že má pro mě místo v týmu Husqvarna. Ten telefonát byl doslova jedním z největších okamžiků mého života. Být továrním závodníkem je něco, pro co jsem pracoval celý život. Hned po telefonátu jsem do toho šel naplno, rovnou jsem odjel do Dubaje na testování. Nasedl jsem na motorku, nechal si ji nastavit a šel jsem rovnou do práce: Sonora Rally, Rally Kazachstán, Silk Way Rally. Hodně jsem zamakal a měl opravdu dobré výsledky. Všichni spolupracují opravdu dobře, je opravdu skvělé být součástí tohoto týmu. I když s nimi nejsem příliš dlouho, cítím se jako součást jejich rodiny. Být továrním jezdcem byl cíl obecně, ale být v tak úžasném týmu je třešničkou na dortu. Já mám docela pohodovou mentalitu. Chci se co nejvíc bavit, ať už se výsledek dostaví, nebo ne. Mám teď k dispozici veškeré zázemí a pořádné nářadí na jízdu. Budu si to užívat. Budu-li v pohodě a mít dost sebevědomí, můžeme se dočkat opravdu dobrého výsledku. V plánu je pokusit se postavit po Ricky Brabcovi dalšího Američana na nejvyšší stupínek na pódiu!" zakončil své úvahy Howes před Dakarem, který tentokrát začíná už 1. ledna. 


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Venda přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist