Před dnem odpočinku vede Dakar Toby Price

Možná vytoužený den odpočinku, který čeká celou dakarskou zítra, způsobil, že 6. etapa se nesla v relativním klidu. S minimálním náskokem vyhrál Španěl Joan Barreda (Monster Energy Honda), do čela průběžné klasifikace se vrátil Australan Toby Price (Red Bull KTM). Neskutečný Martin Michek dnes finišoval jako patnáctý.

Kapitoly článku

Organizátoři popisovali šestou etapu jako návrat ke kořenům Dakaru, ke klasickému africkému putování skrz nekonečnou poušť. Účastníci neměli potkat na trase žádnou hlínu, žádné kameny, prostě jen písek a písek, duny a duny, jak se na ryzí dakarskou erzetu sluší. Nakonec se ale organizátoři kvůli tomu, že včerejší pátá etapa byla mimořádně těžká a spousta jezdců dojela do bivaku pozdě, rozhodli  posunout dnešní start o hodinu a půl a podle toho také adekvátně zkrátili i měřený úsek o více než sto kilometrů. Krutou pátou etapu "nepřežili" například britská hvězda světového endura Jamie McCanney, Mohammed Jaffar, Lorenzo Piolini a Davide Cominard. Základním rysem šesté etapy byla vyrovnanost, poprvé na letošním Dakaru.

Ještě na 158. kilometru byly rozdíly mezi první patnáctkou, ve které figuroval i slovenský jezdec Štefan Svitko (Slovnaft KTM), pouhých pět minut. Devatenáctý Martin Michek ztrácel jen 7:32 min., třiadvacátý Jan Brabec (Strojrent Racing), který po včerejšku už jede mimo hlavní soutěž, byl na 23. místě (+ 9:36 min.). Kousek za ním se ve výsledkové listině nacházel další jezdec ORION Moto Rcong Group Milan Engel. V čele se usadila silná skupina jezdců, ve které byli nejaktivnější Španěl Joan Barreda (Monster Energy Honda), Australané Toby Price a Daniel Sanders (oba Red Bull KTM) a Ross Branch (Yamaha) z Botswany. Dlouho jel ve špičce i loňský vítěz Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda), ale nakonec zabloudil, najel si nějaké kilometry navíc a ztratil šance na etapové vítězství.

 

Nejvíce sil a štěstí v koncovce měl nakonec (možná trochu podle očekávání) Barreda a získal na Dakaru už své 27. etapové vítězství, letos už třetí. Rozdíly ve špičce byly ale minimální. Druhý Branch ztrácel 13 sekund, třetí Sanders 53 sekund. Top 5 doplnili ještě Ricky Brabec a další tovární jezdec KTM Rakušan Matthias Walkner. Solidním sedmým místem se do čela Dakaru vrátil dvojnásobný vítěz Toby Price, který šel o 2:16 min. před dosavadního lídra Kevina Benavidese. Argentinec a tovární jezdec Hodny si včera po pádu v dunách zlomil nos a a pochroumal kotník, a dnes ztratil téměř deset minut. V závěru parádně zrychlil Martin Michek a bral v cíli skvělé 15. místo se ztrátou 9:28 minut. Po přičtení penalizace 1 minuta si o jedno místo pohoršil. Dnes ale porazil mimo jiné i Štefana Svitka, který se umístil jako osmnáctý. V průběžném hodnocení je Michek osmnáctý. Milan Engel a Jan Brabec dojeli za sebou (29.a  30.), ale pak dostal Jan Brabec penalizaci 15:00 minut. Dobře si dnes vedli i Libor Podmol (38.) a David Pabiška (40.). Naopak Roman Krejčí měl na trati problémy, nabral obrovskou ztrátu a propadne se dolů pořadím ve své kategorii jezdců bez asistence. 

Toby Price:  "Dnes ráno nám ubrali 100 kilometrů, takže nám to rozhodně trochu pomohlo, protože jsme byli na konci včerejšího dne pořádně unavení. Vezl jsem se dnes velkou část trasy za Kevinem Benvidesem a Cornejem, které se mi podařilo po startu sjet. Uháněli naprosto šíleným tempem. Velká čest těm klukům. Nyní nás čeká den odpočinku, to je hlavní věc. Pokusíme se znovu načerpat síly, abychom mohli v neděli pokračovat. Může se stát ještě cokoli, je před námi dlouhá cesta. Celkově vzato jsem stále ve hře, bylo by dobré to trochu zklidnit. Jinak je všechno dobré, motorka je fajn. Včera jsme jen měnili brzdový pedál, nic zásadního. Dnes jsem tam měl jednu malou havárii po výjezdu ze zatáčky, ale jenom jsem si odřel kombinézu. Už se těším na druhý týden.“

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 3 Kč
FGB přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist