Rally dos Sertoes: Gonçalves porazil Desprese i Comu

Ani vedoucí jezdec mistrovství světa Marc Coma, ani pětinásobný vítěz Dakaru Cyril Despres nevyhráli další závod seriálu dálkových soutěží, kterým byla Rally dos Sertoes v Brazílii. Všem vypálil rybník Portugalec Paulo Gonçalves (Speedbrain), který vyhrál i přesto, že se na 5 minut namotal do ostnatého drátu.

Pátým závodem mistrovství světa dálkových soutěží byl 21. ročník Rally dos Sertoes 2013 v Brazílii. Přetěžký závod měřil 4115 kilometrů, z toho 2488 km z nich byly měřené úseky, což byl nejvyšší procentní podíl v historii. Start a cíl s prologem desetidenní pouti všemi myslitelnými terény, včetně proslulého pouštního písku feš feš, byl ve městě Goiania. Pro svou mimořádnou náročnost šlo o jediný podnik seriálu FIM World Cross Country Championship 2013, ve kterém se udělovaly dvojnásobné body. To také přitáhlo na jih Ameriky mimořádnou konkurenci, vedenou vedoucím jezdcem šampionátu Španělem Marcem Comou na tovární KTM a jeho odvěkým sokem Francouzem Cyrilem Despresem, který nedávno přestoupil k Yamaze. Celkem se přihlásilo 46 motorkářů, mezi kterými byla většina Brazilců a závodníků ze sousedních zemí. 
Závod začal krátkým, ani ne dvoukilometrovým prologem v centru města Goiania, který měl pouze pobavit diváky a určit startovní pořadí druhé etapy. Prolog se stal kořistí druhého v průběžném pořadí MS Portugalce Paula Gonçalvese (Speedbrain), Coma se umístil jako čtvrtý a Despres skončil devátý. Druhý den už čekala jezdce ostrá etapa do Pirenopolisu, která patřila k těm kratším, jezdcům ale dala zabrat. Šlo o celkem 249 km s měřeným úsekem dlouhým 133 km. Nejlépe se v etapě orientoval Gonçalves, který na druhého Comu najel 1:08 min. Třetí skončil Francouz Michael Metge (Yamaha) a čtvrtý Despres. „Bylo to krátké, jel jsem přesně podle roadbooku a zvykal si na brazilský terén. Bylo to zajímavé, nejprve klikaté silničky nahoru a dolů, pak dobytčí stezky a vyschlá koryta potoků. Ke konci už to potom bylo trochu rychlejší. Moc se mi to líbilo,“ uvedl Gonçalves a se slovy chvály se přidali i Coma s Despresem. Ten to na Sertoesu dobře zná, protože tady vyhrál už v letech 2006 a 2011. „Bylo to lepší než jsem očekával. Jediný problém jsem měl, když jsem přijel před nějaký pozemek na kilometru 197, kde byla zavřená závora. Musel jsem dolů z motorky a vlastoručně závoru zvednout,“ řekl Despres se smíchem. V soutěži quadů se do čela dostal Polák Rafal Sonik (Honda TRX 700), který Sertoes vyhrál už v roce 2010. 
Třetí den se dostal do čela průběžné klasifikace Coma. Začalo se rychlým přesunem, měřený úsek vedl převážně farmářskými stezkami, sem tam s nebezpečným výjezdem do hor. Coma přijel do cílového města Uruaçu jako první před Despresem. Dosavadní lídr Gonçalves ztratil přes pět minut, když se zamotal do ostnatého drátu! „Bylo to docela děsivé. Přebrzdil jsem zatáčku, byl jsem dlouhý a vjel jsem předním kolem do plotu nějaké farmy. V té chvíli jsem ještě vedl, ale než jsem se z toho drátu vymotal, předjel mě Coma a pár dalších kluků,“ litoval v bivaku Portugalec. 
Čtvrtý den se nic zvláštního nestalo, jen Despres si začal tak zvykat na Yamahu a na terén, že solidně zrychlil a dotáhl se blíž na vedoucího Comu. Rozdíl před další etapou, která vedla do Porangatu, byl mezi nimi 1:13 min.  V quadech si stále zvyšoval náskok Sonik. V dalších dnech přibývala kilometráž, po jedné etapě vyhráli Despres a Gonçalves, zatímco Coma měl problémy a začal ztrácet. „Ohnul se mi ráfek předního kola a protože v tom místě nebyla povolená technická asistence, musel jsem jet dlouhý úsek pomalu,“ uvedl Coma, který se propadl na sedmé místo se ztrátou 38 minut, zatímco vpředu už vedl Despres o víc než pět minut před Gonçalvesem. Comovo místo v boji o bednu zaujal během šestého dne jeho týmový kolega u KTM Polák Jakub Przygonski. Na třetím místě ale už ztrácel na Desprese přes 22 minut. 
Chleba se lámal po sedmém dni, v maratonských etapách v polopoušti Jalapão. První z nich byla dlouhá 746 km, z toho 514 km bylo měřených. Jezdce čekalo deset hodin jízdy ve vedru okolo 40 stupňů, v poušti a zrádném písku feš feš. Následující den něco podobného, trochu kratší vzdálenost, ale o to vyšší náročnost. A tady zaúřadoval čtyřiatřicetiletý Gonçalves. O tom, jakou musel jet palbu, svědčí asi nejlépe fakt, že za dva dny dokázal na Desprese najet skoro půl hodiny. Francouz měl problémy s navigací, upadl a jednou minul i čerpací stanici. Comu opět zdrželo jeho přední kolo, ve kterém se objevila prasklina. Přesto ale stačil po opravě vyhrát alespoň poslední dojížděcí etapu a vybojoval celkové třetí místo. Gonçalves vyhrál svůj první závod mistrovství světa a v cíli byl pochopitelně štěstím bez sebe. "Myslím, že jsem se každým dnem zlepšoval. Byl to těžký závod, každý den byl něčím obtížný. Hodně se bojovalo, hlavně v těch etapách v poušti Jalapão. Hodně písku, velké teplo a desetihodinový speciál, to dá jednomu zabrat. Udělal jsem minimum chyb a nakonec jsem vyhrál s větším náskokem, než jsem si v posledních dnech vysnil. Jsem šťastný nejen za sebe, ale i za Speedbrain. Je vidět, že se v týmu pohybujeme správným směrem. Byl jsem na Sertões před dvěma roky, to jsem se učil, teď jsem se vrátil vyhrát. Je to můj nejlepší výsledek v MS, dosud jsem měl na svém kontě jen dvě třetí místa. Zkusíme zajet stejně dobrý výsledek i v Egyptě a poprat se ještě o titul," řekl Gonçalves v cíli. V soutěži quadů nakonec dlouho vedoucí Sonik nasbíral spoustu penalizací a musel vítězství přenechat domácímu jezdci Robertu Nahasovi na Hondě. Šampionát FIM World Cross Country Rally Championships vyvrcholí posledním závodem, kterým bude tradiční Rally Faraonů v Egyptě v termínu od 28. září do 5. října. Obhájce titulu Coma do něj půjde s minimálním osmibodovým náskokem na Goncalvese.

Konečné pořadí Rally dos Sertoes 2013

1. PAULO GONCALVES (POR-SPEEDBRAIN) 30:27:38 
2. CYRIL DESPRES (FRA-YAMAHA) + 25:00.7
3. MARC COMA (ESP-KTM) + 36:24.4
4. JEAN AZEVEDO (BRA-HONDA) + 1:20:09.4
5. JAKUB PRZYGONSKI (POL-KTM) + 1:31:36.2
6. MICHAEL METGE (FRA-YAMAHA) + 2:20:20.5
7. FAUSTO MOTA (POR-YAMAHA) + 2:27:41.2
8. RICARDO MARTINS (BRA-YAMAHA) + 2:27:56.3 
  

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist