Ricky Brabec out, Dakar vede Toby Price

Vítězem osmé etapy letošního Dakaru se stal obhájce loňského prvenství Matthias Wakner na tovární KTM. Svého týmového kolegu Australana Tobyho Price, který skoro celý den vedl, ale nakonec skončil třetí, Rakušan porazil o 1:13 min. Druhý byl Pablo Quintanilla (Husqvarna). Protože dosavadní lídr Ricky Brabec (Honda) dnes zadřel motor, Price se dostal do čela průběžného pořadí 41. ročníku Dakaru. Závod bohužel skončil pro Slováka Štefana Svitka. První zprávy hovořily o tom, že byl po nehodě převezen do nemocnice se zraněním hlavy. Svitko ale sám později uvedl, že šlo jen o poruchu motocyklu.

Osmá etapa Dakaru vedla z San Juanu De Marcona do Pisca, měla 215 km spojovaček a 360 km dlouhý měřený úsek. Jezdci se vrátili do proslulých písečných dun Ica, čekaly je ale i zrádné skalnaté rokle. Závodnící startovali hromadně po deseti. Po dnech slušného počasí panovaly v Peru čtyřicítky a na hodně úsecích byla opět mlha. Den začal šokem, když vedoucí muž průběžné klasifikace, Američan Ricky Brabec, zadřel na 56. kilometru motor své tovární Hondy. Vloni se mu stalo na Dakaru to samé v desáté etapě. Tým Monster Energy Honda už ztratil svého třetího špičkového jezdce, nejprve to byl Španěl Joan Barreda, po něm Portugalec Paulo Goncalves. Hondě tak zbývají v bitvě proti továrně KTM, která vyhrála Dakar 18krát po sobě, jen dva jihoameričtí jezdci – Argentinec Kevin Benavides (zatím celkově šestý) a mladičký Chilan Jose Ignacio Cornejo Florimo (dvanáctý). Odstoupení Brabce také zhatilo naděje Američanů na premiérový triumf v nejtěžším motoristickém závodě světa.

Vedení na Dakaru tak po Brabcově odstoupení symbolicky převzali Francouz Adrien Van Beveren na tovární Yamaze a Australan Toby Price na tovární KTM. Před startem etapy byli druhý a třetí v průběžném pořadí a dělilo je pouze 40 sekund. Van Beveren a Toby Price také byli v čele osmé etapy po 100. kilometru, vmísil se mezi ně jen Brit Sam Sunderland (KTM). Ten měl na Price odstup 2:24 min., Adrien Van Beveren 3:20 min. Na waypointu číslo tři stále vedl Price, druhý už ale byl jeho další týmový kolega Rakušan Matthias Walkner, Adrien Van Beveren nabral na Australana už přes osm minut! Zrychlovat ale začal Chilan Pablo Quintanilla na Husqvarně. Slovák Štefan Svitko (KTM) se držel okolo sedmého místa. Z Čechů držel první dvacítku Jan Brabec (Big Shock Racing), 24. byl Milan Engel (Moto Racing Group). Na 245. kilometru vedl Price o dvě minuty před obhájcem loňského vítězství Matthiasem Walknerem a Quintanillou, ztráta Adriena Van Beverena narostla už na deset minut.

Čtvrté a páté místo drželi Brit Sam Sunderland (KTM) a Američan Andrew Short (Husqvarna). Mezitím z první desítky a později i dvacítky vypadnul Svitko, všichni v tu chvíli věřili, že šlo jen o poruchu časomíry.  Okolo posledního waypointu se začal Walkner přibližovat dosud suverénnímu Priceovi. Brzy z toho byla jen půlminuta, další dvě minuty zpět byl Quintanilla, čtyři a půl mimuty Sunderland, šest a půl minuty Short. A Walkner pokračoval ve svém soustředěném útoku až do cíle, kam přijel 1:13 min. před Pricem. Je ale možné, že Australan jel v závěru víc na jistotu, protože už věděl, že v tu chvíli směřuje přímo do čela Dakaru. V úplném finále ho předjel i Quintanilla, který skončil za Walknerem druhý o pouhých 45 sekund. Price má dvě etapy před koncem závodu v průběžné klasifikaci náskok ve vedení 1:03 min. na Quintanillu a 6:35 min. na dnešního vítěze Walknera. Potvzuje tak předpovědi odborníků, že pojede celý Dakar v klidu a zaútočí až v samotném závěru. Letošní Dakar bohužel skončil pro skvěle jedoucího Slováka Štefana Svitka. Členové jeho fanklubu, kteří jsou s ním v Peru, na facebooku uvedli, že závodník měl nehodu a skončil v nemocnici. Slovenský server RTVS ale později jezdce kontaktoval a zjistil, že Svitko by měl být v pořádku. To nakonec potvrdil i sám jezdec s tím, že svůj desátý Dakar nedokončil kvůli poruše motocyklu. Pro velké bolesti po nepříjemném pádu se nepostavil na start osmé etapy ani jeho krajan Ivan Jakeš. Milan Engel dokončil dnešní den na 21. pozici se ztrátou 43:03 min. a celkově už je šestnáctý. Jan Brabec dojel o sedm míst za ním (+ 58:39 min.). V průběžné klasifikaci mu patří 35. příčka.  Američan Garrett Poucher z týmu Klymčiw Racing je tři místa před ním poté, co dnes skončil pětadvacátý.

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Černouš přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist