Marc Coma popáté vyhrál rally Desert Challenge

Marc Coma je prostě fenomén! Španělský jezdec vyhrál popáté pouštní rally Desert Challenge v arabském Abu Dhabi, která se zároveň jela jako první podnik seriálu FIM Cross Country Rallies World Championship. Tovární jezdec KTM za sebou nechal Portugalce Heldera Rodriguese o víc než pět minut.

Konečné pořadí kategorie motocyklů soutěže Abu Dhabi Desert Challenge 2011 Marc Coma-Helder Rodrigues-Jakub Przygonski se utvořilo už v průběhu 1 570 kilometrů dlouhé soutěže a závěr závodu už nic nezměnil. Ostatně Coma skvěle využívající svých nekonečných zkušeností a síly své tovární KTM 450 vedl po téměř celý průběh pětidenního putování v písečných dunách a za neskutečných veder, kdy výjimkou nebyly teploty hodně přes 40 stupňů. Na druhého v cíli, známého Portugalce Heldera Rodriguese na tovární Yamaze WK-450F udělal Coma 5:21 minuty, na Poláka Jakuba Przygonského, kterého agentury vyloženě označují jako Comova týmového kolegu, 12:43 minuty. 
Šokem byl výkon v Dubaji žijícího, teprve jednadvacetiletého Sama Sunderlanda, který vyhrál dvě etapy, ale nakonec skončil až 42., když ho ze špičky vytlačily mechanické problémy jeho motocyklu ve třetí etapě. Jeho tažení velmi pochválil i Coma. „Až se trochu zklidní, bude z něj velká hvězda. Je mi líto, že měl technické problémy,“ řekl španělský borec na adresu ambiciozního mladíčka. Úspěch rakouské fabriky dokonali první tři jezdci kategorie produkčních motocyklů, kteří všichni jeli na KTM. Vyhrál další Polák Marek Dabrowski před v Dubaji zdomácnělým Timem Trenkerem, který poslední den odsunul na třetí místo Rumuna Emanuela Gyenese. 
„Je to velmi zvláštní pocit vyhrát tady už popáté. Nikdy to tady není snadné a to platí speciálně pro letošní ročník, protože se do Abu Dhabi sjelo mnoho špičkových jezdců. Jsem ze svého vítězství opravdu šťastný, protože Abu Dhabi je zkrátka fantastické místo. Mám tu rally rád a mám rád i lidi, kteří se o její organizace zapojují. Zdejší poušť je opravdu unikát. Podmínky jsou tady vždy tvrdé, velké duny a jemňoučký písek, ale jak říkám, je to fantastický zážitek,” zářil v cíli Coma, který před pár měsíci vyhrál i legendární Dakar. Závod v Jižní Americe je mnohem delší než pouštní dobroružství v arabských pohyblivých pískách a Coma přiznal, že jezdci po lednovém závodě ještě nebyli v optimálním fyzickém stavu. „Ze začátku to šlo ztuha, pak si ale na duny zvyknete, chytnete rytmus a zbude vám čas i na legrácky,“ řekl Coma.

Konečné pořadí soutěže motocyklistů:

1- Marc Coma (Španělsko) KTM
2- Helder Rodrigues (Portugalsko) Yamaha +5:21 min.
3- Jakub Przygonski (Polsko) KTM +12:43
4- Frans Verhoeven (Nizozemsko) Husqvarna +17:01
5- Pal Anders Ullevalseter (Norsko) KTM +18:47
6- Ruben Faria (Portugalsko) KTM +21:54
7- David Fretagne (Francie) Husqvarna +27:50
8- Jacek Czachor (Polsko) KTM +1:09:08
9- Marek Dabrowski (Polsko) KTM +1:13:16
10- Paolo Ceci (Itálie) Beta +1:13:16


Video


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Sponzoři výpravy našeho fotografa


Sponzoři:

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist