Rally dos Sertoes: Po 2 etapách vede Coma

Famózní Španěl Marc Coma z týmu KTM Red Bull Rally Factory zatím vede po prologu a dvou etapách další závod letošního mistrovství světa cross-country, kterým je Rally dos Sertoes v Brazílii. Tvrdě ho ale stíhá obhájce titulu Portugalec Hélder Rodrigues na Hondě týmu HRC.

Rally dos Sertoes v Brazílii začala v sobotu desetikilometrovým prologem na okruhu Goiania Autodrome Ayrton Senna a skončí zase v sobotu v Belo Horizonte. Jezdci budou mít za sebou 2 600 kilometrů, z toho 1 545 měřených. Letošní seriál FIM Cross-Country Rallies World Championship dosud vede Španěl Marc Coma na tovární KTM o šest bodů před svým krajanem Joanem Barredou na Hondě. Jediný bodík za Barredou je obhájce titulu Portugalec Paulo Goncalves na další Hondě. Barreda už ale prakticky šampionát vzdal a po domluvě s týmem HRC se raději sám připravuje ve Španělsku na další Dakar, což je jeho naprostá priorita. Goncalvesovi tak bude v Brazílii pomáhat v týmu jen jeho krajan Hélder Rodrigues, který je zatím celkově pátý.
Paulo Goncalves má na Rally dos Sertoes jen ty nejlepší vzpomínky, vždyť právě tam vloni začal svůj velký útok na zisk světového titulu. A dařilo se mu i v sobotním prologu, který vyhrál o sedm sekund před domácím matadorem Jeanem Azevedou, který sice také jede na Hondě, ale v brazilském týmu Mobil. Devatenáct sekund na Goncalvese pak ztratil Coma. To byl ale jen začátek, který se jel v atraktivním prostředí silničářského okruhu pro fanoušky. V neděli už jezdce čekala první oficiální 216 kilometrů dlouhá etapa, měřilo se 156 kilometrů. Jelo se na nevyzpytatelných odlehlých brazilský stezkách, kde nebezpečí znamenaly hlavně velké díry, někdy plné bláta. Goncalves se na začátku dne zdržel opravou svého motocyklu Honda CRF450 Rally, takže pak musel tvrdě dohánět. Etapa se tak stala kořistí Comy, který vyhrál s náskokem 1:17 min. na Rodriguese. Ten v cíli uznal, že měl trochu obavy, protože naposledy na Rally dos Sertoes závodil před sedmi lety. Coma se také po neděli dostal do čela soutěže. 
Druhá etapa musela být nakonec zkrácena o 70 kilometrů, protože trasa byla příliš nebezpečná a podle jezdců se některá místa vůbec nedala projet. Jako ryba ve vodě se v takových podmínkách cítil Goncalves, který vyhrál s náskokem 1:02 min. na Azeveda a 1:21 min. na Comu. „Jelo se mi báječně a jako jeden z mála účastníků jsem litoval toho, že etapa byla zkrácena, protože jsem si při původní délce mohl vyjet vyšší náskok. Dneska byla jiná navigace než včera, ale v pohodě jsem ji zvládnul. Blížím se k leaderovi Comovi a věřím, že v dalších etapách už půjdu do čela,“ uvedl Portugalec. Coma si naopak stěžoval, že se několikrát zamotal do ostnatého drátu, který lemuje tamní pastviny.

Pořadí po druhé etapě: 

1 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory 02:42'27
2 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC +0.39
3 Jean Azevedo BRA HONDA Honda Mobil Rally +2.16
4 Helder Rodrigues PRT HONDA TEAM HRC +2.52
5 Jordi Viladoms ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +3.41
6 Ruben Faria POR KTM KTM Red Bull Rally Factory +5.50
7 Sam Sunderland GBR KTM KTM Red Bull Rally Factory +7.20
8 David Casteu FRA KTM Team Casteu+7.37
9 Ramon Oliveira Sacilotti BRA KAWASAKI Kawasaki Rinaldi +7.49
10 Ike Klaumann BRA HONDA Team Klaumann +7.53

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist