R. Brabec dnes ztratil, ale před poslední etapou stále vede

Předposlední etapa Dakaru byla velkým sólem dvou jezdců. Vyhrál ji Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna) o pouhých devět sekund před Rakušanem Matthiasem Walknerem (KTM). Dosavadní lídr Američan Ricky Brabec (Honda) dnes ztratil téměř 12 minut, ale před zítřejším finále stále vede. Jeho náskok na Quintanillu se ale zmenšil na 13:56 min. Američan má tedy velkou šanci, že prolomí letitou dakarskou nadvládu továrny KTM.

Jak v noci referoval Ondřej Klymčiw, v maratónském bivaku byl špatný signál, takže od svých jezdců moc informací neměl. „Středa nebyla pro naše jezdce úplně ideální. Mají za sebou náročnou etapu s velmi nebezpečnými dunami. Garrett Poucher má zlomený obratel ve spodní části zad, zlomeninu v levém boku a zlomené zápěstí. Zlomeniny jsou nestabilní a bude třeba je operovat, na více informací čekáme. Petr Anděl Vlček narazil pár kilometrů po startu na zraněného jezdce v bezvědomí, takže mu zavolal helikoptéru a zkontroloval pulz. Aby toho nebylo málo, praskla mu osička, co drží zadní kyvku, a prasklo olejové víčko. To měl naštěstí náhradní a osičku mu půjčil Milan Engel. Skyler a Ryu snad bez problémů,“ hlásil šéf českého týmu Klymčiw Racing o svých svěřencích po první části maratonu. 42. ročník Rally Dakar se blíží ke konci. Předposlední jedenáctá etapa byla druhá část maratonu. Zbývajících 101 motorkářů vyjíždělo z bivaku v Šubajtá, kde strávili noc bez svých týmů, do Harazu. Čekalo je 744 kilometrů s 379 km dlouhým měřeným úsekem.

Etapa měla dost jednostranný průběh. Lídr soutěže Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda) startoval za svým týmovým kolegou, Španělem Joanem Barredou, a soudilo se, že tím získá dobrého vodiče ke zdárnému zdolání dnešní porce kilometrů. Ale opak byl pravdou, Barreda zabloudil a nabral 14 minut ztráty, Brabec ho následoval a zaostával o minut jedenáct. V čele se zatím sešikoval spojený útok KTM a Husqvarny k sesazení letošní nadvlády Hondy. Po celý den se o vedení neskutečně tahali Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna) a Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory), kterým zpovzdálí ještě sekundoval další jezdec na tovární KTM, Argentinec Luciano Benavides.

Co se týče souboje o titul nováčka roku, český jezdec Martin Michek (Orion – Moto Racing Group) významně zaostával za svým největším soupeřem Jaume Betriu ze Španělska (oba KTM). Slovák Štefan Svitko se držel uprostřed druhé desítky, Klymčiwův superrychlý Američan Skyler Howes na začátku třetí desítky. Z Čechů byl nejrychlejší Michkův týmový kolega Milan Engel, který se v druhé části etapy pohyboval okolo 25. příčky.

Souboj Quintanilly a Walkner vyvrcholil ve druhé části měřeného úseky, kdy mezi nimi byly opravdu sekundové rozdíly a chvíli vedl jeden, chvíli druhý. V cíli se objevil o devět sekund dřív Chilan, do té doby druhý jezdec průběžné klasifikace Dakaru a vyhrál letos svou druhou etapu. Na třetím místě skončil Luciano Benavides a na čtvrtém Chilan José Ignacio Cornejo jako dnes nejvýše postavený jezdec týmu Monster Energy Honda.  Ricky Brabec nakonec ztratil téměř 12 minut a Quintanilla snížil jeho náskok před poslední 12. etapou na polovinu. Odstup mezi nimi činí přesně 13:56 min. Ani to ale zřejmě nezabrání Američanovi, aby prolomil letitou hegemonii rakouské továrny KTM na Dakaru. Do zítřejší poslední etapy bude totiž startovat z příjemné pozice, zatímco jeho největší soupeř Quintanilla bude mít nevděčnou roli otevírání trati ostatním. Třetí místo celkově stále drží obhájce vítězství z loňska Australan Toby Price (Red Bull KTM Factory). Betriu dnes zabojoval, dojel třináctý a vrátil se do čela soutěže o nejlepšího nováčka. Svitko si připsal 15. místo, Skyler Howes 21. a Engel 24. Howes vyjede do poslední etapy jako devátý, Svitko si o jednu pozici pohorčil na jedenáctou. Martin Michek se objevil v cíli na 35. příčce se ztrátou 1 hodina 18 sekund a 4 sekundy. Neoficiálně se tak celkově propadl až na 23. místo, tři příčky před Milana Engela. V soutěži o nejlepšího nováčka je nyní třetí. "V cíli je taky Martin (zatím 35.místo)! Ve druhé půlce etapy měl očividně nějaký problém. Zatím ho ale pořád čeká dlouhý 320 km přejezd k nám do bivaku. Jakmile bude tu, dáme vědět, co se stalo!" reagoval na jeho ztrátu tým Orion Moto Racing Group. O pár hodin později informoval manažer Ervín Krajčovič. "Martinovi došel benzín osm kilometrů před tankovačkou, stejně tak jako dalším 30 závodníkům. Proto tam nabral takovou ztrátu. Uvidíme, třeba tu bude šance s tím něco udělat. Budeme to řešit s organizátorem, možná to neměli dobře spočítané."   

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist