Sealine Rally vyhrál Barreda a je v čele MS

Španělský jezdec Joan Barreda Bort na tovární Hondě vyhrál letošní Sealine Rally v Kataru, druhý závod mistrovství světa dálkových soutěží. Ačkoli má bývalý motokrosař na svém kontě už mnoho významných úspěchů, včetně etapových vítězství na Dakaru, šlo teprve o jeho druhý triumf v podniku MS a první na Hondě.

Jako na houpačce se vyvíjelo pořadí katarské Sealine Rally, letos poznamenané minimální účastí jezdců a týmů. Po první etapě vedl Barreda, po druhé šel do čela závodu jeho krajan u konkurenční KTM Marc Coma. Vítězem 412 kilometrů dlouhé, třetí etapy se zase stal Joan Barreda, který svého věčného rivala Comu dokázal porazit o 2:15 minuty, což mu stačilo na návrat do čela. Třetí místo ve této etapě obsadil Portugalec Helder Rodrigues (Honda) se ztrátou čtyř minut. Barreda tak po třetím dějství vedl o 1:19 minuty před Comou a na třetího v pořadí, dalšího Španěla v barvách KTM Jordi Viladomse, už měl pohodlný náskok 7:21 minuty.
Čtvrtá etapa měla zase jiného vítěze, a to v podobě Portugalce a úřadujícího mistra světa Paulo Goncalvese. Do čela průběžné klasifikace se ale vrátil Marc Coma. Předposlední etapa Sealine Rally měřila 404 kilometrů a byla nejrychlejší v dosavadním průběhu závodu, na což doplatil Brit Sam Sunderland (KTM) havárií a zlomeným zápěstím. Druhý za Goncalvesem dojel Viladoms (+1:58 min.) a třetí byl zase neustále se lepšící Rodrigues (+ 3:58 min.). Barreda s Comou taktizovali tak dlouho, až nabrali 8, respektive šest minut ztráty. Na udržení prvních dvou míst v průběžné klasifikaci jim to ale stačilo, Marc Coma šel do poslední páté etapy s náskokem pouhých 41 sekund na Barredu. Přesně jak Coma na začátku předpověděl, rozhodnout musely až poslední kilometry Sealine Rally.
Poslední etapa se stala kořistí Heldera Rodriguese, který se tak dostal v konečném pořadí na třetí místo před Viladomse. Portugalec porazil svého krajana, ze zranění se zotavujícího Rubena Fariu (KTM) o minutu a šest sekund. Všechny oči se ale upíraly na souboj o vítězství. A Barreda udělal přesně to, co měl. Startoval dvě minuty za vedoucím Comou, od začátku nasadil se svou Hondou CRF450 Rally ostré tempo a když Comu dohnal, jel v jeho závěsu až do cíle. V závěru ho ještě o několik sekund předjel. Vyhrál tak po Rally Faraonů svůj druhý závod mistrovství světa, ale první na motocyklu Honda.
Zatímco úřadující mistr světa a před Sealine Rally vedoucí muž šampionátu Paulo Goncalves ve stanu Hondy litoval svého bloudění a velkých časových ztrát z úvodu soutěže, Barreda zářil štěstím. Průběžnou klasifikaci MS vede po Kataru o jediný bod právě před Comou. "Po týdnu velké dřiny jsem neskutečně spokojený. Dokázal jsem vyhrát a jsem šťastný nejen kvůli sobě, ale i kvůli všem lidem u Hondy. Vyhráli jsme Katar, vedeme šampionát, je to velká odměna pro ty, kteří se o to zasloužili. Nemáme žádné problémy, všechno funguje, jak má, a už se můžeme těšit na další závod na Sardínii," uvedl Barreda a Goncalves dodal: "Po třech vítězných závodech mistrovství světa v řadě za sebou jsem nebyl schopen zajet na podium a to je frustrující. Konečný výsledek tedy není dobrý kvůli mým problémům s navigací, ale jinak klapalo vše na jedničku. Máme skvělý tým a výbornou motorku a máme na to bojovat o vítězství v každé soutěži."

Konečné pořadí Sealine Rally 2014

1 Joan Barreda ESP HONDA 20:28'46
2 Marc Coma ESP KTM +01'23
3 Helder Rodrigues PRT HONDA +01'50
4 Jordi Viladoms ESP KTM +07'19
5 Paulo Goncalves PRT HONDA + 08'40
6 Mohammed Albalooshi UAE KTM +03:12'36
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist