Michek začal v Abu Dhabi ve druhé desítce

Seriál mistrovství světa dálkových rally pod názvem W2RC pokračuje po Dakaru závodem pod názvem Abu Dhabi Desert Challenge. Jediný českým zastoupením v kategorii motocyklů je tým Orion - Moto Racing Group s Martinem Michkem. Český tým bude absolvovat celý seriál, který dohromady čítá pět závodů.

Michkovi byla po krátkém prologu přisouzena druhá startovní pozice na startu první etapy. Jednoduše to ve slangu rallye znamená, že čistil dráhu závodníkům za ním a o to složitější měl navigaci. “Po nějakých sedmdesáti kilometrech jsem se sjel Poláka, který startoval tři minuty přede mnou. Takže jsem další 100 kilometrů jel první,” popsal Michek, který poprvé ve své kariéře rally  jezdce poznal nepopsanou poušť před předním kolem. To ho bohužel stálo několik minut a špička startující za ním se před něj v průběžných výsledcích pomalu ale jistě dostávala.

Etapa dlouhá 262 kilometrů se jela pouze v písčitých dunách, teploty dosahovaly 35 stupňů. “Profil etapy byl velmi náročný. Řekl bych, že mnohem víc než jakákoli etapa, kterou jsem jel na Dakaru. Do toho vedra, která budou po celou dobu závodu. Možná ještě větší. Přestože nás čeká pět závodních dní, bude to velice náročná rally,” doplnil Michek. Závodníky během Abu Dhabi Desert Challenge bude čekat necelých 2000 kilometrů v poušti, kde se původně měla nedaleko jet i slavná Dakarská rallye. “Jsme rádi, že tu díky našim partnerům můžeme být, protože půjde o velice hodnotnou část přípravy. Těšili jsme se, že tudy původně povede Dakar, ale to organizátoři nakonec změnili. Podmínky tu jsou opravdu náročné, všude jen samé duny. Od malé, velké, zlomené a nebezpečné. Do toho vše zkresluje světlo. Dnes třeba už na pátém kilometru vypadl velezkušený Al-Attiyah,” popsal dění v Abu Dhabi manager Orion - Moto Racing Group, Ervín Krajčovič. Martin Michek zakončil první den mezi silnou konkurencí továrních týmů na 16. místě se ztrátou necelých 27 minut na prvního Brita Sama Sunderlanda (Gas Gas), vítěze Dakaru 2022. Druhá etapa bude zároveň první částí maratónské etapy o délce 316 měřených kilometrů.

Výsledky Top 10, 1. etapa

1 SUNDERLAND Sam 3 GBR Gas Gas Factory Team 3:18'32
2 BENAVIDES Kevin 1 ARG Red Bull KTM Rally Factory Team +2'11
3 DOCHERTY Michael 20 UAE SRG Motorsports +2'14
4 WALKNER Matthias 52 AUT Red Bull KTM Rally Factory Team +2'37
5 CORNEJO José Ignacio 11 CHI Monster Energy Honda Team +2'44
6 QUINTANILLA Pablo 7 CHI Monster Energy Honda Team +4'02
7 BRABEC Ricky 2 USA Monster Energy Honda Team +5'06
8 PRICE Toby 18 AUS Red Bull KTM Rally Factory Team +5'26
9 RODRIGUES Joaquim 27 POR Hero Motorsports Team Rally +8'28
10 CAIMI Franco 6 ARG Hero Motorsports Team Rally +10'43

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist