Počasí zrušilo první ostrou etapu Dakaru

První ostrá etapa 38. ročníku Rally Dakar, která měla vést z argentinského Rosaria do Villa Carlos Paz, byla zrušena kvůli nepřízni počasí. Jezdci dojeli na začátek měřeného úseku, ale start byl několikrát odložen. Nakonec ředitel závodu Étienne Lavigne rozhodl, že motorkáři a quadisté utvoří kolonu a dojedou do cíle etapy pohromadě bez časomíry.

Jak jsme již informovali před Novým rokem, Jižní Ameriku ohrožuje klimatický fenomén El Niňo.
Po dlouhých a prudkých deštích rozsáhlé záplavy trápí hlavně Paraguay, Uruguay, Argentinu a Brazílii. Bez střechy nad hlavou je už přes 200 000 lidí, několik lidí přišlo o život. I v samotné Argentině stále prší a.hladiny řek prakticky nemají čas opadnout. Podle meteorologů se počasí nezlepší ani v příštích dnech. Jedna z nejhorších situací panuje v kraji Rosario, kde se konvoj Dakaru právě teď nachází. Samotným městem Rosario navíc protéká veletok Parana, který je plný až po okraj a může se vylít každým okamžikem. Ředitel Étienne Lavigne uvedl, že hlavním důvodem pro zrušení první etapy není ani tak déšť, záplavy a silný vítr, ale fakt, že kvůli počasí nemohou vzlétnou doprovodné helikoptéry. Jezdcům by tak v případě nehody nemohla být poskytnuta pomoc. Další obavy budily zprávy.o tom, že jsou nyní zavodněná původně vyschlá koryta toků, což by mohlo závodníky mást. Pořadatelé jsou navíc pod tlakem po sobotní nehodě čínské automobilové závodnice, která sjela ze silnice a trefila čtyři fanoušky. Dva z nich jsou údajně v kritickém stavu.

Jako první se z nového bivaku ozvali jezdci týmu Moto Racing Group. "Druhý den závodu nám příliš nepřálo počasí, nicméně se trasa se nám pod kůži dostala. Ve své podstatě jsme strávili celý den ve vaně s vodou. I takový je někdy Dakar, jednoznačně závodnícké labůžo. Bedlivě sledujeme předpověď počasí, která už je lepší než na neděli, ale nějaké ty mráčky v pondělí potkáme. Sháníme plastové pytle velikosti L a plovací kruhy," uvedli Milan Engel a Jan Veselý, kteří se hned začali přípravovat na pondělní dlouhou etapu do Termas de Rio Hondo. Ta má měřený úsek 450 km. Engel dostal opožděně pětiminovou penalizaci za prolog a propadl se na 125. místo.

Náš tip

Tipovačka Rally Dakar: Tipujte s námi pořadí jezdců Rally Dakar a vyhrajte jednu ze zajímavých cen

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist