Ricky Brabec: Záleží jen na tom, kdo bude první v cíli

Osmadvacetiletý Američan Ricky Brabec bývá v posledních letech vždy označován za jednoho z favoritů Dakaru. A bude to tak stejně, když se jezdci postaví 5. ledna 2020 na start 42. ročníku přetěžkého pouštního závodu, tentokrát v Saudské Arábi. Rodák z kalifornského Mira Loma, tovární jezdec Hondy, věří, že skončí lépe než posledně, kdy musel vzdát v osmé etapě pro poruchu. Brabec pro server týmu Monster Energy Honda poskytl před odletem poslední rozhovor.

Jak se cítíte fyzicky a jak probíhají přípravy na nadcházející Dakar? Co od něj očekáváte?

"Fyzicky se cítím opravdu dobře. Psychicky? Na tom stále ještě dělám. Na Dakaru v roce 2019 jsem zažil velké zklamání a bylo dost těžké vrátit se potom zpět do sedla, začít znovu trénovat a pokračovat v přípravě na další ročník. Člověka dohání spousta emocí a smíšených pocitů. Ale bohužel i takové věci, jako odstoupení z nejdůležitějšího závodu roku, se dějí. Teď musím jen doufat, že mám sebevědomí a rychlost zpět. Na Dakar 2020 odlétám s velkým očekáváním a věřím, že budu zase o něco rychlejší. Budu bojovat a pojedu naplno, s celým týmem ukážeme všem v Saúdské Arábii, že jsme se dobře připravili."

Na posledním Dakaru jste udělal obrovský pokrok a do svého odpadnutí jste i vedl. Pro příští Dakar jste byl pasován na jednoho z favoritů na vítězství.

"Být jedním z favoritů je v pohodě. Spousta lidí si myslí, že pokud jste favoritem, budou vás podporovat nosiči vody a podobně. Ale my Američané děláme věci hodně jinak. Neočekávám, že pro mě budou jezdit jiní a já zase nebudu jezdit pro ostatní jezdce. Všichni jsme v tom závodě společně. Všichni se snažíme vyhrát. Ale nakonec samozřejmě, když jeden z jezdců našeho týmu vyhraje, řekneme si: Jo, ten chlap sice vyhrál, ale vyhrál i celý tým. Myslím, že jsem opravdu férový hráč. Udělám na Dakaru to nejlepší, co umím. Doufám, že dojdu až na vrchol, aby mi přátelé a rodina mohli být na mě hrdí."

Je lepší začít závod jako jeden z favoritů nebo jako jeden z těch v pozadí?

"Když jdete do závodu jak favorit, nesete si na svých bedrech velkou váhu, protože vás všichni sledují. Já raději začínám nenápadně a pak překvapím. Rally by mohlo letos vyhrát asi patnáct jezdců, takže to nebude snadné, všichni pojedeme rychle. Každý den se může stát cokoli a všechno se může v mžiku změnit. Mým cílem je dát do první fáze závodu všechno a zahájit rally na dobrou notu. Doufejme, že to organizátoři všechno zvládnou a závod bude v rámci možností bezpečný. Ale je to rally. Pořád se všechno mění. Na každém kilometru. To, na čem opravdu záleží, je, kdo první dojede do cíle."

Závod se letos změní, protože vám budou předávat roadbooky až ráno před startem. Už jste to zažili v Maroku. Jak se s tímto pravidlem změní závod?

"Před většinou etap dostaneme předem vymalované roadbooky až ráno. Rozhodně to závod zpomalí a přinutí jezdce více přemýšlet. Nebude to jako kdysi, když jste se podívali dolů, viděli jste barvy a věděli jste, co máte dělat. Ale bude to spravedlnější pro všechny. Asi nebudete chtít jet daleko vepředu nebo opravdu daleko vzadu, raději pojedete konzervativně a důsledně někde uprostřed. Pokud začnete vepředu, budete otevírat trať s roadbookem, který předtím nikdo neviděl. To může způsobit bloudění a hodně ztraceného času. Dobré asi bude skončit každý den pátý až desátý - sice moc nezískáte, ale také moc neztratíte. Ale vždy budete v centru dění. A když nastane poslední den, zaútočíte. Učím se pracovat s novým roadbookem každý den. Doufejme, že se mi to na Dakaru vyplatí."

Saúdská Arábie je nová země, takže všichni jezdci budou mít prakticky stejné podmínky...

"Jedeme do jiné země, do Saúdské Arábie, nikdo o této zemi nic neví. Bude to spravedlivější. Všichni pojedeme v podstatě naslepo. Když jsme byli v Peru, Argentině, Bolívii, Maroku nebo v Dubaji, vždy jsme předem aspon přibližně věděli, co nás ten den čeká, kam jedeme. Měli jsme lidi, kteří nám řekli, co nás čeká. Tentokrát jedeme do Saúdské Arábie, kde jsme ještě nebyli. Nikdo tady ještě předtím nezávodil. Takže začínáme od nuly. Budou nám sice říkat, jaká ta etapa přibližně bude, ale to je vše, co budeme vědět. Takže to bude spravedlivější pro všechny. Všichni jezdci dostanou roadbook ve stejnou dobu. Myslím, že závod bude tentokrát pomalejší, bude se víc přemýšlet".

A to vám mohlo vyhovovat?

"Doufejme. Uvidíme na konci Dakaru."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
georgekudla přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist