Quintanilla v čele Dakaru, Jan Brabec v problémech

Šestá etapa 41. ročníku Rally Dakar byla velkým soubojem Pabla Quintanilly a továrního jezdce Hondy Argentince Kevina Benavidese. Chilský jezdec Husqvarny rozhodl až v koncovce, kdy na svého soupeře najel 1:52 min. Quintanilla se také dostal do vedení Dakaru, protože dosavadní lídr, Američan Ricky Brabec, ztratil přes sedm minut. Skvěle si dnes vedl Slovák Štefan Svitko, který vybojoval sedmou pozici. Milan Engel má za sebou nejlepší etapu tohoto Dakaru, když dojel šestnáctý. Dohady panují kolem Jana Brabce, který vyfasoval obrovskou penalizaci za neprojetí několika kontrolních bodů.

Jako první vyjel z Arequipy do šesté etapy páteční vítěz Sam Sunderland. Brita žijícího v Dubaji čekalo 84 kilometrů speciálu, pak 18 kilometrů neměřeného přejezdu (neutralizační zóna), a pak zřejmě rozhodujících 232 km do San Juan de Marcona, plných těch nejobtížnějších písečných dun. Soutěž motorkářů vedl po půlce letošního Dakaru tovární jezdec Hondy Američan Ricky Brabec před Sunderlanem (KTM) a Chilanem Pablo Quintanillou (Husqvarna). Nového lídra má samostatná kategorie Original by Motul, ve které jsou klasifikovaní jezdci bez doprovodu. Dosavadní vedoucí muž této nejobtížnější kategorie Max Hunt po pádu v páteční etapě skončil. 5. etapu vyhrál Francouz Romain Leloup, celkově nyní vede Nizozemec Mark Tielemans o deset minut před známým Rumunem Emanuelem Gyenesem. V soutěži Original by Motul stále pokračuje 23 z původních 35 závodníků, včetně Čecha Jana Veselého z týmu IVAR CS.

Na Dakar se letos přihlásil rekordní počet žen: ze 17 jich dál jede osm. Mezi motorkářkami vede samozřejmě tovární jezdkyně KTM Španělka Laia Sanz, 19. celkově v hodnocení i s muži. Bývalá výborná quadistka Camelia Liparoti je 52. v hodnocení aut. Do půlky Dakaru dorazilo 74 % účastníků, což je nenižší počet od roku 2007. I to svědčí o mimořádné náročnosti letošní Rally Dakar. Jen v poslední etapě vzdalo 28 účastníků. Na start dnešní etapy se postavilo 105 motorkářů, 18 quadů, 9 aut, 24 SxS a 32 trucků. Tři čtvrtiny dnešních povrchů byl písek.

Ricky Brabec nezaspal na vavřínech, na prvním dnešním way pointu měl nejrychlejší čas a vedl o 12 sekund před svým továrním kolegou u Hondy, Argentincem Kevinem Benavidesem. Australan Toby Price byl třetí (1:38 min.), zatímco velké překvapení letošního Dakaru, pravidelný účastník endurového mistrovství světa Lorenzo Santolino, těžce havaroval už na 33. kilometru. Španěl na Shercu, čtvrtý v páté etapě a zatím nejlepší nováček na celkově 11. pozici, odjel v sanitce a letošní ročník tak pro něj skončil. První čast měřeného úseku se stala nakonec kořistí Kevina Benavidese, který měl po 84 kilometech dvouminutový náskok na Brabce. Další pořadí: tovární jezdec KTM a vítěz Dakaru z roku 2016 Toby Price (+2:23 min.), jeho týmový kolega Matthias Walkner z Rakouska (+3 minuty), v závěsu byl i Pablo Quintanilla, ale Sam Sunderland už ztrácel 7:45 min. Sedmou příčku okupoval skvěle jedoucí Slovák Štefan Svitko (KTM), v první dvacítce se držel Čech Milan Engel (Moto Racing Group), ale zdálo se, že trošku zaostává Jan Brabec z Big Shock Racing.
Na 153. kilometru šel do čela Pablo Quintanilla, 13 sekund za ním byl zaznamenán Kevin Benavides, Ricky Brabec ztrácel dvě minuty.

Sam Sunderland se pořádně trápil a nabral ztrátu přes 15 minut. Nešlo to ani Francouzi Adrienu Van Beverenovi, který se svou tovární Yamahou ztratil 13 minut. O chvíli později byl v čele 6. etapy zase Benavides s náskokem 11 sekundna Chilana. Třetí místo stále držel vyrovnaný Price. Na vzestupu byl Svitko, nejprve se probil na šesté, později i na páté místo. Mezitím Engel vypadl z Top 20, ale dostal se tam Jan Brabec. Je ale možné, že u nejrychlejšího českého jezdce bylo něco špatně s časomírou, protože jeho průjezdy jednotlivými way pointy byly značně rozkolísané. Mezi nejlepšími vůbec nebyl vidět Američan Skyler Howes jedoucí v barvách českého týmu Klymčiw Racing. Jeho ztráta už po prvním way pointu naskočila na 13 minut. Podobně si vedl i jeho krajan a týmový kolega Garrett Poucher.

U posledního way pointu se zdálo, že se Pablo Quintanilla nadechl k rozhodujícímu útoku. Během chvilky získal na Benavidese přes minutu, Price už ztrácel dvě a půl minuty, Svitko na páté pozici byl zpět přes sedm minut. Rychlému Chilanovi už na Dakaru několikrát uteklo etapové vítězství v posledních kilometrech, tentokrát to ale nedopustil. Neděli vyhrál s náskokem na Benavidese 1:52 min. a dostal se také do čela průběžné klasifikace. Ricky Brabec totiž dojel šestý se ztrátou sedm a půl minuty. Předjel sice Svitka, který i tak bral výborné sedmé místo, ale celkově se propadl na druhé místo. Jeho ztráta na Quintanillu je nyní 4:38 min. Třetí je Toby Price a osmý Svitko. Milan Engel dotáhl svůj dnešní supervýkon do úspěšného konce, když neoficiálně obsadil 16. příčku se ztrátou 41:49 min. Jan Brabec je zatím čtyřiadvacátý (+54:59 min.) a mohlo by mu to vyjít do vysněné TOP 20 celkově. Engel zatím v průběžné tabulce figuruje na 22. místě. Smůlu dnes měli v týmu Klymčiw Racing. "Skyler Howes dvakrát vykloubené rameno na prvních 50 kilometrech, radši odstoupil z vlastní vůle," informoval tým na svém facebooku. A Gee Motzkinovi na 200. kilometru kompletně spadla elektronika motorky a nedalo se to opravit. Odstoupení obou jezdců později potvrdil i web soutěže dakar.com.  Večer se u jména Jana Brabce objevila devítihodinová (!) penalizace a český jezdec se strmě propadl výsledkovou listinou. "Podle posledních zpráv Brabčák neprojel několik kontrolních bodů a dostal velkou penalizaci. Zjišťujeme další informace...," uvedl tým Big Shock Racing. "Zřejmě jsem hned na 50. km minul několik kontrolních bodů na trati. GPSka mi ukazovala totální zmatek. Byl jsem z toho celou etapu rozhozený a snad 10krát šel na držku," hlásil Brabec bezprostředně po dojezdu do bivaku.

 

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 2 Kč
Myna přispěl 2 Kč
DutchTT přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist